Anmäler varandra för våld och hot

37-åringen ska ha polisanmält Kriminalvården för misshandel efter utvisningsförsöket. Samtidigt har Kriminalvården anmält 37-åringen för hot eller våld mot tjänsteman. Ord står mot ord kring vad som egentligen hände under resan.

11 augusti 2017 07:05

LÄS MER: Tvångsutvisning med specialplan misslyckades

37-åringen berättar att tjänstepersonerna från Kriminalvårdens transportenhet kom tidigt på tisdagsmorgonen. När han inte ville följa med dem frivilligt ska de ha tillkallat polis och tillsammans lyft upp honom i armar och ben och burit honom till bilen.

Väl på flygplatsen ska mannen ha försökt prata med både flygplanspersonalen och Kriminalvårdens personal.

– Jag försökte fråga om de tycker att de är bra människor som jobbar med något sådant här hemskt. En i personalen tyckte att jag var uppkäftig och slog mig med ett metallföremål på benen. Han satte mig i stolen och tryckte sin armbåge mot mitt bröst så att jag inte kunde andas, berättar 37-åringen.

En av tjänstepersonerna ska enligt mannen sedan våldsamt ha tryckt ner kedjan mellan de bojor som höll ihop 37-åringens fötter.

– När jag skrek för att det gjorde så ont tryckte en annan sin armbåge mot min bröstkorg.

LÄS MER: Så dyr blev den misslyckade utvisningen

När UNT träffar 37-åringen på torsdagen sitter han i rullstol. Han säger sig vara i chock efter det som har hänt. Han har synliga märken på ena axeln, överarmen och underbenen. Armen med märken är svullen och på händerna har han plåster.

– Jag har jätteont i hela kroppen och har inte kunnat sova på hela natten.

37-åringen ska ha polisanmält de händelser han beskriver. Han förnekar att han själv skulle ha varit våldsam under själva utvisningsförsöket.

– Jag gjorde motstånd, men kunde ju knappt göra motstånd eftersom att jag var fängslad i både händer och fötter. Jag är aldrig våldsam.

LÄS MER: "Inte korrekt beslut att utvisa"

Kriminalvården kommenterar 37-åringens berättelse så här:

– Om en person fysiskt motsätter sig att följa med och uppträder våldsamt kan vi behöva använda tvångsmedel eller våld på det ena eller andra sättet, men det händer väldigt sällan och jag har ingen information om att det i det här fallet skulle ha använts för mycket våld, säger Claes Nöjd, ställföreträdande chef på Kriminalvårdens nationella transportenhet.

Kriminalvården har efter utvisningsförsöket själva valt att anmäla 37-åringen för hot eller våld mot tjänsteman. På grund av den polisanmälan vill Claes Nöjd varken kommentera 37-åringens bild av händelsen eller Kriminalvårdens motiv till att anmäla 37-åringen.

– Polisen får utreda den här frågan och jag vill inte föregripa utredningen. Enligt vår policy ska vi anmäla alla händelser som innefattar hot och våld, säger Claes Nöjd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!