Grangex vd Christer Lindqvist tog emot delegationen från länsstyrelsen och kommunen utanför gruvkontoret. Sedan fick Stefan Attefall en kort föreläsning av gruvans historia och nuvarande ägares ambitioner och framtidsplaner.
– Det började på Gustav Vasas tid och Dannemora är kan man säga alla järnmalmsgruvors moder, nu går vi in i en ny tid som den grönaste, sa Christer Lindqvist.
I juni fick gruvan sitt miljötillstånd.
Stefan Attefall ville veta varför just Dannemora slår gruvnäringen i till exempel Australien på fingrarna.
– Därför att vi har magnetisk malm, det är den som man kan höganrika, vilket är det som efterfrågas nu inför den gröna omställningen i stålindustrin, svarade Christer Lindqvist.
Gruvbrytningen beräknas starta andra halvan av 2025 och vara i full produktion på strax över en miljon ton malm per år ett år senare.
– Det var snabbt, tyckte Attefall.
Järnmalmen ska skickas på tåg via omlastning i Örbyhus för vidare transport till Oxelösund. Att göra som tidigare gruvbolag gjort, frakta på järnväg mellan Dannemora och Hargshamn, går inte i dagsläget. Banan kräver renoveringar på 250 miljoner kronor enligt Trafikverkets utredning. I dag finns ingen garanti för den summan, även om kommunen under sittande möte bad landshövdingen om draghjälp.
Sedan bar det av i minibuss ner i gruvans innersta, ända ner på 300 meter. Med var även finanskommunalrådet Fabian Sjöberg (M):
– Det är kul att få visa upp allt som händer i Östhammars kommun. Alla pratar om Norrland, men det händer här också, sa han.
Stefan Attefall tyckte att det han sett är intressant.
– En fantastisk utveckling, Dannemora ligger ju i framkant. Extra kul att detta sker i Uppland.
Under sin dag i Östhammar pratade förstås landshövdingen och kommunledningen om hur man ska kunna samarbeta. Inte minst när det gäller kompetensförsörjning och bostadsbyggande.
– Nu pekar ekonomin rakt neråt och vi måste hjälpas åt att stå förberedda när det väl vänder uppåt igen, men också diskutera vad man kan åstadkomma under tiden, sa Stefan Attefall.
Bra relationer är A och O, menade han.
– Jag som landshövding kan bidra med mina kontakter på nationellt plan och ha dialog med myndigheter, sa han och tog sen sikte på gruvlavens topp 70 meter upp.
Eriksgatan avslutades i Östhammar med besök på båtföretaget Marell.