På kommunhuset är det en viss nervös förväntan inför beskedet från Trafikverket om vårens ansökningsomgång för pengar via stadsmiljöavtal.
– Vi väntar spänt på ett förhoppningsvis positivt besked. Det handlar om mycket pengar i ett omvälvande projekt. Spårvägen är en viktig del i Uppsalas utvecklingsplaner, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
Det som han tror möjligen kan hota Uppsalas ansökan är att projektet är mycket större än de som tidigare beviljats.
– Det är en stor munsbit för Trafikverket att svälja. Men jag tycker att vi har ett starkt case. Vi har också delvis fått staten med oss på banan genom att det här hänger ihop med Uppsalapaketet och Ultunalänken.
Redan tidigare står det klart att Uppsala får 900 miljoner för att bygga en spårväg mellan Gottsunda och Bergsbrunna. Det som nu står på spel är en ansökan om att få 1,25 miljarder för att bygga fortsättningen av spårvägen in till Resecentrum.
Detta är den del av spårvägen som förmodligen kommer att locka flest resenärer. Det innebär att beskedet den här veckan, om det blir några spårvägspengar eller inte, förmodligen är mer avgörande än när kommunstyrelsen i slutet av maj sade ja till avtalet som garanterar 900 miljoner till Ultunalänken mellan Bergsbrunna och Gottsunda.
Enligt Erik Pelling är det dock inte kört för spårvägen, även om det skulle bli ett nej från Trafikverket denna gång.
– Skulle vi inte få stadsmiljöpengar är det inte första steget i att lägga ned projektet, utan att omgruppera och hitta alternativ finansiering. Vi behöver ett kapacitetsstarkt kollektivtrafiksystem. Det vi utrett hittills visar att spårvagn är bättre än ett bussystem, säger han.
Parallellt med spårvägen utreds även "superbussar" i en så kallad brt-lösning. Senast i början av 2021 har kommunen sagt att det ska fattas ett slutgiltigt beslut om det blir någon spårväg eller inte.
– Det beror på när vår egen utredning är klar. Det kan även bli i slutet av 2020, säger Erik Pelling.
Till Trafikverket har det totalt kommit in 27 ansökningar om bidrag för stadsmiljöavtal i denna ansökningsomgång. Bland ansökningarna, som totalt omfattar bidrag på drygt 3,3 miljarder kronor, är Uppsalas den i särklass största med 1,25 miljarder i sökt bidrag. Men det kommer förmodligen inte att vara tillgången på statliga pengar som avgör om det blir några spårvägspengar för Uppsala. Trafikverket har totalt 1 miljard om året att dela ut fram till 2029. Uppsalas spårvägsprojekt är uppdelat med utbetalningar över flera år fram till slutdatumet 2029. Själva byggandet är tänkt att sätta i gång 2025, och det är först därefter som de stora utbetalningarna kommer att ske.
Bland de konkurrerande projekten är det inte särskilt många som kommer att pågå efter 2026.
De ansökningar som ligger närmast Uppsalas i storlek är den nya bussterminalen vid Slussen, som Stockholms stad och SL har sökt 574 miljoner kronor för. Därefter kommer Umeås ansökan om totalt 427 miljoner i bidrag för kollektivtrafikförbindelser och cykelvägar.
Det som kommer att avgöra om Uppsala får sina spårvägspengar är snarare i vilken mån som Trafikverket tycker att man uppfyller målen med stödet som är att "särskilt främja innovativa, kapacitetsstarka och resurseffektiva lösningar för kollektivtrafik, cykeltrafik eller godstransporter." Trafikverket har i sin bedömning ett poängsystem där projekten betygsätts i tre delar som väger lika tungt: Hur kommunen jobbar med stadsmiljö i planer och program. De åtgärder man sökt pengar för. Samt de motprestationer som utlovas.
LÄS MER: Miljardbidrag kan ge Uppsala spårväg
LÄS MER: Bergen förebild för spårväg i Uppsala
LÄS MER: Avtal klart om Ultunalänken
LÄS MER: Miljoner till utredning om spårväg
LÄS MER: Spårväg skapar splittring