Almerfors (M): "Kan inte förstå Liberalernas tajming"

Det var snubblande nära efter valet. För majoritet i kommunen krävs 41 mandat – med stöd av SD hade alliansen 40. Om de hade lyckats få över Stefan Hannas två mandat på sin sida hade Therez Almerfors (M) styrt Uppsala nu. I stället har först UP och nu L valt att stötta S-styret. Ångrar hon sig?

Om UP valt alliansens sida efter valet hade Therez Almerfors (M) styrt Uppsala nu. I stället har nu både UP och L valt att stötta S-styret. "Jag är inte bitter, men ledsen för Uppsalabornas skull att miljardrullningen på spårväg får fortsätta rulla", säger hon.

Om UP valt alliansens sida efter valet hade Therez Almerfors (M) styrt Uppsala nu. I stället har nu både UP och L valt att stötta S-styret. "Jag är inte bitter, men ledsen för Uppsalabornas skull att miljardrullningen på spårväg får fortsätta rulla", säger hon.

Foto: Anna Bredberg

Uppsala2023-06-16 16:30

– Alltså, med tanke på att det visat sig att UP och styret svänger så pass mycket i vad de är överens om, är jag osäker på om det hade hjälpt. Men vad gäller spårvägen hade vi med Stefan Hanna och Liberalerna kunnat stoppa den.

Therez Almerfors tar en klunk av sin cappuccino. Kvällen innan har hon meddelat att Liberalerna inte längre kommer att vara en del av alliansens samarbete. Hon vill inte uttrycka det som att alliansen har kickat L, utan att partiets ledare Jennie Claesson "med sitt agerande" valt att lämna samarbetet.

Jennie Claesson (L) har i en tidigare intervju berättat om bakgrunden till partiets beslut att säga ja till spårväg och därmed överge den gemensamma inriktningen i alliansen.

undefined
"Inte hade jag trott att det var Liberalerna och Stefan Hanna som skulle möjliggöra för Erik Pelling att styra vidare, det kom som en överraskning", säger Therez Almerfors (M).

Det var inte sidbytet i spårvägsfrågan som blev dödsstöten, uppger Almerfors. Det var beskedet om att L dessutom ingått en sakpolitisk överenskommelse med S som fick allianspartierna att dra en gräns.

– Det är att tolka som att de är del av det styrande underlaget nu, givet att det är en så pass omfattande överenskommelse som har stor budgetpåverkan. Och 13-punktsprogrammet de gjort är med saker som de hade kunnat få igenom med oss, men de har valt att inte lyfta det med oss. Då är det svårt att ha en god relation.

undefined
Inför nästa val behöver Moderaterna också komma underfund med hur de ska få fler väljare, konstaterar Almerfors.

När vi träffas kommer moderatledaren direkt från kommunstyrelsens möte. En av motionerna de just röstat om var den om att stoppa spårvägen. I höstas lades motionen fram gemensamt av L, M, KD och C. Men mycket har alltså hänt sedan dess. Liberalerna valde nu att lägga ner sina röster, och motionen kunde fällas av styret. Kontentan: Det blir spårväg i Uppsala.

Hade det inte varit värt det, att ge Stefan Hanna ett erbjudande han kunde nappa på för att säkra ert nej till spårväg?

– Det hade varit ett väldigt kortsiktigt alternativ, givet att det visat sig att han inte är att lita på. Men jag stänger inte dörren för det heller. Vårt parti och hans parti hade ganska lika budgetingångar, att inte höja skatten är till exempel en viktig fråga för oss båda. Men jag vet inte var UP som parti ligger på den ideologiska kartan och det blir därför svårt för oss att enas kring borgerliga förslag.

undefined
Therez Almerfors (M) tog över som gruppledare för Moderaterna i samband med valet 2022.

Önskar du att du hade gjort något annorlunda? 

– Dit har jag inte kommit än. Det får vi som parti prata igenom.

Trots allt som hänt de senaste veckorna är Therez Almerfors på gott humör. Hon är glad över att hela hennes parti står enat bakom beslutet att fortsätta utan L, och hon är "supertaggad på att gå fram ännu hårdare med moderat politik".

Men utan Liberalerna är alliansen en svagare grupp.

