Fängelse för pizzeriaskott överklagas

Domen mot 19-åringen som fälls för skottlossningen på en pizzeria i Uppsala kommer sannolikt att överklagas.

6 juli 2018 13:50

Det beskedet ger 19-åringens försvarare, advokat Simon Bergström, sedan Uppsala tingsrätt meddelat sin dom på fredagen. 19-åringen fälls för mordförsök på två män som träffades av skotten på pizzerian i Flogsta en kväll i januari.

- Min huvudman är givetvis besviken över att fällas till ansvar för två fall av försök till mord då han inte är skytten, säger Simon Bergström.

Han påpekar att tingsrätten inte är enig i sin dom. En av nämndemännen ansåg inte att bevisen mot 19-åringen var tillräckliga för en fällande dom.

- En av domarna i tingsrätten har gått på försvarets linje och velat frikänna honom helt i den delen, säger Simon Bergström, som också konstaterar att 19-åringen frikänns för en åtalspunkt om narkotikabrott samt vapenbrott. 

Vid skottlossningen på pizzerian i Flogsta på kvällen den 12 januari i år skadades två män. En man i 25-årsåldern, som tros ha varit måltavlan, träffades i ett ben. En holländsk gäsdtstudent, som samma dag anlänt till Uppsala, träffades av ett vådaskott och skadades allvarligt.

LÄS MER: Fick kula genom kroppen första dagen i Uppsala

Den åtalade 19-åringen har hela tiden nekat till brott och hävdat att en annan person fått låna 19-åringens kläder, strax innan skottlossningen. På film från en övervakningskamera i lokalen syns gärningsmannen, klädd i samma kläder som 19-åringen bar när han tidigare lämnade lokalen. Enligt åklagaren var det 19-åringen som återvände, sedan han hämtat ett vapen för att skjuta 25-åringen.

Enligt tingsrätten finns det mycket som talar för att skotten mot 25-åringen var en hämnd för mordet på en man i Boländerna i april förra året. 19-åringen har i förhören nekat till att han skulle haft några motiv att hämnas den mördade mannen, som var en släkting.

Tingsrätten konstaterar också att 19-åringens dna fanns på den pistol som användes vid skjutningen. Enligt mannen förklaras det av att han provskjutit pistolen vid ett tidigare tillfälle, men domstolen slår fast att han inte lämnat några uppgifter som kan styrka den påstådda provskjutningen.

Domstolen pekar också på att 19-åringens dna hittats på ett par handskar som med mycket stor sannolikhet använts vid attacken på pizzerian. Dessutom konstaterar domstolen att 19-åringen inte velat berätta vem han skulle ha lånat ut sina kläder till. Mannen förklarade vid rättegången att han skulle riskera livet om han avslöjade personens identitet, och domstolen betionar att det kan finnas risker för den som lämnar namn på missttänkta till polisen. Men i det aktuella fallet "framstår det dock som helt orimligt att han skulle riskera att dömas för mordförsök" i stället för att försöka bevisa att hans uppgifter om klädbytet stämmer, skriver tingsrätten.

LÄS MER: "Riskerar livet om jag avslöjar namnet"

Tingsrätten är inte enhällig i sin dom. En av nämndemännen anser att bevisen mot 19-åringen inte räcker för att binda honom till skottlossningen och vill därför fria mannen.

Utredarna misstänker att skottlossningen var en uppgörelse bland kriminella. 19-åringen stod också åtalad för att ha hanterat ett parti cannabis och ett parti kokain. Han fälls för innehav av cannabispartiet, som 19-åringen erkänt, men frias från hanteringen av kokainet.

Straffvärdet för mordförsöken är enligt tingsrätten fjorton års fängelse. På grund av mannens låga ålder reduceras straffet enligt praxis med en tredjedel. Kontentan blir att 19-åringen döms till nio års fängelse. Han döms också att betala skadestånd till den vådaskjutne studenten med drygt 200 000 kronor.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist