Byggplanerna i Eriksberg har väckt reaktioner sedan de presenterades 2010. Turerna har varit många och kommunens initiala planer på att bygga 2 600 lägenheter i Eriksberg har ändrats efter att närboende protesterat.
– Jag vill ha all mark och natur kvar, det är jätteviktigt för oss som bor här. Många äldre kan inte ta sig långt, men här behöver man bara gå bakom huset och det är ju underbart, säger Ann Catrin Andersson som bor i anslutning till Blodstensskogen.
2017 bantade kommunen ned antalet lägenheter från 2 600 till 2 400 och gav de boende chansen att vara med och tycka kring renoveringarna. Året därpå beslöt kommunen att bygga ungefär hälten av de 2 400 lägenheterna fram till 2030, i stället för att bygga alla samtidigt.
I början av 2019 slöt Uppsala kommun ett avtal med byggföretaget Besqab om att bygga bostäder i Blodstensskogen, trots att ärendet var överklagat till Mark- och miljödomstolen, men nu har domstolen beslutat att uppväva kommunens byggplaner i skogen. Anledningen är att kommunen inte gjort en miljökonsekvensbeskrivning om hur cinnoberbaggen skulle skyddas.
– När jag såg beslutet i tidningen blev jag så glad för jag håller verkligen på att skogen ska finnas kvar. Den är viktig för oss äldre och de med hundar, dessutom finns det ju lite svamp och bär där inne. Jag tycker inte att vi ska ha några byggnationer här uppe, säger Majvor som bott i Eriksberg i över 20 år.
Boende har vädjat om att bevara Blodstensskogen. En naminsamling fick flera tusen underskrifter och sedan ett år tillbaka har en grupp aktivister byggt en koja i skogens talltoppar för att motarbeta byggnationerna.
När UNT besökte kojan i veckan hade aktivisterna firat beslutet kvällen innan.
– Det är ett jättestort steg för oss. Personligen tror jag inte att kommunen kommer att lägga ned planerna för en bagges skull, men med alla protester har vi kanske skapat tillräckligt tryck så att de backar. Men de kan lika väl vara fokuserade på sitt projekt och sina vinster och köra över oss, säger en av aktivisterna som vill vara anonym.
Från kommunens sida har det pekats på områdets behov av renovering och att centrumet kring Västertorg behöver bli mer levande. Nu är det oklart hur det kommer att bli med de 110 lägenheter som skulle byggts i skogsområdet.
– Vi beskrev inte konsekvenserna för vi ansåg inte att miljöpåverkan var tillräckligt stor. Nu får vi se, antingen väljer vi att komplettera och göra eventuella anpassningar, överklagar eller så lägger vi ned planen, säger Elisabet Jonson, avdelningschef på plan- och bygg i Uppsala kommun.
Vänsterpartiet i Uppsala var en av förespråkarna för byggplanerna, nu hoppas de kunna göra om detaljplanen.
– Vi ska respektera domen och se vad vi kan göra för att utforma planer som ligger i linje med vad lagen säger. Vi behöver bygga i Eriksberg för att få bort bostadsbristen, men jag tycker att vi ska lyssna på domstolen och utifrån det se vad vi kan göra, säger Tobias Smedberg (V), kommunalråd i Uppsala.
Liberalerna i Uppsala ser hellre att planerna skrotas.
– Vi tycker bygget bör stoppas och att kommunen i stället hittar alternativ mark. Det är viktigt att tänka på skogen och den biologiska mångfalden, men vi ska också ta hänsyn till näringslivet så vi hoppas på en lösning för båda delarna, säger Mohamad Hassan (L), kommunalråd i Uppsala.