Fick kula genom kroppen första dagen i Uppsala

Den holländske studenten fick en kula rakt igenom kroppen när han åt sin premiärmiddag på svensk mark. Studentutbytet i Uppsala tog slut första dagen.

14 juni 2018 17:02

På torsdagen vittnade studenten som träffades av misstag, när rättegången om pizzeriaskjutningen inleddes i Uppsala tingsrätt. Studenten, en man i 20-årsåldern, satt på de målsägandes plats i rättssalen med sin pappa strax bakom sig. Intill dem satt den man i 25-årsåldern som också träffades, och som antas ha varit den verkliga måltavlan. Mitt emot dem satt den 19-årige man som åtalats för skjutningen, rubricerad som mordförsök. Han nekar till brott.

LÄS MER: Direktrapport från rättegången

Studenten berättade samlat och sakligt om sekunderna då framtidsplanerna slogs i bitar. När den maskerade skytten öppnade eld, på kvällen den 12 januari, kastade studenten sig ned under bordet, tillsammans med andra gäster. Han kände en värme i kroppen och förstod att något var fel. Sedan dess har hans liv kretsat kring vård och rehabilitering, i stället för kring studierna i juridik, som legat nere hela terminen. Han fick allvarliga inre skador av pistolkulan, opererades akut, vårdades på sjukhus i två månader och därefter i hemmet. Flera komplikationer har tillstött, sömnen och koncentrationsförmågan är dålig och det är oklart när han kan fortsätta plugga. Läkarna kan heller inte säga vilka bestående skador han kommer att få.

– Behandlingen kommer att fortgå i månader. Jag är hela tiden upptagen av att bli bättre, förklarade studenten.

Efter vittnesmålet riktade sig rättens ordförande, rådman Nils Pålbrant, direkt till studenten:

– Vi beklagar att din vistelse här fick ett så tråkigt slut och vi hoppas att du någon gång ska kunna återvända hit, sade han.

Den andre skottskadade mannen träffades i låret och sidan, men är nu återställd. Han svarade mycket kortfattat på åklagarens frågor och förklarade att han inte har några skadeståndsanspråk mot den misstänkte gärningsmannen. Ett tänkbart motiv för skotten mot 25-åringen är, enligt åklagarna, hämnd för ett tidigare mord på en man i Boländerna förra året. Både den åtalade mannen och 25-åringen är sedan tidigare kända av polisen.

LÄS MER: 19-åring åtalad för skottlossning på pizzeria

19-åringen nekade både till att ha något med skjutningen att göra och till att ha något motiv att angripa 25-åringen. Filmer från övervakningskameror som spelades upp visar hur 19-åringen anlände till matstället en kort stund innan 25-åringen kom dit med sina kamrater. På filmerna ses gäster flyende för sina liv när skottlossningen utbröt. Rättegången om skjutningen avslutas på tisdag i nästa vecka.

LÄS MER: "Hypotes om pizzeriaskott stämmer inte"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist