Kommunen försöker rädda syskonförtur

Utbildningsnämnden beslutade på onsdagen att domarna som upphäver syskonförturen ska överklagas. Lagen är otydligt skriven, anser Caroline Hoffstedt (S).

Caroline Hoffstedt säger att syskonförturren är viktig som princip för antagningen till skolan.

Caroline Hoffstedt säger att syskonförturren är viktig som princip för antagningen till skolan.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-09-27 17:21

LÄS MER: Syskonförturen stoppas

– Jag har känt att det finns ett starkt önskemål från Uppsalaborna att syskonförtur ska kunna vara ett urvalskriterium, säger Caroline Hoffstedt, ordförande i utbildningsnämnden.

När beslutet fattades om att återinföra syskonförturen var kommunen väl medveten om att det förmodligen står i strid med skollagen. Kommunjuristerna varnade politikerna för att de föräldrar som överklagar med hänvisning till att syskon gått före förmodligen får rätt i förvaltningsrätten, och att utbildningsförvaltningen då står inför en besvärlig situation.

Det är precis detta som hänt nu. Men politikerna i utbildningsnämnden är eniga om att ändå driva frågan vidare.

Caroline Hoffstedt menar att lagen är otydligt skriven och att det är oklart vad som menas med "en skola nära hemmet".

– Med den modell vi har nu har vi kombinerat närhet och syskonförtur. Och vi ska driva det så långt vi kan utifrån de förutsättningar vi har för att klargöra rättsläget, säger hon.

Men det tas ju i er tillämpning ingen hänsyn till om de som blir utputtade av syskonförturen hade behov att få platsen för att få en skola nära hemmet.

– Vi ser den nackdelen. Men som förtroendevalda har vi ett ansvar att se till helheten. Och vi vill att föräldrar ska kunna hålla samman sina barn på samma skola om man har mer än ett barn.

Vad händer nu med de elever som fått rätt i förvaltningsrätten?

– Det har vi inte tagit ställning till. Det som brådskar är att komma in med ett svar till förvaltningsrätten. Men vi känner en stor empati med de här föräldrarna som har överklagat och inte fått sitt förstahandsval.

Överklagandet till i första hand kammarrätten, och senare kanske Högsta förvaltningsdomstolen, bli en utdragen process. För eleverna som berörs blir det svårare att komma in i gruppen på en ny skola ju längre tid som går.

Kan de här två eleverna inte beredas plats i de skolor de sökt samtidigt som ni överklagar för att reda ut principen?

– Vi har inte överblickat vad det skulle få för konsekvenser.

Det här är inte första gången som det blir strid om syskonförturen i Uppsala. 2015 underkände Skolinspektionen syskonförtur som ett urvalskriterium efter att några föräldrar hade klagat. Kommunen tog då fram en ny urvalsprincip som bygger på relativ närhet, där avståndet till den sökta skolan jämförs med den närmaste eller näst närmaste skolan.

25 gick före med syskonförtur

Uppsala kommun återinförde syskonförturen inför skolvalet 2017. Syskonförturen gäller inom en radie av 2 kilometer från skolan och för elever upp till årskurs 3.

Vid årets skolval var det 25 elever som fick plats på den skola de önskat med hjälp av syskonförtur.

72 elever som inte fick plats hade bättre relativ närhet än den sist antagna med syskonförtur. Men bara två av dem överklagade med rätt motivering. Dessa fick rätt i förvaltningsrätten som upphävde kommunens beslut om skolplacering.

Enligt skollagen ska eleven få plats på den skola föräldrarna önskat om det inte går ut över en annan elevs rätt till att gå i en skola nära hemmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!