Häromdagen besökte UNT vinnarna för att dela ut de diplom som bevisar att de har vunnit en Guldkaja inom de olika kategorierna.

Årets krog + Läsarnas favoritkrog: Dryck & Mat

På Dryck & Mat tar en välklädd och glad skara ägare samt personal emot de båda priserna.

Artikelbild

| Guldkajan. Det bjöds på glada reaktioner när Dryck & Mat överraskades med Guldkajan för Läsarnas favoritkrog.

– Vi visste att vi var nominerade till Årets krog, men att vi blev Läsarnas favoritkrog var oväntat och jätteroligt. Det är nog snäppet roligare att få det priset då det visar att våra gäster uppskattar oss, säger Niklas Engemar, delägare för Dryck & Mat.

När priset Läsarnas favoritkrog delas ut bjuds det på mycket glädje, hurrande och skratt i lokalen. Hannah Åbrodd, kock på Dryck & Mat, tycker också att Läsarnas favoritkrog är det roligaste priset de kunde kamma hem.

– Det visar att vi har en bra relation med våra gäster. Är de nöjda så smittar det av sig på oss. Det är roligt att jobba när man känner sig uppskattad, säger hon.

Just kommunikationen med gästerna och varandra i personalen är något krogen har lagt mycket fokus på. De presenterar maten vid bordet, har ett öppet kök och pratar med varandra i stället för att till exempel lämna lappar med gästernas beställningar på.

Artikelbild

| Guldkajan. Ägare och personal för Dryck & Mat tar emot sina två Guldkajor.

– Jag tror att det är lätt att glömma kunden när man jobbar med lappar. Då ser man kanske bara ordern man ska förbereda, inte att det till exempel är en familj som är ute och firar något speciellt, säger Niklas Engemar.

– Precis, vi har ett öppet kök av en anledning. Vi vill ha en trevlig och öppen atmosfär i lokalen. Har vi det roligt och trevligt med varandra så tror jag att gästerna känner av det. Och det skapar en bättre miljö, inflikar Hannah Åbrodd.

Artikelbild

| Guldkajan. Miss Voon är vinnaren av två Guldkajor i år. Från vänster: Andreas Törner, Devrim Varhos, Daniel Wasowski, Anton Windmar och Nathalie Pettersson.

Att de som jobbar på krogen trivs med varandra är väldigt viktigt enligt Niklas Engemar.

– Vi brukar säga att "vi är brorsor allihopa". När vi söker personal så är personkemin lika viktig om inte viktigare än personens tidigare jobberfarenheter. Vi brukar styra upp personalhäng varje måndag. Så det var ju helt rätt dag att ta emot Guldkajorna, säger han leendes.

Artikelbild

| Guldkajan. Lotta Trillers Kafé Kardemumma vann 2009 en Guldkaja för Årets kafé. Och nu har hon samlat på sig en till.

Årets bar + Årets nykomling: Miss Voon

I mars 2017 öppnade Miss Voon dörrarna för Uppsalaborna högst upp i huset där Elite Hotel Academia ligger. Nu, ett år senare, tar de hem två stycken av UNT:s Guldkajor.

Artikelbild

| Guldkajan. Cemil Alparslan, delägare för Dryck & Mat, korkar upp champagnen med kniv för att fira de två Guldkajorna.

– Nu på fredag, 23 mars firar vi ett år. Att få dessa priser är ett perfekt sätt att fira ettårsdagen på, säger Joel Hoffman, köksmästare.

Ettårsdagen kommer också att firas med kalas, ballonger och längre öppettider.

Artikelbild

| Guldkajan. Dryck & Mat blev väldigt glada över sina två Guldkajor. Från vänster: Mia-Maria Mohlin, Hannah Åbrodd, Erik Karlsson, William Nygren, Jesper Flyckt, Niklas Engemar, Cemil Alparslan, Frida Winters och Raul Nunez.

