Läs mer: Bostadsförmedlingen sänker avgift
Läs mer: Kritik mot avgifter för studentbostäder
Läs mer: Krav på dator upprör köande
Läs mer: Rekordbyggande av hyresrätter när förmedlingen invigs
En av dem som fått en lägenhet genom bostadsförmedlingen är Behzad Saberi. Han flyttar in i en etta i Gottsunda på söndag. I bostadskön har han stått sedan 2009.
– Jag fick erbjudande om en lägenhet i Librobäck för ett tag sedan. Men den var för dyr. Det här blir mycket bättre, säger han.
På Bostadsförmedlingen är man nöjd med sitt första år.
– Det har gått mycket bättre när man ser på hur många bostadssökande som valt att ställa sig i kön. Men också i hur många fastighetsägare och hur många lägenheter vi har fått in, säger Mona Lindén, vd för Uppsala Bostadsförmedling.
Hon säger att det, till skillnad mot vad många tror, är ganska lätt att få tag på en lägenhet i Uppsala. Det handlar bara om vad man vill betala.
– Uppsala befinner sig i dag i samma läge som Stockholm var i början av 2000-talet när det kom ut många nyproducerade lägenheter samtidigt. De lägenheterna har hyresnivåer som många inte är vana vid. Det var till och med svårt att förmedla lägenheter i ett område som Hammarby sjöstad, säger Mona Lindén.
De lägenheter som förmedlas med en kötid på ett år eller kortare är nyproducerade eller nyrenoverade lägenheter där månadshyran ligger på 120 kronor per kvadratmeter eller mer. För en trea på 77 kvadratmeter handlar det om 9 300 kronor och uppåt.
Förhållandevis dyrast av lägenheterna som förmedlats är en etta i Rosendal på 26 kvadratmeter med en månadshyra på 6 000 kronor. Det blir 231 kronor per kvadratmeter och månad.
Annars är det enligt Mona Lindén svårt att dra några generella slutsatser om vilka lägenheter som är populärast. Nyproducerade lägenheter med höga hyror har även gått till köande med 9 års kötid eller mer.
Lägenheter i mer "normala" prislägen har ofta kötider på åtta år eller mer. Men det går att göra "fynd". Ett exempel är en trea i Sala backe på 71 kvadratmeter och med en hyra på 5 500 kronor per månad som gick till en sökande med tre års kötid. Just den lägenheten ser dock ut att vara ett undantag. Likadana lägenheter på samma gata har förmedlats till sökande med kötider på både 7, 8 och 9 år. Den genomsnittliga kötiden för billigare lägenheter i Sala backe är 10–15 år.
För studentlägenheterna är kötiderna generellt något kortare och ligger för många av lägenheterna runt 3–4 år.
– Det är jättesvårt att dra slutsatser om vad som är ett attraktivt boende. Det finns exempel på lägenheter i till synes attraktiva områden som inte är så populära. Det kan handla om hur lägenheten ligger i huset, om balkongen är åt fel eller rätt håll. Ytterst handlar det om de bostadssökandes preferenser, säger Mona Lindén.
Bland de billigare lägenheterna hittar man en del objekt i Björklinge och Almunge som förmedlats till köande med en kötid på mellan 3 och 6 år. I Gottsunda förmedlas lägenheter med lägre hyror från 6 års kötid och uppåt med ett genomsnitt på 8–9 år. Och för Eriksberg är den genomsnittliga kötiden 11–12 år i de lägre prisklasserna.
Under det första året har Uppsalahem stått för en majoritet av de förmedlade lägenheterna. Och räknar man bort nyproducerade och renoverade lägenheter med månadshyror över 120 kronor per kvadratmeter är det med några få undantag lägenheter från Uppsalahem (inklusive Studentstaden) som förmedlats.
Mediankötiden för en lägenhet ligger på åtta år. Det är ungefär lika mycket som den var hos Uppsalahem 2015, det sista året de skötte sin egen förmedling av lediga lägenheter.