19-åring åtalad för skottlossning på pizzeria

En holländsk student som bara vistats några timmar i Sverige träffades av misstag och skadades svårt vid skjutningen på en pizzeria i Uppsala i vintras, då ytterligare en man skadades. På måndagen åtalades en 19-åring för mordförsök.

4 juni 2018 09:00

– Studenten skadades mycket allvarligt och kunde ha avlidit. Det har känts särskilt bra att klara upp den här skjutningen med tanke på att en helt oskyldig person drabbades, säger kammaråklagare Anne Sjöblom som lett förundersökningen om skottlossningen.

På måndagen åtalades den 19-årige man som misstänks för skottlossningen bland matgästerna på pizzerian i Flogsta i Uppsala i vintras. Mannen åtalas för bland annat mordförsök och grovt narkotikabrott. Polisen har bland annat säkrat 19-åringens dna på det vapen som användes vid skjutningen.

På kvällen den 12 januari i år klev en beväpnad man in på pizzerian i Flogsta i Uppsala. Flera skott avlossades och två personer träffades - den holländske studenten samt en man i 25-årsåldern, som tros ha varit måltavlan för skytten. Mannen träffades av två skott, i låret och höger sida med bland annat frakturer som följd, men överlevde. Efter skotten bar hans kamrater in honom i en bil och körde till akuten på Akademiska sjukhuset.

Studenten träffades av ett skott i bröstkorgen som gick rakt igenom mannens kropp. Han skadades i mage, lunga, lever och njure och vårdades under lång tid på sjukhus. Enligt en läkare som hörts i utredningen var det ren tur att han överlevde. Mannen hade bara timmar tidigare anlänt till Uppsala för att påbörja sina studier. Många matgäster blev vittnen till skottlossningen och svävade enligt åklagaren själva i fara.

Vid skottlossningen utbröt kalabalik på restaurangen och flera gäster berättar i polisförhören att de kastade sig ned under borden för att söka skydd. Några gäster och anställda flydde ut genom en bakdörr via köket.

LÄS MER: Två män skottskadade på pizzeria

Misstankarna riktades snabbt mot 19-åringen, som anhölls i sin frånvaro redan samma kväll. Han anmälde sig frivilligt hos polisen dagen därpå och har sedan dess suttit frihetsberövad. Mannen har i polisförhören nekat till alla brottsmisstankar. Åklagaren bedömer att bevisen mot honom är starka:

– På den pistol som användes har hans dna hittats. På en jacka som vi anser tillhör honom har hittats krutstänk och mannens dna, säger Anne Sjöblom.

En övervakningsfilm visar att 19-åring befann sig på restaurangen då 25-åringen kom in tillsammans med några kamrater. Filmen visar också att 19-åringen lämnade pizzerian kort därpå.

– Tretton minuter senare kommer skytten in på pizzerian, klädd i exakt samma kläder som 19-åringen men med en luva för ansiktet, säger Anne Sjöblom.

Skottlossningen var över på några sekunder. I kalabaliken sprang skytten ut från pizzerian. Enligt vittnen sprang han i riktning mot höghusen vid Sernanders väg. Det finns också vittnesuppgifter om att mannen sprang mot en väntande bil. Efter utredningsarbete kunde polisen några dagar senare lokalisera en misstänkt lägenhet, där bland annat pistolen och kläderna hittades.

I polisförhören har 19-åringen nekat till brott och bland annat förklarat att han lånade ut sina kläder till en bekant, samma kväll som skottlossningen på pizzerian inträffade. Fyndet av hans dna på pistolen förklaras enligt 19-åringen av att han tidigare i vintras vid ett tillfälle skjutit med vapnet tillsammans med några kamrater, men enligt 19-åringen tillhör inte pistolen honom.

LÄS MER: Skjutning på pizzeria kan vara hämndaktion

Utredarna har bland annat arbetat efter teorin att skottlossningen kan ha varit en hämndaktion. Den man som tros ha varit måltavlan på pizzerian har tidigare suttit frihetsberövad en kort tid, misstänkt för att ha beställt mordet på en man i Boländerna i april förra året. 19-åringen som nu åtalas har kopplingar till den man som dödades i Boländerna. Utredningen av mordet i Boländerna lades senare ned och misstankarna mot den frihetsberövade mannen avskrevs.

Vid husrannsakan i den misstänkte 19-åringens bostad hittade polisen närmare ett halvt kilo kokain samt ett mindre parti cannabis under ett altandäck. Mannen åtalas därför även för grovt narkotikabrott. Han har i förhör erkänt att han stoppat cannabispartiet under altanen, men förnekat all kännedom om kokainet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!