Är något av de två prisen roligare att tilldelas än det andra?

– Båda är jätteroliga att få, men jag tycker nog att Årets nykomling är lite roligare. Det visar att vi har etablerat oss. Det är alltid kul att få bekräftelse på att man har gjort ett bra jobb, säger Joel Hoffman.

Artikelbild

| Guldkajan. Dryck & Mat misstänkte att de skulle tilldelas en Guldkaja, men de är vinnarna av två.

Anton Windmar är barchef och tycker då självklart att Årets bar var det lite roligare priset att vinna.

– Det är jättekul att vi vann det priset. Vårt första år har varit helt fantastiskt, det har varit full fart och jag tycker att Uppsala har välkomnat oss riktigt bra, säger han.

De båda tycker att kreativiteten i yrket är bland det bästa med det. Att skapa nya spännande drinkar eller maträtter är något de båda brinner för.

– Att se personer dricka och uppskatta det jag skapar ger en häftig känsla. Sen är gästbemötandet en stor del av jobbet, det är alltid roligt att serva glada och trevliga människor, säger Anton Windmar.

– Jag håller helt med, sen är vi ett skönt gäng som jobbar här. Det är alltid roligt att komma in till jobbet när man trivs med de människor man arbetar med. Jag tror att det bidrar mycket till att vi har haft ett sådant bra år som vi har haft, säger Joel Hoffman.

Ni är båda väldigt nöjda med år ett. Hur kommer år två att se ut?

– Vi ska fortsätta att hålla en hög nivå och ha roligt. Sen tror jag att kommande år blir ännu bättre då vi kommer att ha bättre rutiner. Det har varit mycket nytt att lära sig nu i början och bitvis har det varit stressigt, avslutar Joel Hoffman.

Årets hederspris: Lotta Triller

1983 startade Lotta Triller Café Linné. I dag driver hon familjeföretaget Triller Mat och Bröd. Temat familj går starkt i det då bland annat Lotta, hennes man, de samtliga fem barnen och tre respektive jobbar inom företaget.

– Det jag är mest stolt över är just att jobba med min familj. Utan dem hade jag nog inte hållit på så länge som jag gjort. Jag tror också att våra gäster märker av familjekänslan, säger Lotta Triller.

Hon är också stolt över Guldkajan som hon nu är vinnare av.

– Jag är jätteglad och hedrad. Det är så många andra duktiga personer och företag som har fått priset tidigare.

Man kan även kalla Lotta Triller för "mamman till Linnébullen", en större variant av kanelbullen.

– När vi började att baka den så kallade vi den helt enkelt för "kanelbulle", vi gjorde den ju bara större. Men med tiden kallades den Linnébullen. Vi varumärkesskyddade faktiskt den för bara några år sedan, säger hon.

Hon har inte brist på saker att göra då företaget bland annat driver catering, bageri, kaféer, festlokal, sommarkaféer och brödbutik.

– Jag gillar att ha fullt upp, men man kan ju börja undra hur jag ska orka med allt. Jag skulle kanske ha skaffat mig en ännu större familj, skrattar hon.

1 juli firar företaget 35 år. Det är något som kommer att firas, men hur är oklart i dagsläget.

– Vi har varit dåliga på att fira tidigare jubileum, men i år ska vi lyckas att fira det på något sätt.

Efter så många år, vad är det bästa med jobbet?

– Utöver att jobba med min familj så gillar jag serviceyrket. Det är väldigt kul att hjälpa andra människor och speciellt om jag kan sprida glädje. Sen är jag nog en entreprenör ända in i själen. Kommer jag på en idé så vill jag utföra den, ser jag en lokal som jag kan göra något roligt med, så vill jag göra det.

Ett mål Lotta Triller har med sina olika verksamheter är att de ska kännas bekanta och familjära. Närproducerat och ekologiskt är också något som ligger henne nära om hjärtat.