Syskonförturen stoppas

Syskonförturen vid antagningen till grundskolorna hotas. Det står klart efter två domar där förvaltningsrätten upphäver kommunens skolplaceringar.

Nåntunaskolan är en av de två skolor som berörs av beslutet i förvaltningsrätten. Sju elever med högre värde för relativ närhet än den sist antagna med syskonförtur kom inte in på Uppsävjaskolan vid årets skolval. Men bara två av dem hade överklagat.

Nåntunaskolan är en av de två skolor som berörs av beslutet i förvaltningsrätten. Sju elever med högre värde för relativ närhet än den sist antagna med syskonförtur kom inte in på Uppsävjaskolan vid årets skolval. Men bara två av dem hade överklagat.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-09-25 07:05

LÄS MER: Politiker backar om syskonförtur

LÄS MER: Syskonförtur återinförs

LÄS MER: Skolplaceringar får bakläxa

LÄS MER: Högt spel om skolval

Föräldrarna till två elever som placerats på andra skolor än den där de önskat får nu rätt av förvaltningsrätten. De hade överklagat kommunens beslut och bland annat hänvisat till att elever som har ett sämre värde enligt närhetsprincipen, som kommunen tillämpar, har gått före vid skolvalet. De skolor som berörs av domen är Nåntunaskolan och Uppsävjaskolan.

– Det känns skönt. Vi fick ju först en plats på den skola vi hade sökt. Men sen blev vi snuvade på den platsen när skolvalet skulle göras om. I stället blev vi placerade på en skola som vi inte alls hade sökt, säger en av föräldrarna till UNT.

I sitt beslut konstaterar förvaltningsrätten att kommunen inte tagit hänsyn till om de elever som fått plats med hänvisning till syskonförtur varit beroende av att gå på just den skolan för att få gå i en skola nära hemmet. Därför upphävs kommunens beslut om skolplaceringar i de två fall som nu har avgjorts.

Syskonförturen har varit en följetong under lång tid. Skolinspektionen underkände 2015 syskonförtur som ett urvalskriterium. Efter det arbetade kommunen om reglerna för skolplaceringar.

Men efter mycket synpunkter från föräldrar som fått sina barn placerade vid olika skolor beslutade politikerna att återinföra syskonförturen inför årets skolval.

Kommunjuristerna varnade då för konsekvenserna av beslutet och skrev i ett e-postmeddelande att förvaltningsrätten förmodligen skulle underkänna syskonförturen och att kommunen då kan få problem.

UNT har sökt ansvariga på utbildningsförvaltningen, men endast fått svaret att juristerna håller på att läsa igenom domen. Och det är i dag oklart om kommunen väljer att överklaga den eller inte.

För politikerna i utbildningsnämnden är detta en viktig fråga, och man har krävt en lagändring om man skulle få backning på syskonförturen.

– Lagstiftningen är väldigt otydlig. Vi har tillskrivit ansvarig minister med en fråga om hur lagen ska tolkas. Och om det inte går för sig att göra på det här sättet måste ministern se över lagstiftningen, sade Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden till UNT i vintras.

Kommunen har denna gång dock kommit relativt lindrigt undan vid rättsprövningen. I stället för 2 skulle det ha kunnat vara 72 elevers skolplaceringar som upphävts. Men bara två har överklagat med rätt motivering. Flest berörda av syskonförturen fanns i årets skolval vid Vaksalaskolan och Pluggparadiset, där 23 elever vid vardera skola hamnat utanför när syskon med sämre närhet fått plats

Syskonförtur före närhet

Från och med 2017 års antagning gäller följande urvalskriterier om alla elever inte kan få plats på den skola de önskar:

I första hand får elever med skyddad identitet plats.

I andra hand tillämpas syskonförtur inom en radie av 2 km från skolan. Det ger förtur till de elever som har ett syskon som går i förskoleklass till årskurs tre vid den aktuella skolan.

I tredje hand tillämpas relativ närhet där avståndet till den sökta skolan jämförs med avståndet till den närmaste skolan.

I fjärde hand ges plats åt papperslösa elever boende i Uppsala kommun.

I femte hand ges elever som inte är folkbokförda i Uppsala kommun plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!