Vinstregn över stället vid spåren

Den som vill besöka två av vinnarna av UNT:s krogpris Guldkajan behöver inte röra sig långt. Årets bar ligger nämligen vägg i vägg med Årets krog.

Personalen på Årets bar, Sju flaskor, firar tillsammans med gänget på Dryck och Mat, som blev Årets krog och Läsarnas favoritkrog.

Personalen på Årets bar, Sju flaskor, firar tillsammans med gänget på Dryck och Mat, som blev Årets krog och Läsarnas favoritkrog.

Foto: Staffan Claesson

Restaurang2020-02-28 07:02

När UNT:s krogpris Guldkajan delas ut tar Dryck & Mat hem både Årets krog och Läsarnas favoritkrog. Det är tredje gången i följd som restaurangen vinner i båda kategorierna.

– Vi är tacksamma över att juryn utsåg oss men gladast är jag över läsarnas pris. Att få det erkännandet tre år i rad är jag oerhört stolt över, säger Niklas Engemar som tillsammans med Cemil Alparslan driver Dryck & Mat, när UNT besöker restaurangen.

I samma byggnad ligger ytterligare en av årets vinnare. För andra året i rad utses Sju flaskor till Årets bar.
– Vi älskar det vi gör och byter hela tiden meny, säger Raul Nuñez på Sju flaskor.

Bartendern Jazmine Lindwall ser viljan att förnya sig som en framgångsfaktor.
– Inspiration hittar vi hela tiden, på resor, sociala medier och genom att se vad andra gör, säger hon.

På årets nykomling, Klostergatan 5, vimlar det av Trillers. Mamma Lotta Triller har vunnit guldkajor förr och sönerna Oskar och Gustav tar glatt emot diplomet.
– Det är en rolig krog helt enkelt, säger Gustav Triller.

Han tror att den lilla lokalen som bjuder in till ett högt tempo och trevlig atmosfär lockar många till restaurangen.

Årets hederspris går till trotjänaren Messob, som serverar maträtter från Etiopien och Eritrea. "Att stiga in restaurangen är att resa långt men utan flygskam. Vällagade och smakrika traditionella rätter som går i takt med tiden serveras med omtänksamhet", går att läsa i motiveringen.
– Oj, vilken överraskning! säger Kaleb Kifleyesus efter att diplomet delats ut.
Och det där med att ett besök på restaurangen är som en resa, det håller han med om.
– Restaurangen är en kulturambassadör. Att vi får det här priset är ett kvitto på att vi är uppskattade, säger Kaleb Kifleyesus.

Tillsammans med sin bror Eyasu Kifleyesus och sin mamma Genet Yohannes startade han restaurangen för tolv år sedan. Nu ska de tre satsa mer på utvecklingen av sin andra verksamhet, där de säljer frukostvaror som granola tillverkat av sädesslaget teff. Några större förändringar på restaurangen är dock inte att vänta. De som tar över driften är nämligen familjens släktingar Yordanos Weldemichael och Mussie Weldemichel.

Restaurangens grundare Genet Yohannes var tagen av priset.
– Jag blev väldigt överraskad. Nu är det bara glädje, säger hon.         

Guldkajorna för 2019

Årets krog
Dryck & Mat

Årets nykomling
Klostergatan 5

Årets bar
Sju flaskor

Årets hederspris
Messob

Läsarnas favoritkrog
Dryck & Mat

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!