Jublet och kramarna tog nästan aldrig slut när UNT:s redaktör Malin Norrgård överlämnade de tre Guldkajediplomen.

– Vi är överväldigande. Det här är ett bevis på att vi är på rätt spår, sade krögarduon Niklas Engemar och CemilAlparslan.

Att de får hederspriset gjorde dem nästan lite rörda.

– Ett hederspris är ju direkt riktat till en själv som person. Det betyder jättemycket, en riktig boost, säger CemilAlparslan.

Dryck och mat har funnits i två år och ligger i gamla stationshuset. Krogens koncept är att skapa mat utifrån vinet med dess smak och karaktär.

– Drycken får styra maten. Vi jobbar mycket med de råvaror som årets odlingssäsonger erbjuder, säger Niklas Engemar.

Dryck och mat byter ofta rätter på menyn. Niklas Engemar och CemilAlparslan beskriver en process som ständigt pågår i köket där hela personalen är med och bidrar för att hitta de rätta smakkombinationerna.

– Vi vill få med så mycket infallsvinklar som möjligt. Då blir helheten bättre, säger Niklas Engemar.

Hur kommer det sig att ni lyckades få så många guldkajor?

Artikelbild

| Jubel på Dryck och mat, från vänster Niklas Engemar, Marcus Jerhammar, Edvin Ekström, Jonas Hyllert, Alexandra Silversten, Anton Lööf, Cemil Alparslan, Raul Nunez, Lovisa Boberg.

– Vi gillar det vi gör och tar hand om våra gäster som om de var våra vänner. Vi utgår från hjärtat, säger CemilAlparslan.

ÅRETS BAR drivs av bartendern Raul Nunez som får en guldkaja för det. Den heter 7 Flaskor och ligger vägg i vägg med Dryck och mat.

Artikelbild

| Bartendern Raul Nunez med baren 7 Flaskor tog hem en guldkaja för årets bar.

– Det känns jättebra och kul. Jag hade inte väntat mig en guldkaja. Konkurrensen var hård med de andra som nominerats, säger han.

Det som gör 7 Flaskor unikt tycker Raul Nunez är den lilla, men "magiska" lokalen med sina 16 sittplatser.

Artikelbild

| Jonny Johansson och Hanna Henriksson fick guldkajan för årets nykomling. Jättekul, vi blev mycket överraskade, säger de.

–  Det finns mycket kärlek här och jag vill skapa en upplevelse i varje drink jag serverar. Många som varit här kommer tillbaka. Det är lätt att känna sig hemma, säger han.

ÅRETS NYKOMLING heter Heart & Bones och ligger sedan ett år tillbaka i Uppsalas gamla stadshotell på Drottninggatan. En lokal med anor som ägaren, den kände Stockholmskrögaren Melker Andersson, tagit väl vara på. Restaurangchef Hanna Henriksson och kökschef Jonny Johansson blir rejält överraskade över guldkajan för årets nykomling.

Artikelbild

| Cemil Alparslan och Niklas Engemar vid krogen Dryck och mat fick årets hederspris. Mycket glada.

– Melker Andersson har öppnat en krog med ett koncept som inte funnits i Uppsala tidigare. Det är väl en anledning till att vi får priset, säger Jonny Johansson.

Heart & Bones ska ge gästerna hemkänsla. Här finns inte bara en klassisk matsal med vita dukar, utan också ett vardagsrum. För dem som vill äta mer avskilt finns två rum för mindre sällskap.

– Det nya är vardagsrummet med soffor där man kan sitta ner och ta det lugnt med en drink eller en efterrätt, det ger nästan en liten herrgårdskänsla mitt i stan, säger Hanna Henriksson.

Menyn har en rad klassiska rätter i halvportion som entrecote, musslor, abborre och hälleflundra, som en del i viljan att spegla det gamla stadshotellet.