Sparkades för grov försummelse – blev chef i Uppsalas äldreomsorg

Uppsala kommun uppger att man har en "gedigen rekryteringsprocess". Men UNT kan nu avslöja att en chef inom Uppsalas äldreomsorg nyligen tvingats sluta i två kommuner på grund av misstankar om grova försummelser, jäv och förskingring av skattepengar.

Ur Göteborgs kommuns utredning av chefen som i dag arbetar inom Uppsala kommun.

Ur Göteborgs kommuns utredning av chefen som i dag arbetar inom Uppsala kommun.

Foto: Montage

Uppsala2024-09-12 05:00

Nyheten i korthet

  • En tidigare avskedad äldreomsorgschef, misstänkt för grov försummelse och förskingring, har anställts i Uppsala kommun, trots pågående polisutredning.
  • Kvinnan hade tvingats sluta i två kommuner innan hon fick ett chefsjobb inom äldreomsorgen i Uppsala, där hon arbetat sedan november 2023.
  • Uppsala kommun säger att de nu ska se över sitt rekryteringsförfarande och börja ta utdrag ur belastningsregistret, men betonar att det inte täcker alla brister i processen.

Avslöjandet om våldtäkterna inom Uppsala kommuns hemtjänst har kastat strålkastarljus på vem som rekryteras och hur. 

Kommunen har fram tills nu inte krävt utdrag ur belastningsregistret, men betonat att man har en "gedigen rekryteringsprocess" där "det ingår att ta referenser från tidigare arbetsgivare". Så uttryckte sig kommunens HR-chef Anna Bittner i en intervju i UNT nyligen

Nu framkommer uppgifter som tyder på motsatsen.

En chef inom äldreomsorgen i Uppsala kommun visar sig nämligen ha anställts samtidigt som hon var under polisutredning, för att grovt ha misskött sitt jobb som chef inom äldreomsorgen i Göteborg.

undefined
Ur Göteborgs kommuns utredning av chefen som nu arbetar i Uppsala.
undefined
Kvinnan ska ha anställt en nära släkting som sällan var på jobbet, konstaterades i Göteborgs kommuns utredning av chefen som nu arbetar i Uppsala.
undefined
Chefen avskedades på grund av "grova försummelser", bland annat i form av inköp.

Kvinnan ska enligt Göteborgs kommuns utredning ha köpt bland annat kläder, barnprylar och byggmaterial för över 150 000 kronor av skattebetalarnas pengar. Dessutom ska hon ha anställt sin egen svärfar som lokalvårdare – som sedan inte arbetade som sådan eller på de tider han skulle. Utöver detta ska kvinnan ha varit frånvarande och vissa dagar inte ens dykt upp på jobbet. Kommunen hade även fått synpunkter från både anhöriga och personal på brister i den verksamhet som hon var chef för.

På grund av jäv, grova försummelser och misskötsamhet avskedades kvinnan i november 2022. Samtliga händelser polisanmäldes. Kvinnan nekade till brott.

Kort därefter flyttade kvinnan till Uppsala. Hon sökte och fick ett chefsjobb på kommunen i Östhammar. Men anställningen blev mycket kortvarig. Efter två veckor avslutades den, sedan kommunen upptäckt hennes bakgrund i Göteborg och att hon utreddes av polis. "Vi fick uppgifter från flera håll. Därefter beslutade vi att vi hade grund nog för att stänga av personen", sa Pauliina Lundberg, HR-chef till UNT i februari 2023.

Ett drygt halvår senare fick kvinnan ett nytt chefsjobb – nu inom äldreomsorgen inom Uppsala kommun. Här har hon arbetat sedan november 2023, med ansvar för bland annat rekrytering. 

Polisutredningen pågick fram till i somras, alltså långt efter att kvinnan anställdes i Uppsala. Utredningen lades ner nu i juni i brist på bevis. UNT har sökt chefen, som inte gått att nå.

undefined
"Vill man lura systemet så finns det möjligheter. Därför ser vi nu över hela vårt rekryteringsförfarande", säger Lenita Granlund, direktör inom äldreförvaltningen i Uppsala kommun.

