84-åriga Vera har för UNT berättat om att hon i våras våldtogs av en man i hemtjänsten. Vera hade flera månader tidigare larmat hemtjänstchefen om mannens olämpliga beteende, bland annat att han visat sitt stånd för henne.
– Om kommunen hade agerat och stängt av honom då så hade hon ju aldrig blivit våldtagen senare, säger Kajsa, Veras barnbarn.
Kajsa är även starkt kritisk till kommunens agerande efteråt. När hon ringde områdeschefen för att försäkra sig om att mannen var avstängd fick hon höra att han jobbade kvar i väntan på beslut från HR.
Polisutredningen mot mannen pågår. Uppsala kommun har Lex Sarah-anmält fallet till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) och gjort en egen utredning.
Den misstänkte mannen nekar till anklagelserna, men det är tydligt att kommunens utredare tror på Veras vittnesmål: "Sammantaget är utredares bild att det inte finns någon kognitiv svikt eller annan svårighet hos brukaren som gör att berättelsen kan ifrågasättas", står det bland annat i utredningen. Mannen har nu avskedats.
UNT har sökt den chef som Vera berättade om blottningen för. Hon vill inte ställa upp på en intervju, utan hänvisar alla frågor till Rasmus Sundström, avdelningschef inom kommunens äldreomsorg.
Den utsatta kvinnan larmade redan i höstas, men kommunen agerade inte. Varför?
– Jag kan egentligen inte uttala mig i det enskilda fallet. Men här kan jag ändå säga att vi inte lyckades ta reda på vem mannen var. Kvinnan visste inte hans namn, säger Rasmus Sundström.
Vera har berättat för UNT att hon brukar be de i hemtjänsten att skriva ner sina namn i en särskild anteckningsbok. Många har nämligen utländska namn som hon har svårt att uppfatta. Under UNT:s besök visade hon upp listan med namnen, och vi kunde precis som hon konstatera att just hans namn är väldigt svårt att tyda.
Varje anställd har ju en unik digital nyckel, så att varje besök registreras. Kunde ni inte med hjälp av dessa loggar se vem som varit hos henne?
– Jag kan inte detaljerna. Jag vet att vi försökte reda ut det, säger Rasmus Sundström.
Såhär i efterhand: kunde ni ha agerat annorlunda?
– Ja. Det här är en situation som eskalerat på ett fruktansvärt sätt. Nu får verksamheten lära av detta. Alla Lex Sarah-utredningar är ett lärande.
UNT har tagit del av kommunens utredning. Ingenstans står det något om att kommunen i något skede borde eller kunnat agerat på annat sätt.
Faktum är att utredningen överhuvudtaget inte nämner att Vera larmade om mannens beteende hösten 2023.
Utredningen missar ju därmed helt att granska varför den egna organisationen inte agerade på larmet?
– En rapport är inte heltäckande. Att larmet kom finns det kunskap om i verksamheten.
I utredningen skriver kommunen att man behöver "trygga brukarna i att våga rapportera avvikelser och oönskade händelser så snart de inträffat".
Den brottsutsatta kvinnan hade ju larmat?
– Ja, vi får som sagt ta till oss och se till att agera annorlunda.
UNT har via Vera fått ut de journalanteckningar som äldreomsorgen gör i hennes ärende. Där står till exempel noterat när hon sökt utökad hemtjänst och när hon ringt in och önskat ledsagning. Men det står ingen anteckning om när hon ringde in och larmade om att mannen i hemtjänsten blottat sig för henne och att hon då bett om att få slippa honom framöver.
Borde inte det ha noterats?
– Det kan man absolut tycka, säger Rasmus Sundström.
Det finns uppgifter om att mannen inte togs ur tjänst direkt när han blev misstänkt för våldtäkt. Varför inte?
– Jag kan inte uttala mig om just det. Beslut om avstängning är ett chefsmandat i samråd med HR. Men det går att stänga av en person på dagen.
Om det skulle vara så att ni inte stängt av en anställd direkt trots våldtäktsmisstanke, vad anser du om det?
– Det blir för spekulativt att svara på.
Kan fler äldre ha utsatts för brott av mannen?
– Vår utredning tyder på att det inte finns fler utsatta. Vi har kartlagt de som fått besök av honom och gjort individuella uppföljningar.
Veras barnbarn Kajsa kommer att göra en egen anmälan till Ivo eftersom hon tycker att Uppsala kommun hanterat hennes mormors fall så dåligt.
– Jag upplever att hela händelsen hade kunnat gå att förebygga, och jag tycker inte att kommunens egen utredning är korrekt. Vi anhöriga har inte fått något gehör för våra synpunkter, säger hon.
Fotnot: Vera och Kajsa heter egentligen något annat.