Paret stärker sin makt – experten: ”Inte olagligt”

Företagarparet Matilda Hübinette (KNU) och Simon Vikström (KNU) stärker sin politiska makt i Knivsta. ”Inte olagligt, men principiellt olämpligt”, säger juridikprofessorn Olle Lundin.

Matilda Hübinette och Simon Vikström (mitten) är krögarparet som gett sig in i politiken för lokalpartiet Knivsta.nu. Nu har båda toppositioner inom kommunen och dess bolag – något som kan vara problematiskt enligt forskaren Olle Lundin.

Matilda Hübinette och Simon Vikström (mitten) är krögarparet som gett sig in i politiken för lokalpartiet Knivsta.nu. Nu har båda toppositioner inom kommunen och dess bolag – något som kan vara problematiskt enligt forskaren Olle Lundin.

Foto: UNT arkiv/Mikael Wallerstedt/Uppsala universitet

Knivsta2023-02-10 05:00

41-åriga näringslivsprofilerna Simon Vikström och Matilda Hübinette är sedan en tid tillbaka Knivstas lokala kändispar som tillsammans ligger bakom puben Stationshuset och ölbryggeriet Train station brewery. De är även politiker och representerar kommunens största parti Knivsta.nu, som fick hela 27,5 procent av rösterna i höstens val.

I april tar Simon Vikström över som styrelseordförande i Kommunfastigheter i Knivsta AB och Knivstabostäder AB. Tillsammans omsätter de båda kommunala bolagen årligen över 200 miljoner kronor och äger fastigheter till ett värde av cirka 2,1 miljarder kronor.

undefined
Simon Vikström (KNU) är vd och delägare på bryggeriet Train station brewery. I april blir han ordförande i de kommunala bolagen Knivstabostäder och Kommunfastigheter i Knivsta.

Sedan årsskiftet är Matilda Hübinette ordförande i kommunstyrelsen och politikern med störst makt i kommunen. I hennes uppdrag ingår ett övergripande ansvar och kontroll av de kommunala bolagen.

Men det ansvaret flyttas nu i stället över till Mimmi Westerlund (KD), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen. I andra hand faller kontrollansvaret på oppositionsrådet Thor Övrelid (M), 2:e vice ordförande. Orsaken är att Hübinette enligt kommunallagen blir jävig om hon ska kontrollera sin egen sambo.

undefined
Matilda Hübinette har bytt krogmiljön mot Knivsta kommunhus och är inte längre driftsansvarig på puben Stationshuset.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, ser flera problem med kommunstyrelsens lösning på jävproblemet. Han menar till exempel att det är enkelt för Matilda Hübinette att styra i bakgrunden om hon vill få sin vilja igenom.

– Det blir väldigt lätt att runda jävsreglerna. Det är inte olagligt, men principiellt olämpligt att sambon till kommunstyrelsens ordförande är ordförande i bolagen, säger Olle Lundin.

undefined
Reglerna om jäv handlar i grunden om att upprätthålla allmänhetens förtroende. Det säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Han påpekar att reglerna om jäv i grunden handlar om att upprätthålla allmänhetens förtroende.

– Medborgarna kan tycka att det ser jättekonstigt ut och tänka att kommunstyrelsen fattar beslut utifrån att de är sambos. Och det är den misstanken man behöver undvika genom att tillämpa jävsreglerna.

undefined
Kristdemokraternas gruppledare Mimmi Westerlund tar över ansvaret för kontrollen av de kommunala bolagen eftersom Matilda Hübinette (Knivsta.nu) annars riskerar att bli jävig.

Tillsammans får de mycket makt i kommunen. Är det ett problem?

– Ja, som medborgare kan man fråga sig hur mycket av kommunens politik som avhandlas vid frukostbordet, politik som kanske borde avhandlas mer öppet i politiska möten.

Känner du till liknande fall från någon annan kommun?

– Att politiker är släkt med varandra är inte så ovanligt. Men att två personer med väldigt höga positioner är sambos kan jag inte riktigt säga att jag har sett förut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!