Listan: Här är fem biofilmer du inte vill missa

Här är fem aktuella filmer som fått UNT:s recensenter att brista ut i lovord.

”Röd himmel” utgör andra delen av den tyske regissören Christian Petzolds tilltänkta filmserie inspirerad av de fyra elementen.

”Röd himmel” utgör andra delen av den tyske regissören Christian Petzolds tilltänkta filmserie inspirerad av de fyra elementen.

Foto: Christian Schulz

Film2024-07-19 16:30
undefined
"I uppföljaren till "Insidan ut" vaknar huvudpersonen Jenny en dag upp som fjortis och med en helt ny cocktail av känslor." skriver Daniel Hånberg Alonso.

1. Insidan ut 2 (ny på listan)

Uppföljaren på den hyllade Pixarfilmen "Insidan ut" är här och huvudpersonen Jenny har blivit tonåring. Trots viss upprepning från den första filmen lämnar vår recensent Daniel Hånberg Alonso bion lättare i sinnet. "Pixar påminner oss – igen – om att även de mindre roliga känslorna är en del av oss och de gör det på bästa möjliga sätt: en terapisession med mycket (och smarta) skratt och ett stänk tårar" skriver han. 

Betyg: 4

undefined
”Röd himmel” utgör andra delen av den tyske regissören Christian Petzolds tilltänkta filmserie inspirerad av de fyra elementen.

2. Röd himmel 

I "Röd himmel" ser vår recensent Johannes Hagman årets mest briljanta sommarskildring. Vännerna Leon och Felix befinner sig vid den tyska Östersjökusten när skogsbränder börjar tränga sig allt närmre inpå sommaridyllen. Det är dock andra problem som i första hand bekymrar författaren Leon. Arbetet med hans nya roman går dåligt och till råga på allt visar det sig att Felix mamma inte bara upplåtit sitt sommarhus till de två vännerna, utan dessutom till en för dem okänd ung kvinna. Närvaron av Nadja förändrar dynamiken för vistelsen i grunden och när så småningom även livräddaren Devid ansluter sig till deras krets rinner Leons frustration över bägaren. "Här ryms både dräpande humor och känslomässig närvaro i en film som trots ett dramatiskt händelseförlopp framför allt är en förtätad studie av personer, platser och sommarens säregna tillstånd.", skriver Johannes Hagman. 

Betyg: 4

undefined
"Fly me to to moon" utspelar sig kring rymdkapplöpningen 1969. Men något stort rymdintresse behövs inte enligt vår recensent. "Som en person som inte bryr mig så mycket om månlandningen förvånas jag över hur tagen jag blir av filmen." skriver Virve Ivarsson.

3. Fly me to the moon 

Året är 1969. Ryssland och USA tävlar om att bli först med att sätta en människa på månen. NASA anställer marknadsspecialisten Kelly Jones (Scarlett Johansson) för att öka Apollo 11-projektets popularitet. Kelly som är van att ljuga sig fram hamnar dock snabbt på kollisionskurs med Cole Davis (Channing Tatum) som är chef för uppskjutningen, alltid talar sanning och som raggat på Kelly innan de visste att de skulle jobba ihop. Ytterligare problem uppstår när Kellys chef vill att hon ska iscensätta en fejkad månlandning och hotar att avslöja hennes mörka förflutna för Cole om hon berättar om planen för honom. "'Fly me to the moon' är utöver en intressant berättelse om månlandningen en studie i realpolitik och psykologin i hur man övertygar människor och något så ovanligt som en nyproducerad lyckad romantisk komedi med verklig kemi." skriver vår recensent Virve Ivarsson. 

Betyg: 4

undefined
Oscarsbelönade Kevin Costners nya film utspelar sig i vilda västern under de fyra åren av inbördeskriget.

4. Horizon – An american saga – Chapter one 

Kevin Costner är både regissör, manusförfattare och huvudrollsinnehavare till detta ambitiösa västernepos. Här skildras hur de sista områdena i USA koloniserades ur såväl ursprungsbefolkningens som immigranternas perspektiv. Vår recensent Björn G Stenberg drar paralleller till "Yellowstone"-serien: "Det handlar om ungefär samma delar av USA som där och samma västernanda. Costner här är dock mer sympatisk än Costner där", skiver han i veckans recension.

Betyg: 4

undefined
Vad är vi människor inte beredda att göra för att få känna tillhörighet? En fråga som Yorgos Lanthimos försöker besvara i sin senaste film ”Kinds of kindness”.

5. Kinds of kindness 

Yorgos Lanthimos, regissören bakom hyllade "Poor things" är tillbaka med en ny skildring av mänsklighetens absurditeter. I tre episoder återkommer samma skådespelarensemble – däribland Jesse Plemons, Emma Stone och Willem Dafoe – i separata berättelser om dragkampen mellan personlig frihet och social underkastelse. "På gott och ont bär ”Kinds of kindness” regissörens signum med stolthet. Här gestaltas tankeväckande infall av en övertygande ensemble, men nog finns det något självtillräckligt över Lanthimos ironiska betraktelser över mänsklighetens absurda komedi", skriver vår recensent Johannes Hagman. 

Betyg: 3

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!