Politikerna backar om syskonförtur

Syskonförtur inom grundskolan återinförs nästa höst. Politikerna anser att dagens system är så dåligt så de är beredda att bryta mot lagen för att få till en förändring.

Kommunalrådet Anna Manell (L).

Kommunalrådet Anna Manell (L).

Foto: Pär Fredin

Uppsala2016-09-23 07:05

Ett förslag om att införa syskonförtur för grundskolans lägsta åldrar är redan klart och kommer att klubbas vid nästa möte i utbildningsnämnden.

– Vi anser inte att dagens system där relativ närhet går före syskonförtur fungerar bra. Syskon hamnar på olika skolor och det gör att många föräldrar får problem att lämna och hämta sina barn. Det är också viktigt ur ett trygghetsperspektiv att barn kan gå med sina syskon i skolan och till och från skolan, säger Caroline Hoffstedt (S) ordförande i utbildningsnämnden.

Relativ närhet innebär förenklat att om två elever vill ha samma skolplats får den elev som skulle få väldigt långt till en annan skola platsen före en elev som bor väldigt nära. Principen infördes i politisk enighet år 2013, då i kombination med undantag för syskonförtur. Efter kritik från Skolinspektionen tog den dåvarande barn- och utbildningsnämnden bort syskonförturen.

Nu infös en modell som kombinerar principen om relativ närhet och syskonförtur. Det innebär att syskonförtur ska gälla inom en radie av två kilometer från hemmet, och för barn från förskoleklass till årskurs tre. Utanför tvåkilometersgränsen gäller nuvarande princip om relativ närhet.

– Vi anser att man måste kunna väga samman närhetsprincipen med syskonförtur. Det gör flera andra kommuner, bland annat Malmö, Stockholms stad och Östersund, säger kommunalrådet Anna Manell (L) som är ledamot i utbildningsnämnden och har drivit frågan om återinförande av syskonförtur.

Nämnden kommer också att skriva till utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) med krav på att hela frågan utreds och klargörs.

– I dag är det ytterst oklart vad som gäller och vi anser att Gustav Fridolin måste förtydliga lagstiftningen så att vi vet hur kommunerna ska agera. Vi vill ha större flexibilitet och hoppas att han ger ett utredningsuppdrag att se över paragraferna runt skolvalet. Det är en fråga vi driver gemensamt över blockgränserna, säger Caroline Hoffstedt.

Men det här innebär att kommunen medvetet bryter mot lagen?

– Ja. Vi har låtit våra jurister göra en juridisk analys som visar att lagstiftningen är tydlig till närhetsprincipens fördel. Men om lagar får absurda effekter för barn och föräldrar anser vi att föräldrar och barn går före. Det värsta som kan hända är att vi fälls för domstolstrots, men den risken är vi beredda att ta.

Är det rätt att gå den vägen moraliskt. Det sänder ju en signal om att man kan gå emot lagen om man har en annan syn?

– Som det är i dag så har flera kommuner infört de regler vi vill införa. Men de har inte granskats och fått kritik från Skolinspektionen som vi fått. Det innebär att Skolinspektionens granskningar avgör hur reglerna ska tillämpas från kommun till kommun. Det är luddigt och inte likvärdigt mellan kommunerna. Vi hoppas på en förändring, säger Caroline Hoffstedt.

Hur mycket vinner ni på systembytet. Någon annans barn tvingas väl flytta på sig om syskon ska ha förtur?

– Inget system kommer att bli 100 procent rättvist. Men vi tror att det finns en större förståelse för att vi prioriterar att syskon kan gå på samma skola, säger Anna Manell.

Också Moderaterna välkomnar förslaget.

– Det är en trygghet för barnen och gör det lättare för familjen att slippa hämta vid flera olika skolor, säger Gabriella Lange (M), ledamot i utbildningsnämnden.

Tanken är att de nya reglerna ska kunna införas till skolvalet nästa höst. Om beslutet kan gälla retroaktivt utreds för närvarande.

Fakta Så fungerar relativ närhet

Avståndet till en sökt skola jämförs med avståndet till en alternativ skola.

Den ­alternativa skolan utgörs av elevens närmaste eller näst närmaste skola.

Om eleven har sökt till sin närmaste skola utgörs den alternativa skolan av den näst närmaste skolan.

Om eleven inte har sökt till sin närmaste skola utgörs den alternativa skolan av elevens närmaste skola.

Relativ närhet blir skillnaden i avstånd mellan skolorna.

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!