Flera har hört av sig till UNT och varit upprörda över de nya reglerna för registrering, men när det gäller Enköpings hyresbostäders kö också när det gäller kötid för medsökande. En av de som inte tycker om den digitala registreringen är Margareta Tellberg Hägglund som bor strax utanför Järlåsa.
– Det är ett väldigt konstigt system som ställer krav på att köande har dator och egen e-postadress. Jag har stått i Uppsalahems kö i 20 år med tanken att jag kommer att behöva bo mera centralt med stigande ålder och kanske sjukdom. Nu är jag där, men kan inte registrera mig i Bostadsförmedlingens kö, säger Margareta Tellberg Hägglund som hunnit bli 72 och sjuklig, och inte har dator.
Hon har ringt till Bostadsförmedlingens kundservice men har inte någon användning av den information hon fått:
– Jag fick veta att jag kan åka in till dem och få hjälp med registreringen, men jag har ju fortfarande ingen dator. Så det är tre mils resa in till deras kontor och tre mil tillbaka, sex mil till ingen nytta. Det är konstigt att det får gå till så här, säger Margareta Tellberg Hägglund.
En person som vill vara anonym säger:
– Det finns ingen lag på att man måste ha dator, så hur kan det vara ett krav för registrering till en kö där man stått i flera decennier? När jag ringde kundservice fick jag rådet att ”gå in på www ...”, säger personen.
Enköpings allmännyttiga bostadsbolag EHB har anslutit sin bostadskö till Bostadsförmedlingen i Uppsala. En medsökande i EHB-kön upptäckte att han inte skulle få räkna in de decennier som han stått som medsökande när han skulle registrera sig vid Bostadsförmedlingen.
Efter utredning har Bostadsförmedlingen nu bestämt att medsökande från EHB-kön ska få tillgodoräkna sig sin kötid vid registrering för personlig köplats. Den kostar 290 kronor per år och kan betalas via dator eller inbetalningskort.
Christer Cedergren, ordförande för PRO-avdelningen i Enköping har efter en artikel om den medsökande i lokaltidningen Enköpings-Posten blivit nedringd av medlemmar som upprörts över Bostadsförmedlingens regler:
– Bland de äldre är man orolig för vad som händer om båda står i kön, en med plats 4 och den andre med plats 175, och den första avlider – ska den kvarvarande som kanske behöver flytta då hamna så långt tillbaka i kön? Många reagerar mot avgiften på 290 kronor per år när ingen gör nåt, plus en avgift på 1250 kronor om en lägenhet faktiskt förmedlats. EHB har också haft en kö för 65+, Bostadsförmedlingens kö gäller 55+, kommer våra äldre att ”tappa” tio års platser då? Dator- och e-postkrav är förstås också oroande för många, säger Christer Cedergren.
Tala Raha är kommunikationsansvarig på Bostadsförmedlingen, och säger om dator- och e-postkraven för registrering:
– Alla som har problem med registrering eller inte har egen dator kan vända sig till oss i Uppsala eller till EHB i Enköping så ger vi personlig hjälp, också med att skaffa en e-postadress. Om det behövs kan vi skicka en kopia på e-postmeddelanden till en vän eller ett ombud så att de kan ta kontakt med den köande när det behövs. Datorer finns ju att låna på bibliotek också, säger Tala Raha.
Om olika ålderskategorier i kön säger hon:
– Vi har en gemensam kö för alla oberoende av ålder, och det gäller också studentbostäder när Studentstadens kö flyttas in i november. Kategoriboenden markeras med ikoner och text när de utlyses som lediga. Av de som anmäler intresse för en bostad är det den som har längst kötid och uppfyller hyresvärdens kriterier som vi skickar som förslag till värden.