Allting började med att bröderna Eyasu och Kaleb Kifleyesus – tillsammans med sin mor Genet Yohannes – startade restaurangen Messob på Sturegatan i Luthagen för nära 13 år sedan. Inriktningen har varit afrikanska rätter med tonvikt på Etiopien och Eritrea. Ofta med sädesslaget teff.
Nu är den eran över i företaget.
– Vi har valt att ta klivet och satsa mer på produktutveckling inom främst frukostsegmentet med teff. Vi har tagit fram två glutenfria granolas som vi har tänkt att rosta i vår nya lokal, säger Eyasu Kifleyesus.
Tillverkningen och utvecklingen av Messobs produkter kommer framöver att ske i By Gårdsbageris gamla lokal i Harbo i Heby kommun. Tidigare outsourcades tillverkningen till en extern fabrik. Nu görs allt lokalt.
– Hela produktionen kommer att vara där, sedan får vi se hur det utvecklar sig, fortsätter Kifleyesus.
För ett och ett halvt år sedan gjordes en testlansering i flera butiker under sex månader med företagets produkter. Nu väntar en mer offensiv satsning. Senare i vår kommer företaget att lansera två nya glutenfria granolaprodukter i handeln.
– Till att börja med kommer de att säljas i Mälardalsområdet. Men man kommer också kunna beställa produkterna i e-handeln, säger Eyasu Kifleyesus.
Restaurangen Messob på Sturegatan kommer att drivas vidare med nya ägare med samma inriktning.
– Det är släktingar till oss som tar över. Vi kommer fortsätta sälja våra produkter där och vara med i bakgrunden, fortsätter Kifleyesus.