Stationshuset – en historia om kärlek, öl och makt

Ett par som blir kära för snart 17 år sedan blir startskottet för att rädda ett 158 år gammalt stationshus i Knivsta. Men följden blir också att kommunens högsta politiker inte är med i beslutsprocessen om fyrspårets placering. Hur kunde det bli så?

Matilda Hübinette, partiledare för Knivsta.nu och kommunstyrelsens ordförande, fotograferad i puben Stationshuset i februari 2022. Efter valvinsten ett halvår senare lämnade hon över driften till andra.

Matilda Hübinette, partiledare för Knivsta.nu och kommunstyrelsens ordförande, fotograferad i puben Stationshuset i februari 2022. Efter valvinsten ett halvår senare lämnade hon över driften till andra.

Foto: Adam Wrafter

Knivsta2024-02-25 16:30

En sommardag 2007 är Gävletjejen Matilda Hübinette och några vänner på väg norrifrån till Stockholm med bil. Hennes kompis Camilla berättar att de ska ta en snabb avstickare in i ett samhälle som heter Knivsta där de ska plocka upp en person.

När de svänger in på Stationsvägen säger Camilla: ”Matilda, du kommer alldeles strax att falla för killen som bor i Stationshuset”. Och hon kommer att få rätt.

26-årige Knivstakillen Simon Vikström hyr den tidigare stinsbostaden på övervåningen i den gamla järnvägsstationen från 1865, en kulturhistoriskt betydelsefull byggnad som markerar starten för samhället Knivstas födelse.

undefined
Matilda Hübinette och Simon Vikström sommaren 2007, strax efter att de blivit ett par. Året efter flyttar Matilda in i Stationshuset tillsammans med Simon.

Ett år senare flyttar hans nya flickvän in. Matilda Hübinette är jämngammal med Simon och delar hans intresse för gamla byggnader. Långt senare kommer hon bli kommunens mäktigaste lokalpolitiker. Men att göra politisk karriär finns det just då inga tankar på.

Simon har dock en plan. Varför inte köpa hela huset och rusta upp det för uthyrning till någon lämplig verksamhet? Han är redan en erfaren entreprenör som startat sitt första företag under andra året på Linnégymnasiet i Uppsala. Hon har jobbat i restaurangbranschen och i olika butiker.

undefined
Knivstaföretagaren Simon Vikström driver bryggeri och pub och är även lokalpolitiker för Knivsta.nu. 2009 köpte han Stationshuset tillsammans med sambon Matilda Hübinette.

Statliga Jernhusen har tidigare sagt nej till att sälja, men efter något år läggs stationen ut på marknaden. Paret vinner budgivningen, startar ett fastighetsbolag och blir 2009 ägare till Stationshuset.

– Det var en superhärlig känsla, minns Simon Vikström i dag.

undefined
Året är 2015 och restaureringen av Knivstas gamla slitna stationshus från 1865 står för dörren.

Frågan är bara vad de ska ha den eftersatta byggnaden till. Kanske ett vandrarhem på övervåningen? Och ett kafé på nedervåningen? Väntsalen har stått låst och oanvänd i några år och det då gråblå huset med vinröda knutar är slitet och i stort behov av renovering. I en del av nedervåningen har ett taxiföretag sitt kontor och senare kommer väntsalen hyras av en blomaffär och en inredningsbutik.

Men framtiden för Stationshuset är oviss. Trafikverket har meddelat att byggnaden kan behöva flyttas eller rivas. Hotet kommer, nu som då, från två nya järnvägsspår som kanske ska byggas rakt över fastigheten.

undefined
Trafikverkets alternativa spårdragningar genom Knivsta kommun. A-alternativet går utmed de nuvarande två järnvägsspåren. B och C är alternativen utmed västra sidan av E4.

Trots att huset är q-märkt sedan 1987, och därmed skyddat från yttre förvanskning, finns inget formellt rivningsförbud angett i detaljplanen för området. Risken för rivning anses dock liten i praktiken.

I en intervju med UNT i juni 2010 tar Simon Vikström ganska lätt på att huset kan behöva flyttas i framtiden.

– Det känns som både Knivsta kommun och Trafikverket kommer att se till att frågan löser sig för oss då det är dags att bygga fler spår, säger han då och menar att det inte är några större problem att flytta huset 30 meter västerut bort från spåren.

undefined
Colin Nordström och Simon Vikström är huvudägare till Knivstabryggeriet Train station brewery. Bolaget ansvarar även för pubverksamheten i Stationshuset.

2011 får han en ny bekantskap via sin reklambyrå. Amerikanen Colin Nordström jobbar med vinimport och är biokemist i grunden.

– En dag kom Colin in på mitt kontor och sa ”Fuck man, folköl sucks in Sweden!”. Han tyckte att man kan göra bättre folköl och jag berättade att jag hade ett tomt stationshus som kanske kunde bli ett bryggeri.

Idén till bryggeriet Train station brewey är född. Men när Colin Nordström kommer dit dömer han ut lokalerna. De är för små.

– I stället kom vi på att stationen kunde bli en pub, men också användas för att ta fram ölrecept i mindre skala och sedan kontraktsbrygga på andra bryggerier, berättar Simon Vikström.

undefined
Att kliva in i puben Stationshuset är en historisk tidsresa över järnvägssamhället Knivstas framväxt.

