Mat på flygplatser får inte överstiga tio procent av motsvarande produkter på stan, enligt det statliga företaget Swedavia, som driver Sveriges tio flygplatser. Pristaket kom till efter att resenärer klagat över hur dyr maten var på flygplatsen. En räkmacka med öl kostade till exempel 422 kronor.
Men alla gillar inte strategin. Stjärnkrögaren Pontus Frithiof är en av dem.
– Det är inte bra. Man borde fokusera och främja kvalitet i stället för lågt pris, säger Pontus Frithiof.
Hans företag har sedan mars i år två American Express-lounger på Arlanda. Där serveras mat till American Express-kunder utan kostnad. Till våren har han en stor satsning med restauranger La Girafe och Monstro.
Hur påverkar pristaket er?
– Vi har inte tagit ställning till detta ännu, men jag tycker att det blir helt fel konsekvenser, med att man väljer enklare råvaror eller sämre produkter för att klara sina marginaler. Dessutom beläggs restaurangägare med samma hyra och övriga kostnader som innan, därav går inte ekvationen ihop.
Finns det någon fördel med ett pristak?
– Ingen alls.
När UNT var på rundtur på Arlandas nya marknadsplats och kollade upp priserna kunde vi konstatera att en burgare från Jureskogs, "High Five deal", kostar 164 kronor på Arlanda. Samma burgare går att få för 149 kronor, enligt företagets hemsida.
Burgaren är allts 10.07 procent dyrare.
Jureskogs på Arlanda är kedjans första franchise, och ser positivt på pristaket.
– Eftersom Jureskogs Arlanda är en franchise så ger pristaket oss en större möjlighet att ha kontroll på priserna, säger Andreas Ullenius, Jureskogs marknadschef.
Men det är en utmaning att hålla nere priserna konstaterar han:
– Vi har lärt oss att det är mycket dyrare att driva handel och restaurang på en flygplats där saker ska genom en mängd kontroller.
Jureskogs har funnits i fem år och haft det tufft med utmaningar, så som lågkonjunktur och inflation.
– Men vi fortsätter vår expansion, i något långsammare och mer organisk takt. Det får gärna ta lite extra tid, bara det blir bra.
UNT granskade också prissättningen hos andra restauranger på Arlanda.
På Espresso house kostar de stora och långa grillmackorna 70 kronor. Samma macka på Espresso house vid Hötorget kostar 46 kronor, men den är rund och mindre.
En focaccia går loss på 97 kronor på Arlanda, medan samma focaccia i Täby kostar 94 kronor – en skillnad på 3,19 procent.
Swedavias marknadsdirektör Charlotte Ljunggren förklarar varför maten på flygplatser är dyrare.
– Det är dyrare att bedriva verksamhet på flygplatser eftersom personalen behöver genomgå säkerhetsutbildningar flera gånger om året. Det leder inte bara till direkta utbildningskostnader, utan också till att personal tas ur drift, säger Charlotte Ljunggren.
Röntgen av alla varor som levereras till flygplatsen bidrar också till ökade kostnader.
– Varor måste paketeras på ett speciellt sätt, och alla leverantörer måste vara godkända, säger Charlotte Ljunggren.
Swedavia uppmanar kunder att rapportera in om de upptäcker att någon restaurang överstiger pristaket.
– Sådant får vi titta på och prata med krögaren som driver restaurangen, säger Marie Ullmark, affärsområdeschef på Swedavia.