– Ja, det är klart att det har grusats lite. Men jag hoppas att vi ska få igenom vår politik genom bra förslag som L, UP och SD kan stödja. Sedan är det är klart att vi är självkritiska kring varför vi inte fick fler röster i valet. Vi kommer att göra ett arbete där och jobba med politikutveckling bland annat.

Ett samarbete med SD, som i regeringen, kan det vara ett alternativ framåt?

– Vi är ett samlingsparti och kan samtala med alla. Men vi vill få igenom så mycket moderat politik som möjligt och förutsättningarna för det är bäst med andra borgerliga partier. Så i dag är det inte aktuellt.

undefined
Therez Almerfors (M) är trots allt på gott humör. "Vi hade ett så bra medlemsmöte. Alla var helt enade och slöt upp bakom vårt beslut (att lämna L utanför samarbetet, reds.anm.)".

Ja, alliansen planerar att leva vidare som trio, med gemensamma möten och samarbeten i frågor. Men till hösten kommer partierna att lägga fram separata budgetar.

– Tanken var att vi skulle lägga fram en gemensam budget, men samma dag vi hade strategimöte om det hade Liberalerna uppenbarligen möten med andra partier.

Det låter lite som att du beskriver en otrohetsaffär?

– Haha, ja i en kärleksrelation, om man lämnar någon, tar man ju sällan både villan, volvon och vovven. Någonting får man lämna ifrån sig.

Och alliansen har krävt just detta. Efter valet delade de upp poster mellan sig, och L fick positionerna som andra vice ordförande i utbildningsnämnden respektive kulturnämnden. Alliansen nu vill att Jennie Claesson och Sussie Åhlander, som sitter på de stolarna, ska lämna plats för representanter från antingen KD, M eller C.

Ett hårt krav?

– Nej, när de inte är en del av vårt samarbete tycker vi att det är rimligt att de inte längre företräder hela oppositionen.

Jennie Claesson har sagt till UNT att partiet ska diskutera saken.

undefined
"Jag förstår om de är besvikna. Men utifrån de processer som vi behövt ha i partiet internt så har jag agerat på det sätt jag kunnat", har Jennie Claesson (L) sagt till UNT angående kritiken från forna allianskollegorna.

Även tidigare har Therez Almerfors konstaterat att förtroendet för L naggats i kanten. Både hon, KD och C har kritiserat Jennie Claesson för hennes sätt att sköta den senaste veckans turer.

– L har brutit mot alla delar vi kommit överens om i alliansen: att vi ska informera varandra i god tid, att vi ska vara överens om de förslag vi lägger fram, eller vara överens om att vi är oense. Allt det här har de frångått.

– Den stora utmaningen är att jag inte kan förstå Liberalernas tajming, fortsätter hon. Vi har inte ens kommit in i budgetprocessen än, det är till hösten. Om de haft mer is i magen så hade det varit ett mer förståeligt hanterande.

undefined
Utan L har alliansen – med dagens siffror – ingen chans att få till ett maktskifte.

Trots det är ändå "famnen öppen" för Liberalerna att komma tillbaka, uppger Therez Almerfors. För faktum kvarstår att alliansen sannolikt inte får till något maktskifte nästa val utan L.

– Men det är upp till dem att visa att vi kan samarbeta igen. De är välkomna hem, men då måste de göra upp med oss och inte med S.

Uppdatering:

I en tidigare version stod att alliansen fick 40 mandat efter valet. Korrekt är att de fick 32, men räknade med att deras budget skulle få stöd av SD:s 8 mandat. De rödgröna, som är den största majoriteten, fick 39 mandat. UP fick 2. För majoritet i kommunfullmäktige krävs 41.

Detta har hänt

Den 30 maj meddelade L att de beslutat att säga ja till spårvägen. Det var oväntat, eftersom de allierade sig med M, KD och C efter valet och då enades om att stoppa spårvägen. 

Orsaken, ska bland annat vara att en ny prognos visar att kollektivtrafiken väntas blir högre belastad än man trott.

Den 7 juni meddelade S och L att de ingått en överenskommelse, bland annat om att "freda" skolan.

Besvikna allianskollegor beslutade den 13 juni att utesluta L – en konsekvens som överraskade flera liberaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!