Men hotet mot byggnaden finns hela tiden kvar eftersom Trafikverket inte kan ge besked om var de nya järnvägsspåren ska dras. Trots det påbörjas några år senare en varsam invändig uppfräschning med syfte att behålla den ursprungliga stationsidentiteten med väggfasta bänkar, biljettlucka och utropshögtalare från 1950-talet.

– Livet är en risk och nu tar vi den här, även om vi inte fått besked än, säger Simon Vikström till UNT i juni 2015. 

Två månader senare startar han puben, med öppet fredag- och lördagkvällar, tillsammans med Colin Nordström samt artisten och kompisen Erik Grönwall.

undefined
Tack vare ideella insatser och en omfattande restaurering fick Stationshuset för några år sedan tillbaka sina originalfärger.

Samma sommar inleds ett omfattande byggnadsvårdsprojekt under ledning av arkitekten och konsthistorikern Henrik Sandevärn från Knivsta. Med hjälp av avancerad färganalys och hundratals arbetstimmar restaureras och målas Stationshuset om med linoljefärg i den ursprungliga nyansen gulockra. Två gånger dessutom.

Även frivilliga från Knivsta hembygdsgille hjälper till. Ommålningen pågår ända till 2018 och slutförs av Henrik Sandevärn själv.

undefined
2015 inleds ett omfattande byggnadsvårdsprojekt av Knivsta gamla stationshus. Här restaureras ett av fönstren.

– Henrik var verkligen en drivande kraft och ordnade en veckokurs med Svenska byggnadsvårdsföreningen i hur man restaurerar gamla hus. Jag kan inte säga tillräckligt många gånger att det är hans förtjänst att det blev så bra som det blev, säger Simon Vikström i dag.

Inga övriga bidrag ges från kommunen eller länsstyrelsen. Simon Vikström och Matilda Hübinette står för materialkostnader via sitt fastighetsbolag.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Matilda Hübinette (Knivsta.nu) kan inte delta i beslutsprocessen om fyrspårets placering.

2016 börjar Matilda Hübinette jobba i puben, som blir en uppskattad mötesplats för många Knivstabor. 2017 ger hon sig in i politiken för Moderaterna, men är kritisk till den höga utbyggnadstakten i kommunen. Våren 2020 byter hon därför till lokalpartiet Knivsta.nu som är i opposition.

– Jag har hela tiden försökt påverka Moderaterna, men jag har märkt mer och mer att jag inte får gehör för mina åsikter att Knivsta ska ha en rimlig utbyggnadstakt, förklarar hon beslutet att bli så kallad politisk vilde.

undefined
Matilda Hübinette (KNU) utanför puben Stationshuset för två år sedan. Ett drygt halvår senare är hon vald till Knivstas mäktigaste kommunpolitiker.

Sedan dess har hon valts till ny partiledare för Knivsta.nu, vunnit en jordskredsseger i valet 2022, blivit kommunalråd samt kommunstyrelsens första kvinnliga ordförande. Även sambon Simon Vikström har engagerat sig i Knivsta.nu och är sedan förra våren ordförande i de kommunala bolagen Knivstabostäder och Kontorsfastigheter i Knivsta.

I början av 2024 börjar det röra på sig hos Trafikverket om spårdragningen. 8 januari rapporterar UNT om de två föreslagna huvudalternativen för fyrspåret, längs nuvarande järnväg eller väster om E4.

undefined
"Om huset behöver flyttas kanske det till och med blir bättre, vem vet?", säger Simon Vikström.

Som ägare till Stationshuset anmäler Matilda Hübinette jäv och kan inte delta i beslutsprocessen om spårens placering, något som kritiseras av oppositionen. Hon tackar också nej till att bli intervjuad i den här artikeln av samma anledning.

Simon Vikström har inte anmält jäv, men vill inte svara på vad han hoppas att Trafikverket ska besluta i höst. Om Stationshuset måste flyttas är det bara att acceptera, menar han.

– När beslutet kommer får man ta det för vad det är. Om huset behöver flyttas kanske det till och med blir bättre, vem vet?

undefined
Om de nya järnvägsspåren dras längs nuvarande spår kommer Stationshuset från 1865 att behöva flyttas.
Stationshus från 1865

Knivsta station byggdes 1865 och öppnade för allmän tågtrafik 20 september 1866. Byggnaden står i dag på sin ursprungliga plats som del av en helhetsmiljö med bevarad järnvägspark och banvaktsstuga.

Järnvägsstationens arkitekt var Adolf Wilhelm Edelsvärd, SJ:s chefsarkitekt åren 1855–1895. Stationen är ritad efter den standardmodell som kallas Habomodellen, uppkallad efter Habo stationshus.

Fastigheten ägs av Matilda Hübinette och Simon Vikström via deras företag Vbrmg International AB. 2021 flyttade paret ut från järnvägsstationen till en villa i sommarstugeområdet Haknäs, väster om Knivsta.

Puben Stationshuset drivs av bryggeriet Train station brewery. Simon Vikström och Colin Nordström är huvudägare med 30 procent av aktierna var. Matilda Hübinette äger enligt uppgift 0,9 procent av bryggeriet.

Karta: Knivsta station
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!