Nytt för årets skolval är att förskoleklassen är obligatorisk för de som fyller sex år. I praktiken får det dock inte så stora effekter eftersom nästan alla sexåringar även tidigare har gått i förskoleklass. I fjol var det 30 stycken som gjorde ett skolval direkt till årskurs 1.
Liksom tidigare är syskonförtur och relativ närhet de främsta urvalskriterierna. I många områden är trycket högt på skolorna och det kan skilja på enstaka meter vilken elev som får plats i en önskad skola och vilken som blir utan.
Kommunen skriver numera i reglementet att det är "farbar väg" som ska mätas i det digitala kartsystemet. Men eftersom det enligt trafikförordningen inte är tillåtet att cykla på vägar där det finns en cykelväg så är resultatet i många fall att den uppmätta vägen inte är en laglig färdväg för varken bil eller cykel.
Och här finns en grund att hänvisa till för föräldrar som är missnöjda med barnets skolplacering och som kan och orkar driva fallet vidare.
LÄS MER: Kartfel fortsatt problem i skolvalet
LÄS MER: Skolplacering grundas på farlig väg
LÄS MER: Rena lotteriet avgör urvalet till skolorna
Syskonförturen är fortfarande inte avgjord rättsligt. Redan när syskonförturen infördes varnade kommunjuristerna för att det inte är en laglig metod att använda vid skolplaceringarna. Politikerna i utbildningsnämnden tyckte dock att syskonförtur är så pass viktigt att man valde att införa det i alla fall.
Vid fjolårets skolval underkände förvaltningsrätten skolplaceringarna för de elever vars föräldrar överklagat med hänvisning till att syskon med sämre relativ närhet gått före. Kommunen har överklagat och frågan ligger nu hos kammarrätten för avgörande. Kommer kammarrätten med samma besked kan det bli stora problem med det rättsliga efterspelet till årets skolval.
LÄS MER: Kommunen försöker rädda syskonförtur
LÄS MER: Syskonförturen stoppas
Tidigare har föräldrar kunnat ansöka om att deras barn ska börja ett år tidigare i skolan. Den möjligheten finns dock endast till årskurs 1, inte till den nu obligatoriska förskoleklassen.
– Vi har sådan platsbrist att vi inte har möjligt att ha det öppet, säger Giggi Thomson, chef för individstöd vid utbildningsförvaltningen.
Men det finns ju skolor med lediga platser, går det inte att lösa med urvalskriterierna så att sexåringar går före yngre barn?
– Vi vill inte fylla upp de platserna på hösten. Då har vi ingen flexibilitet vid inflyttningar, säger Giggi Thomson.
För föräldrar till barn som går i en skola som inte har alla årskurser upp till nian gäller det också att hålla reda på till vilken årskurs det är dags att söka vidare. Olika skolor tar in nya klasser i antingen årskurs 4, 6 eller 7. Och till andra årskurser kan det vara svårt att få plats.