UNT har ställt frågor om rekryteringen till Lenita Granlund och Rasmus Sundström, ansvariga chefer inom äldrevården i Uppsala kommun. De säger att det inte kan kommentera det enskilda fallet.

Men om ni har anställt någon som fått sparken på grund av misstankar om bedrägerier, jäv och grov försummelse och personen är under polisutredningen när ni anställer denne – har något gått fel då?

– Självklart. Även om det är en hypotetisk fråga. Vill man lura systemet så finns möjligheter. Därför ser vi nu över hela vårt rekryteringsförfarande. Vi ska börja ta utdrag ur belastningsregistret, men det täpper inte till alla hål, säger Lenita Granlund.

Både hon och Rasmus Sundström uppger att kommunen alltid tar referenser – men att man behöver jobba hårdare för att se till att inte bli lurade. 

– Vi måste till exempel bli ännu bättre på att validera att numret går till rätt person. Som att ringa via en växel när det finns, säger Rasmus Sundström.

undefined
Rasmus Sundström är avdelningschef inom äldreförvaltningen i Uppsala kommun.

UNT:s avslöjanden om våldtäkter i hemtjänsten har lett till ett inflöde av tips och information till kommunen, uppger de.

– Just nu får vi väldigt mycket information. Vi går in och snabbutreder: finns det någon sanning i det som påstås och pratar med personen i fråga och personer omkring, säger Lenita Granlund.

Vad handlar tipsen om?

– Både sådant som är aktuellt nu och som varit tidigare. Det pågår ett stort arbete kring det som händer, säger Rasmus Sundström.

UNT har tagit del av äldrechefens jobbansökan till Uppsala kommun. Där nämns inte att hon jobbat i Östhammar.

undefined
Pauliina Lundberg arbetar med HR-frågor i Östhammars kommun.

När UNT 2023 skrev om fallet uppgav Östhammars kommun att referenser togs men att inga oegentligheter då kom fram. Pauliina Lundberg på Östhammars kommun betonar att kvinnan inte misstänks för några oegentligheter under den korta tid hon jobbade där. 

Vad tänker du om att hon sedan i november jobbar som chef i Uppsala kommun?

– Jag ska nog inte tänka åt någon annans räkning. Själv hade jag inte valt att ta den personen tillbaka till oss, så mycket kan jag säga, säger Pauliina Lundberg.

Kan man varna andra kommuner som man samarbetar med för att en person inte ska gå vidare till dem?

– Nej, det vore inte etiskt att gå ut med en allmän varning.

På torsdagen meddelade Uppsala kommun vid en pressträff att chefen stängts av eftersom hon "inte lämnat sanningsenliga uppgifter vid rekryteringen".

undefined
84-åriga Vera har berättat om hur hon våldtogs av en man i hemtjänsten. Ett halvår tidigare hade hon larmat kommunen om mannen, utan att något hände.
UNT:s granskning

84-åriga Vera har berättat för UNT om när hon våldtogs av en man i hemtjänsten. Historien började hösten 2023, då Vera larmade kommunen om att mannen var närgången och bland annat visat sitt stånd för henne. En chef i hemtjänsten lovade att han inte skulle komma hem till henne igen. Men inget hände, utan han kunde jobba kvar i flera månader. En morgon i våras blev Vera våldtagen av mannen.

Uppsala kommun har bekräftat för UNT att man tog emot Veras larm, men att man inte lyckades ta reda på vem mannen var. Kommunen har gjort en egen utredning, som UNT läst. Där är det tydligt att kommunen till fullo tror på Vera. Kommunen har nu sparkat mannen. Men kommunen skriver inte en rad om att Vera larmade.

Efter UNT:s publiceringar meddelade kommunen att man ska göra en ny djupare utredning. I den utredningen har kommunen nu hittat fler offer. En äldre kvinna har berättat att hon våldtagits av mannen samt att hon utsatts för sexuellt ofredande av en annan hemtjänstanställd man. 

Som en följd av UNT:s granskning har politikerna beslutat att snarast införa kontroll av brottsregistret när man anställer inom äldreomsorgen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!