Läs mer: Politiker backar om syskonförtur
I ett e-postmeddelande, som vidarebefordrades till politikerna i utbildningsnämnden, skriver Lena Grapp, stadsjurist i Uppsala kommun, att antagningsbeslut som grundas på syskonförtur kan överklagas till förvaltningsrätten och att hennes bedömning är att en rättslig prövning förmodligen skulle bli att nämndens beslut upphävs eftersom närhetsprincipen är det som enligt lagen gäller först.
"Kommunen kan då stå inför problemet att den skola som är rätt placeringsskola är full, vilket förstås kommer att innebära problem", skriver hon.
Hon hänvisar också till regeringsformen som säger att kommunen ska vara saklig och opartisk i beslutsfattandet. Och eftersom man nu vet att syskonförturen förmodligen strider mot lagen kan tjänstemännen inte fatta beslut mot bättre vetande.
– Det känns inte bra att som tjänsteman fatta ett beslut som inte stämmer med min uppfattning om vad lagen säger. Då kan man behöva lyfta det till en politisk nivå så att politikerna fattar beslut i varje enskilt fall där syskonförtur tillämpas.
Totalt är det i årets skolval 4 200 barn som omfattas. Hur många av dem som kan åberopa syskonförtur går inte att säga i dag. Men det kan röra sig om tusentals placeringsbeslut som i så fall måste fattas var för sig av politikerna i nämnden.
Anna Manell (L), som drivit frågan om syskonförtur är medveten om juristernas kritik, men håller inte med om lagtolkningen att närhet alltid ska gå först.
– Det är en tolkningsfråga om vad som är rimligt avstånd. Vi tycker inte alls att det är så glasklart som juristerna säger. Det här har heller inte prövats i högre instans än förvaltningsrätten. Och då menar vi att det absolut går att tolka som att syskonförtur är tillåtet så länge det inte knuffar bort något annat barn som får orimligt långt.
Enligt Anna Manell är två kilometer den gräns som anses vara ett rimligt avstånd för förskoleklassen, samma avstånd som används vid bedömningen av vilka som har rätt till skolskjuts.
Det var föräldrar till 61 barn i Uppsala som överklagade skolplaceringsbesluten efter förra årets skolval. Lena Grapp vill dock inte säga något om hur kommunjuristerna kommer att agera om beslut om beslut enligt syskonförturen överklagas.
– Det beror på vilka skäl den klagande anför. Och det är sällan så att man överklagar just på grund av tillämpningen av syskonförtur. Ur ett medborgarperspektiv är det många som stöder principen.
När syskonförturen avskaffades var det just på grund av att föräldrar hade överklagat det.
– Jaså. Det vet jag inget om. Det var före min tid i kommunen, säger Lena Grapp.