Hovrätten: dom om pizzeriaskott står fast

En 19-årig man fälldes vid Uppsala tingsrätt för mordförsök på två män på en pizzeria. Nu fastställer hovrätten domen om fängelsestraff.

18 september 2018 11:21

19-åringen döms till nio års fängelse. Straffvärdet för mordförsöken är enligt tingsrätten fjorton år, men på grund av mannens låga ålder reduceras straffet enligt praxis med en tredjedel. Tingsrättens dom överklagades, men 19-åringen har nu återkallat sitt överklagande. Hovrätten skriver därför av målet och meddelar att tingsrättens dom står fast.

Det var kvällen den 12 januari i år som två män skadades vid skottlossningen på en pizzeria i Flogsta. En man i 25-årsåldern, som tros ha varit måltavlan, träffades i ett av sina ben. En holländsk gäststudent, som samma dag anlänt till Uppsala, träffades av ett vådaskott och skadades allvarligt.

19-åringen har hela tiden nekat till brott. På film från en övervakningskamera i lokalen bär gärningsmannen samma kläder som 19-åringen vad klädd i när han tidigare lämnade pizzerian. Han har hävdat att en annan person fått låna hans kläder strax innan skottlossningen. Åklagaren, å andra sidan, hävdar att han återvände till lokalen efter att ha hämtat ett vapen för att skjuta den 25-årige mannen. Dna från den 19-årige mannen fanns på pistolen som användes vid skjutningen, samt på ett par handskar som med mycket stor sannolikhet användes vid attacken.

Utöver fängelsestraffet ska 19-åringen betala skadestånd till den vådaskjutne studenten från Holland med drygt 200 000 kronor.

LÄS MER: Fängelse för pizzeriaskott överklagas

LÄS MER: Fick kula genom kroppen första dagen i Uppsala

LÄS MER: 19-åring åtalad för skottlossning på pizzeria

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Avebäck