Pontus Frithiof landar åter på Arlanda – med La Girafe

Flygplatsrestaurangen Pontus in the air, som omnämndes i prestigefulla White Guide, lades ner i våras. Nu återkommer krögaren Pontus Frithiof med en ny fransk á la carte-krog, "La Girafe", till Arlanda.

Stjärnkrögaren Pontus Frithiof har en lång karriär bakom sig som sträcker sig över mer än fyra årtionden.

Stjärnkrögaren Pontus Frithiof har en lång karriär bakom sig som sträcker sig över mer än fyra årtionden.

Foto: Jeanina Santiago

Sigtuna2023-09-01 16:30

Hela Sigtuna kommun hejade fram Pontus in the air när den, tillsammans med Sigtunakrogen Båthuset, inkluderades i den inflytelserika restaurangguiden White Guide 2017 som Sveriges första flygplatsrestaurang.

Pontus in the air öppnade sina dörrar 2016 med ambitionen att bli den främsta flygplatsrestaurangen i Europa. Dock stängdes den i mars 2023.

Var det på grund av pandemin?

– Nej, vi klarade oss ganska bra under pandemin. Vi lagade då mat till vården, för Karolinska. Därför kunde vi behålla en del personal, säger den kände krögaren och kocken Pontus Frithiof bakom restaurangkoncernen Pontus Group.

undefined
Pontus Frithiof började sin karriär när han var 15 år gammal och var elev hos kocken Erik Lallerstedt på Eriks i Gamla stan i Stockholm. Den restaurangen belönades med en stjärna i Guide Michelin 1988.

Anledningen till att restaurangen lades ner var istället att Swedavia valt att säga upp vissa hyresgäster, förklarar han.

– Vi hade velat vara kvar i samma lokal där vi gjort långsiktiga satsningar.

Hans företag fick ändå andra möjligheter på flygplatsens terminal 5. I mars 2023 öppnade två nya lounger för American Express, Platinum och Centurion, som drivs av Pontus Group.

undefined
Krögaren Pontus Frithiof har valt att ha en food truck i den exklusiva American Express-loungen som en del av inredningen.

Pontus Frithiof träffar UNT:s reporter på Centurion, American Express finaste lounge på Arlanda. Vid ingången står Mario Moroni, Pontus Frithiofs affärskompanjon sedan två decennier, och tar emot gäster. Den här onsdagseftermiddagen finns endast tre gäster i den exklusiva loungen.

– När man besöker American Express lounge behöver man inte betala för mat, det ingår i medlemskapet för Amex-kortinnehavare, säger Pontus Frithiof.

Det är därför viktigt för Pontus att också öppna en annan restaurang – som välkomnar alla.

La Girafe blir den enda franska restaurangen på flygplatsen, och fransk mat är en av mina styrkor, säger Pontus Frithiof.

undefined
Krögaren Pontus Frithiof med den kocken Manuel Romero Vazquez.

La Girafe byggs nu i en nybyggd del av flygplatsen och öppnar mars 2024.  Den kommer att ha 60 anställda.

Behövs så många anställda?

– Vi kommer att erbjuda frukost, lunch och middag sju dagar i veckan. Restaurangen har ungefär 275 sittplatser, så det krävs många anställda.

undefined
När man besöker American Express lounge behöver man inte betala för mat, det ingår i medlemskapet för Amex-kortinnehavare, förklarar Pontus Frithiof.

Vilka är de största utmaningarna med att driva en restaurang på en flygplats?

– Tidsaspekten är en stor utmaning. Alla gäster ska flyga. Så vi måste vara snabba.

Vilka populära rätter från Pontus in the air kommer ni att inkludera på La Girafe?

– Vår egen räksmörgås med hembakat bröd och hemslagen majonnäs. En variant av vår uppskattade viltskav. Dessutom en annan variant av en asiatisk laxsallad med kål, ingefära och jordnötter.

undefined
Krögaren Pontus Frithiof träffar UNT:s reporter på Centurion, American Express finaste lounge på Arlanda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!