Kritik mot avgift för studentbostäder

I tisdags flyttade Studentstadens kö med 47 000 personer till kommunens nya bostadsförmedling och då tillkom nya avgifter. Detta kritiseras av Uppsala studentkår som menar att studentperspektiv saknas.

25 november 2016 17:32

Flytten av Studentstadens kö med 47 000 personer till Uppsala Bostadsförmedling innebär att de tar över förmedlingen av Studentstadens lediga bostäder.

− Det ska bli enklare för unga människor att komma in på bostadsmarknaden och få en vanlig bostad efter att ha bott i en studentbostad, säger Tala Raha, kommunikationsansvarig på Uppsala Bostadsförmedling.

Hittills är Studentbostadens kö den enda som gått in i bostadsförmedlingens gemensamma kö av de aktörer som hanterar studentbostäder.

− Vår ambition är att samla alla lediga studentbostäder i Uppsalaregionen på samma ställe och vi för dialog med samtliga aktörer för studentbostäder, säger Tala Raha.

I och med flytten av Studentbostadens kö tillkom en årsavgift på 290 kronor och en förmedlingsavgift på 1250 kronor, varav den sistnämnda betalas varje gång ett nytt kontrakt skrivs under.

− Vi tycker främst att förmedlingsavgiften är problematisk eftersom studenter flyttar ganska ofta. Vi förstår deras välvilja men man har inte förstått studenters vardag. Det kommer att bli många tusenlappar som läggs på det här och en genomsnittsstudent i Uppsala går redan 500 kronor back varje månad, säger Daniel Simmons, ordförande i Uppsala studentkår.

Uppsala studentkår är kritiska mot de nya avgifterna och de menar att om en student flyttar flera gånger under sin studietid kommer studenten vara tvungen att betala förmedlingsavgiften flera gånger.

− Vi är medvetna om att det är en ovälkommen avgift och vår ambition är att reducera eller ta bort den ekonomin tillåter, säger Tala Raha.

Uppsala studentkår är även kritiska mot andra aspekter, bland annat att åldersgränsen för när man kan ställa sig i kö sänkts från 18 till 16 år.

– Det gynnar lokala människor som känner till kön och kan ställa sig tidigt i den. Vi för en dialog med bostadsförmedlingen och kommunen och kommer att driva de här frågorna vidare, säger Daniel Simmons.

LÄS TIDIGARE ARTIKLAR

En av tre köande har gått med i bostadsförmedlingen

Bostadskö med 47 000 personer flyttas

GRAFIK: Så många är före i kön

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa