Så dyr blev misslyckade utvisningen

Det misslyckade utvisningsförsöket med 37-åringen har hittills kostat Kriminalvården över 650 000 kronor. Svenska ambassaden i Jordanien ska nu undersöka hur det kunde komma sig att planet tvingades vända tillbaka till Sverige.

10 augusti 2017 18:39

Tidigare har polisen, som ansvarar för utvisningsärenden, uppgett att personal på flygplatsen i Amman inte hade fått någon information från Jordaniens inrikesministerium om att den 37-åriga upplänningen skulle komma och därför var man tvungna att vända och flyga tillbaka med vederbörande.

LÄS MER: Tvångsutvisning med specialplan misslyckades

UNT har begärt ut vad utvisningsförsöket kostade. Kriminalvården hade chartrat planet, av modellen Challenger 604, av Försvarsmakten bolag Kronflyg. Enkelresan som var planerad skulle kosta 510 200 kronor. Då ingick också "business class catering" i form av frukost och lunch.

Enligt det kostnadsförslag som Kriminalvården fick inför resan skulle en eventuell returresa kosta ytterligare 145 900 kronor vilket nu ger en totalsumma på 656 100 kronor.

Utöver detta tillkommer personalkostnader för de tre anställda från Kriminalvården som fanns med ombord. De tre tjänstepersonerna hade också ett bokat boende i Amman samt bokade reguljärflygsbiljetter tillbaka till Stockholm som aldrig nyttjades.

Händelsen orsakar dessutom merkostnader för Migrationsverket då 37-åringen nu ska vistas på förvaret i Märsta i vad han själv uppger ytterligare två månader.

LÄS MER: Kriminalvården polisanmäler 37-åringen

Svenska utrikesdepartementet meddelar nu att ambassaden i Jordanien ska reda ut hur det hela kunde inträffa.

– Den svenska ambassaden i Amman ska undersöka vad som hänt och att kontakta relevanta myndigheter för att reda ut situationen, säger Jessica Garpvall, presskommunikatör på UD.

Hur lång tid det kommer att ta kan hon inte svara på. Vidare vill UD heller inte svara på hur prioriterat det är att reda ut vad som hänt men man betonar att det inte är UD som gett ambassaden i uppdrag att undersöka händelsen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!