Så rullar spårvägsprojektet vidare i Uppsala

Beslutet att starta spårvägsprojektet är egentligen redan fattat. Så här går arbetet vidare efter Liberalernas spårbyte i frågan. Om ett år börjar kommunen gräva upp gatan.

Kommunen valde formellt redan under 2021 väg i spårvägsfrågan. Om allt löper som planerat kan arbetet med de första ledningsflyttarna för spårvägen att inledas nästa år.

Kommunen valde formellt redan under 2021 väg i spårvägsfrågan. Om allt löper som planerat kan arbetet med de första ledningsflyttarna för spårvägen att inledas nästa år.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2023-06-01 05:00

Redan 2021 fattades det formella beslutet i Uppsalas kommunfullmäktige om att sparka i gång spårvägsprojektet, under förutsättning att staten ger bidrag för bygget – vilket man fick klartecken för 2022

undefined
Erik Pelling (S) räknar med att Liberalernas besked innebär att spårvägsprojektet kan genomföras.

Erik Pelling (S) kan inte i dag säga om Liberalernas besked innebär att det kommer att fattas något nytt formellt beslut i spårvägsfrågan.

– Jag måste prata med både Liberalerna och övriga partier om frågan. Det jag kan konstatera är att det nu finns en majoritet för att gå vidare, eller snarare att det inte finns en majoritet att riva upp det tidigare genomförandebeslutet, säger han.

Det ärende som närmast kan komma upp i fullmäktige är den motion om att avbryta spårvägsprojektet som har lämnats in av allianspartierna, och som även skrevs under av Liberalerna.

– Jag måste tolka det som att Liberalerna inte kommer att stödja den motionen nu. Om det blir fler ärenden som kommer upp till fullmäktige har jag inga besked om nu.

Litar du på att beskedet från Liberalerna håller?

– Jag tror det är ett besked som håller. Det var säkert inte lätt för Liberalerna att ta det här beslutet i och med att det går på tvärs med övriga alliansen, säger Erik Pelling.

undefined
I Lund har man haft spårväg sedan 2020, även där fällde Liberalerna avgörandet.

Samtidigt rullar spårvägsprojektet på, både i kommunen och regionen. Förslaget till detaljplan för den sista etappen, där bron över Fyrisån ingår, väntas komma ut på samråd i juni. För bron kommer det också att behövas en vattendom. Ansökan för det planeras att lämnas in under våren 2024. Ett färdigt beslut kan komma från mark- och miljödomstolen under 2025.

I år kommer kommunen att behöva göra flera upphandlingar. Den första handlar om att flytta avlopps- och fjärrvärmeledningar längs den första delsträckan mellan Rosendal och Centralstationen. Själva grävarbetet för ledningsflytten väntas börja längs Dag Hammarskjölds väg under våren 2024.

Dessutom ska huvudentreprenaden för att bygga själva spårvägen upphandlas. Den upphandlingen väntas vara klar under 2024 så att bygget av spårvägen kan börja under 2025. Senast 2029 måste spårvagnarna rulla längs den första etappen till Ultuna och Gottsunda från Centralstationen.

Flera av stegen i processen kan dock komma att överklagas, vilket i sin tur gör att tidsplanen förskjuts.

Det här innebär att det kommer att bli allt svårare ju längre tiden går att backa från beslutet att det blir spårväg i Uppsala.

– Inget parti kommer att kunna svänga fram och tillbaka i den här frågan särskilt länge. Nu går vi in i en genomförandefas. Det skapar stora konsekvenser och kostnader om man skulle ändra sig, säger Erik Pelling.

Region Uppsala har tidigare deklarerat att de behöver ha tydligare besked från kommunen om de ska kunna gå vidare med spårvägsprojektet.

undefined
Emilie Orring (M) väntar på tydliga besked från kommunen i spårvägsfrågan.

Regionstyrelsen beslutade under måndagen att gå vidare med upphandling av själva spårvagnarna, som ska hyras in av regionen, och bygget av depån under förutsättning att "spårvägen fortsatt ska genomföras". Det beslutet ska bekräftas av regionfullmäktige vid mötet den 7 juni. Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande kan inte nu säga om Liberalernas besked är tillräckligt för att regionens villkor ska vara uppfyllt.

– Det måste finnas en tydlighet från kommunen för att vi ska gå vidare. Vi har ännu inte fått någon återkoppling från kommunen, så jag vet inte exakt vad Liberalernas besked innebär. Jag har heller inte pratat direkt med Liberalerna om det här utan bara läst om det i media, säger hon.

17 kilometer spårväg

Uppsala har fått löfte om drygt 3 miljarder kronor från staten för att bygga spårväg.

För den första etappen, Kunskapsspåret, får kommunen 2,1 miljarder i stadsmiljöavtal. Kunskapsspåret ska gå från Centralstationen i två grenar till Ultuna respektive Gottsunda. Den andra etappen, Ultunalänken går från Gottsunda till den planerade tågstationen vid Bergsbrunna. För den delen utlovas Uppsala 900 miljoner i 2018 års prisnivå.

Totalt blir spårvägen 17 kilometer och beräknas kosta 6,7 miljarder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!