Kommunen kollar inte hemtjänstanställdas brottsregister

Den som dömts för grova brott kan få jobb inom hemtjänsten i Uppsala. Kommunen kollar nämligen inte brottsregistret, vilket väcker hård kritik från anhöriga och åklagare. Kommunen påstår att det vore olagligt att göra såna kontroller – men det stämmer inte.

Kommunens HR-chef Anna Bittner menar att frågan om att kontrollera brottsregistret vid anställning är svår. "Vi måste ju veta vad vi ska göra av informationen. Vad vill vi veta om varandra?"

Kommunens HR-chef Anna Bittner menar att frågan om att kontrollera brottsregistret vid anställning är svår. "Vi måste ju veta vad vi ska göra av informationen. Vad vill vi veta om varandra?"

Foto: Elin Sandow

Uppsala2024-09-05 16:30

Nyheten i korthet

  • Uppsala kommun kollar inte brottsregistret för de anställda inom hemtjänsten, vilket ger möjlighet för tidigare dömda att få arbete inom äldreomsorgen.
  • Detta väcker kritik från anhöriga och åklagare, särskilt efter rapporter om våldtäkter inom hemtjänsten.
  • Trots att lagen om registerkontroll ger arbetsgivare rätt att kräva utdrag från belastningsregistret, hävdar Uppsala kommun att det skulle vara olagligt att göra sådana kontroller.

– De kommer hem till utsatta och sköra personer. De skulle kunna ha begått hur grova brott som helst, men det har kommunen ingen aning om.

Det säger Kajsa, barnbarn till 84-åriga Vera som berättat för UNT att hon våldtagits av en man i hemtjänsten. Kajsa hade tagit för givet att den som jobbar i äldreomsorgen behövt visa upp att man inte är dömd för brott.

undefined
Kajsa, barnbarn till Vera, blev chockad när hon fick höra att kommunen inte kollar brottsregistret när de anställer till hemtjänsten.

Anna Wärvik är åklagare i ett annat liknande fall i Uppsala, där en hemtjänstanställd man sitter häktad för grov våldtäkt på en äldre kvinna på ett privat vårdboende. Anna Wärvik tycker att det är olyckligt om arbetsgivare inte försäkrar sig om att anställda i äldreomsorgen inte begått allvarliga brott.

– De människor de tar hand om är ju väldigt utsatta. Sedan är det såklart ingen garanti. Mannen som är misstänkt i mitt fall fanns inte i belastningsregistret, säger hon.

Uppsala kommun begär utdrag ur belastningsregistret för alla som ska jobba med barn och unga. Det är något som lagen om registerkontroll kräver.

Men lagen ger arbetsgivare rätt att kräva utdrag även för andra yrken. Det är något som flera kommuner gör, bland annat inom äldreomsorgen.

I Uppsala kommun har man dock inte koll på detta. I kommunens egen utredning av våldtäkten mot Vera står det: "Vi kan aldrig helt säkerställa att vi inte anställer personer tidigare dömda för sexualbrott då det inte är tillåtet att begära ut ett utdrag ur belastningsregistret."

undefined
Anna Bittner, kommunens HR-chef, uppger först att kommunen inte får kontrollera brottsregistret när man anställer inom hemtjänsten.

Ett liknande svar får UNT av Anna Bittner, som är högsta chef för HR-frågor i Uppsala kommun:

– Vi har inte lagstöd att begära utdrag ur belastningsregistret för andra anställningar än de som gäller barn och ungdom, säger hon.

Jo, det har ni.

– Nja ... ja, det där är jag lite osäker på, jag får kolla upp det. Det är i alla fall inget som vi som kommun och arbetsgivare har tagit ställning till.

Vore det inte rimligt att kontrollera bakgrunden hos de som kommer hem till utsatta personer?

– Det är ett jätteviktigt område att titta på men jag vill avvakta en större dialog om det. Frågan är svår, för den har så många dimensioner. Vi måste ju veta vad vi ska göra av informationen och veta vilka brott som ska avgöra att någon inte är lämplig. Vad vill vi veta om varandra?

Anhöriga vill nog veta att personer som kommer hem till äldre släktingar inte är dömda för grova brott.

– Det är ett perspektiv jag givetvis förstår.

undefined
"De människor de tar hand om är ju väldigt utsatta", säger åklagare Anna Wärvik som tycker det är olyckligt om kommuner inte kontrollerar brottsregister för hemtjänstanställda.

Som det ser ut i dag skulle en person som jobbat i hemtjänsten i exempelvis Knivsta men avskedats för att hen i jobbet begått brott mot äldre, sedan kunna få jobb i hemtjänsten i Uppsala. Anna Bittner svarar att kommunen har en "gedigen rekryteringsprocess". 

– I det ingår att ta referenser från tidigare arbetsgivare. Sedan är det inte alltid så att man hinner med alla delar eftersom man som ansvarig chef kan ha tidsnöd.

Lenita Granlund, direktör på vård- och omsorgsförvaltningen, säger att frågan om bättre kontroller av de anställda är ett högaktuellt ämne i äldreomsorgen. 

– Det är en fråga vi pratar om i stort sett varje dag. Det är ju jätteviktigt att vi vet vilka vi rekryterar för att skydda våra brukare.

Så varför inte bara börja kräva utdrag nu direkt?

– Det här måste vi inom kommunen resonera om tillsammans. Vi på förvaltningen äger inte frågan, utan ska diskutera den i kommunledningsgruppen tillsammans med HR. Vi behöver såklart också prata med de förtroendevalda.

undefined
Vera larmade kommunen hösten 2023 om att han blottat sig för henne. Men han kunde fortsätta jobba kvar inom hemtjänsten.
Så säger lagen

Arbetsgivare är enligt lagen om registerkontroll av personal skyldiga att begära utdrag ur brottsregistret (belastningsregistret) för den som ska jobba med barn i förskola och skola, som ska jobba på vissa typer av boenden för barn samt med viss vård av funktionshindrade barn. Det kallas obligatorisk registerkontroll.

Arbetsgivare har också rätt enligt lag att begära ut utdrag ur brottsregistret vid andra typer av anställningar. Det kallas informell registerkontroll.

Källa: SKR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!