Gruvbolaget Grangex får tillstånd från mark- och miljödomstolen att återuppta gruvdriften i Dannemora. Domstolen anser att förutsättningarna för tillstånd är uppfyllda och att bolaget har visat att man följer miljöbalkens allmänna hänsynsregler.
– Vi bedömer att en återstart av gruvverksamheten, med bolagets fossilfria inriktning, främjar miljöbalkens mål om en god hushållning med naturresurser. Med de villkor och åtaganden som anges i domen kan verksamheten bedrivas med hänsyn till såväl närboende och naturliv som riksintresset för mineral, säger Erika Ekman, ansvarig juristdomare i målet, i ett pressmeddelande.
Själva processen har gått ovanligt snabbt. Det har inte ens gått ett år sedan bolaget lämnade in ansökan om miljötillstånd till domstolen.
Christer Lindqvist, vd för Grangex, fick ta del av domstolens positiva besked strax efter klockan 13 på torsdagen.
– Jag har inte hunnit smälta det. Det här är så stort. Man känner historiens vingslag. Att man får vara med om det här. Det ger faktiskt rysningar, underbara känslor, säger han på torsdagseftermiddagen.
Han kallar det för en märkesdag för hela Dannemorabygden.
– Nu har vi fått domstolens stämpel på att det vi har planerat för också är möjligt. Nu kan vi gå vidare med att finansiera upp investeringarna som krävs för att få anläggningen på plats, säger Christer Lindqvist.
Han säger vidare att man nu planerar att kunna påbörja anläggningsarbetena så tidigt som i oktober i år.
Det var en kämpig process under huvudförhandlingen i mark- och miljödomstolen. Det var framför allt länsstyrelsen som var kritisk till gruvbolagets planer på en återstart. Primärt har det handlat om utsläppen av vatten som myndigheten menat riskerar att försämra den ekologiska och kemiska statusen på vattendragen i närområdet. Länsstyrelsen hade även synpunkter på hur gruvdriften kommer att påverka de fladdermöss som bosatt sig i gruvgångarna. Men mark- och miljödomstolen anser att varken miljön eller djurlivet i närområdet kommer att påverkas i sådan negativ utsträckning.
Bolagets målsättning har varit att återstarta gruvan och bli den första koldioxidfria järnmalmsproducenten.
– Domstolens klartecken innebär att vi nu kommer vara i princip först i världen med koldioxidfri brytning av järnmalm. Vi kommer att kunna bidra till den viktiga gröna omställningen. Vi ska skapa en hållbar gruva, säger Christer Lindqvist.
Ett utav de första stora projekten kommer bli att tömma gruvan på vatten.
– De viktigaste delarna för att klara av det är faktiskt redan köpta. Nu kommer vi också kunna påbörja rekryteringarna och erbjuda anställningar. Men man måste så klart komma ihåg att domen måste vinna laga kraft. Men vi hoppas så klart att ingen kommer att överklaga, säger Christer Lindqvist.
I mars meddelade bolaget att man tecknat ett avtal med det brittiska gruvbolaget Anglo American som åtar sig att köpa eller sälja vidare det som produceras i gruvan. Avtalet är värt motsvarande 15 miljarder kronor.
Produktionen i gruvan väntas bestå av 1,1 miljoner ton järnmalmskoncentrat per år. Gruvbrytningen väntas kunna pågå i åtminstone nio år och sysselsätta ett 100-tal personer. Planen är att gruvan ska kunna tas i drift år 2025.
Beslutet från mark- och miljödomstolen kan överklagas.
Grangex aktie var handelsstoppad under torsdagen i väntan på beskedet från domstolen. När handeln återupptogs rusade aktien men föll sedan tillbaka. Uppgången blev drygt 10 procent.