Tvångsutvisning med specialplan misslyckades

En 37-årig man skulle tvångsutvisas med ett specialchartrat plan. Planet tvingades vända och enligt mannens advokat ska mannen ha fått allvarliga skador i samband med den misslyckade utvisningen.

9 augusti 2017 17:43

På tisdagsmorgonen verkställde polisen Migrationsverkets beslut om att en 37-årig man i som fram till dess vistats på Migrationsverkets förvar i Märsta skulle utvisas till Jordanien.

Men när planet väl landat i Jordanien fick man vända tillbaka till Sverige igen.

– Personal på flygplatsen har inte fått någon information från landets inrikesministerium om att personen skulle komma och därför var man tvungna att vända och flyga tillbaka med vederbörande, säger Stefan Marcopoulos, pressekreterare på polisens nationella operativa avdelning.

Hade ni alla era papper klara?

– Vi verkställer aldrig resor utan att ha alla papper klara. Dessutom hade den svenska ambassaden notifierat om att den svenska chartern skulle komma, enligt de rutiner som finns, säger Stefan Marcopoulos.

Mannen ska ha flugits med ett specialchartrat plan från en flygplats i Stockholmsområdet.

– Vi har tidigare försökt verkställa utvisningen men mannen har då vägrat att resa, därför var det inte möjligt att transportera personen genom ett annat land utan vi fick beställa en charter. Det finns inga direktflyg från Sverige till Jordanien, säger Stefan Marcopoulos.

Varför var det inte möjligt att transportera via ett annat land?

– Det vet inte jag, mer än att det inte var möjligt att transportera via ett annat europeiskt land.

UNT har begärt att få veta hur mycket den misslyckade utvisningen kostat hittills, men Claes Nöjd som arbetar på Kriminalvården, den myndighet som haft uppgift att genomföra utvisningen, säger att det inte går att svara på förrän Kriminalvården har fått en faktura.

– Det som ingår i kostnaderna är planeringskostnader, personalkostnader och hyran för planet. Vi vet inte vad det kommer att stanna på ännu eftersom att planet nu fick köra tur och retur. Personalen, tre stycken, skulle annars ha återvänt med reguljärt flyg, säger Claes Nöjd.

UNT har varit i kontakt med mannens advokat, Roba Azzam, och hon uppger att mannen i och med utvisningen ska ha orsakats allvarliga skador.

– Jag har inte själv sett skadorna men på förvaret i Märsta gjorde bedömningen att han omgående behövde tas till sjukhus för vård. Han ska ha röntgats för sina skador och skadorna skall ha dokumenterats av läkare. Min klient uppger att han har blåmärken och rodnader på kroppen utifrån det våld han utsattes för, säger Roba Azzam.

Hon säger att mannen ska ha varit i "väldigt dåligt skick" när han kom tillbaka till Sverige.

Polisen har ingen kännedom om att mannen ska ha fått några skador i samband med utvisningen.

– Vi har inga uppgifter om skador, men personen ska ha varit våldsam och därför beslutades att han skulle beläggas med handfängsel, framför allt för att säkerställa att man skulle kunna genomföra transporten och att personen inte skulle skada sig själv eller personalen, säger Stefan Marcopoulos.

På Kriminalvården bekräftar man polisens uppgifter men känner inte heller till att personen ska ha orsakats några skador.

– Det har vi inga uppgifter om, säger Claes Nöjd på Kriminalvårdens transporttjänst.

Vad hände med mannen när planet landade i Sverige igen?

– Personen transporterades då tillbaka till förvaret i Märsta och skulle det ha varit så att personen haft skador hade vi kontaktat sjukvården. Det gör vi alltid, säger Claes Nöjd.

Migrationsverket ansvarar för det förvar i Märsta där personal alltså ska ha tagit mannen till sjukhus för vård. De kan dock inte bekräfta om så har hänt.

– Vi kan inte uttala oss om enskilda ärenden på grund av sekretess, säger Lisa Danling, presskommunikatör på Migrationsverket.

Den 37-årige mannen ska enligt polisen nu alltså vistas på förvaret i Märsta och utvisningen ska verkställas så snart som möjligt men nya resor måste först bokas, uppger polisen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!