– Jag känner ett stort stöd från partiet. Jag får meddelanden om att gud vad skönt att vi fattat beslut om Uppsalas utveckling.
Det säger Jennie Claesson dagen efter beskedet från Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet om att Liberalerna kickas ur alliansen. Orsaken till uteslutningen är L:s nya ställningstagande om spårväg samt den överenskommelse som L sedan slöt med styret (S, MP, V), där man förutom att säga ja till spårväg förhandlat om flera sakpolitiska frågor.
Liberalernas Jennie Claesson uppgav efter utspelen att L fortfarande är en del av alliansen. Men det anser alltså inte M, KD och C efter att ha haft möten i sina respektive fullmäktigegrupper.
– Politik handlar om att våga välja. Vi valde spårväg, Uppsalas utveckling och satsningar på skola. Vi förstod att risken fanns att vi då inte kunde vara med i ett allianssamarbete, säger Jennie Claesson nu.
Har det varit tuffa dagar?
– Det är klart att stora beslut kan kännas, men att vara handlingskraftig är en del av ledarskapet. De här besluten är ju inte för Liberalernas skull, utan för Uppsalabornas.
Blev några i partiet överraskade över uteslutningen?
– Inte som jag uppfattat det.
Men det finns liberaler i Uppsala som inte väntat sig en så stark reaktion från allianskollegerna. Anonyma källor med inblick i partiet uppger att uteslutningen kom som en stor överraskning för många samt att det finns en oro över hur det ska bli framöver.
– Några har uttryckt att man inte borde slutit överenskommelsen med S med tanke på konsekvenserna. Och det är ju lätt att säga såhär i efter hand. Men alla är eniga om att det inte går att ändra sig igen, det vore politiskt självmord, säger en av dem.
– Men en del medlemmar är också överraskade över att allianskollegerna reagerat så starkt över att Liberalerna genomför det vi gick till val på.
Anders A Aronsson, liberal fullmäktigeledamot, tycker att överenskommelsen med S är värd mer än att vara kvar i alliansen.
– Det var väl en risk man fick ta. För L är det överordnat att få igenom liberal politik. Särskilt det slopade sparkravet inom skolan är viktigt för oss, säger han.
Anders A Aronsson tycker att Jennie Claesson varit skicklig på att förhandla med styret, och är inte säker på att samarbetet med alliansen behöver ta så stor skada på sikt.
– Det är klart att relationen påverkas negativt nu. Men vi kommer att ha fortsatta samtal mellan partierna och vi har många gemensamma linjer, så jag tror att vi ganska snart kommer att återkomma till ett samarbete med alliansen. Om det ens blir ett uppehåll i praktiken.
En annan medlem i partiet säger att Liberalerna definitivt vill vara en del av alliansen i framtiden.
– Vi vill ha ett maktskifte. Men vi vill också visa att vi kan göra upp både till höger och vänster utan att ingå i ett styre.
Jennie Claesson är mer förtegen om vilka politiska samarbeten hon ser framför sig framöver. Medan M, C och KD deklarerat att de nu betraktar L som en del av styret menar Jennie Claesson att L fortfarande är ett oppositionsparti.
– Hur det blir efter valet får vi se, säger hon.
Det kan bli ett styre såväl med S som med alliansen?
– Den frågan får vi ta om tre år. Men vi är ett borgerligt mittenparti och står ideologiskt väldigt nära särskilt M och C.
Kritiken från M, KD och C har varit hård vad gäller Liberalernas sätt att sköta turerna. De forna allianskollegerna ska ha fått kännedom om överenskommelsen strax innan presskonferensen mellan Jennie Claesson och Erik Pelling (S), och har sedan fått följa turerna i media.
– Jag förstår om de är besvikna. Men utifrån de processer som vi behövt ha i partiet internt så har jag agerat på det sätt jag kunnat, säger Jennie Claesson.
Genom den valtekniska samverkan som L, M, KD och C ingick efter valet fick Liberalerna två poster som vice ordförande i nämnder. Nu kräver M, KD och C att L lämnar ifrån sig dessa poster.
– Jag kan förstå hur de tänker, och vi ska ha en diskussion om det i partiet, säger Jennie Claesson som själv är vice ordförande i den för Liberalerna mycket viktiga utbildningsnämnden.