Det knakar och brakar i Uppsalahems fogar, speciellt i Kvarngärdet där renoveringsarbetet redan dragit i gång. Drygt en fjärdedel av alla lägenheter inom Uppsalahem ska under de närmaste tio åren genomgå en totalrenovering. Vissa byggnader kan tvingas ge plats åt helt nya, exklusiva hyreslägenheter.
– Vi har väldigt många fastigheter byggda på 1950- och 60-talet. Vi jobbar med en stor förnyelsesatsning där Kvarngärdet var först ut, säger Fredrik Holm, tillförordnad vd för Uppsalahem.
Det handlar om cirka 4 000 lägenheter som kan bli föremål för större underhåll. Enligt Fredrik Holm finns det naturliga skäl bakom arbetet.
– Livslängden på husen som byggdes på 1950- och 1960-talet är 40–50 år. Därför vet vi att det är dags för åtgärder. Det beror inte på bristande underhåll utan på att mycket byggdes under en viss period.
På flera håll är arbetet redan i gång. I Kvarngärdet pågår sedan 2008 en omfattande renovering. På 1960-talet utgjorde husen Europas första låghusbebyggelse i stadsmiljö och är i dag klassade som bevarandevärt byggnadsminne.
Nu ska lägenheterna bli moderna – med konsekvensen att hyrorna höjs med 30 procent på en femårsperiod.
Kvarteret Idun i Svartbäcken är det senaste i raden av kvarter som Uppsalahem utreder. Uppsalahem höll ett informationsmöte nyligen för hyresgästerna och nyinflyttade får bara korttidskontrakt.
– Vi har påbörjat en utredning där för att titta på förutsättningarna att renovera, säger Fredrik Holm.
Blir det likadana hyreshöjningar i kvarteret Idun?
– Jag skulle tro att det blir en liknande hyreshöjning om vi gör liknande standardförändringar. Hyran ska ju vara kopplad till den standard som man får. Det är grunden i hyreslagstiftningen.
Det återstår att se om hyreshöjningarna i olika kvarter leder till segregation där bara hyresgäster med bättre inkomst kan bo kvar.
Fredrik Holm säger att han inte ser det som ett stort problem.
– I det första kvarteret som renoverats i Kvarngärdet ser vi att de flesta valt att bo kvar.
Men de har fått en hyresrabatt som sträcker sig över fem år?
– Så är det, men det här är den bild vi har. Om hälften skulle välja att flytta inom fem år så motsvarar det vår normala omflyttning inom Uppsalahem.
Hyresgästföreningen vill att regeringen inför ett rotavdrag vid ombyggnader av allmännyttan. Målsättningen är att hyresgästerna inte ska drabbas av kraftiga hyreshöjningar efter totalrenoveringar.
– Vi ser att det finns ett behov av renoveringar men hyresgästerna klarar inte kostnaden själva, säger Georg Hardt, utredare vid Hyresgästföreningens Uppsalakontor.
Somliga projekt kommer inte att dra i gång förrän efter 2015. Till exempel kan kvarteret Lågberget i Eriksberg, byggt på 1950-talet, genomgå en ombyggnad. Det finns även planer på att utreda 400 lägenheter på August Södermans väg i Gottsunda.
Före varje beslut om renovering ska det ske en kommunikation mellan Uppsalahem och hyresgästerna.
– Vi går ut väldigt tidigt och försöker berätta för hyresgästerna. Ibland får vi kritik för att vi inte har tillräckligt konkret information men det har sin förklaring i att vi är tidiga, säger Fredrik Holm.
I Brillinge, bakom Gränby centrum, har Uppsalahem beslutat om rivning. Hyresgästerna erbjuds flytta in i de nya bostäder som ska byggas, eller till andra hyreslägenheter i Uppsala.
– Att riva är inte huvudspåret för oss. Det görs en helhetsbedömning där ekonomin är en faktor. Vi kan inte göra underhåll så att kostnaden blir högre än vid en nyproduktion.
Georg Hardt på Hyresgästföreningen säger att dialogen med Uppsalahem om renoveringarna blivit bättre på senare år.
– Vi förhandlar om varje enskilt område. Men det är oerhört viktigt att det här utgår ifrån hyresgästerna som bor där Uppsalahem ska renovera.
Stora renoveringar väntar Uppsalahem
Ombyggnader, totalrenoveringar och till och med rivningar kan bli aktuella när Uppsalahem ser över skicket på husen från miljonprogrammet. Mer än var fjärde hyresgäst inom Uppsalahem kommer att beröras.
Foto: Tor Johnsson
Ägs av Uppsala kommun och har cirka 250 anställda. Antalet lägenheter uppgår till 14 000, fördelade på 225 fastigheter. En stor del av bostadsbeståndet byggdes på 1950- och 1960-talet. Under den senaste åttaårsperioden har Uppsalahem startat produktion av 2 000 nya bostäder.
Hur mycket alla de planerade renoveringarna av olika fastigheter kommer att kosta är än så länge oklart. Beroende på omfattning av renovering beräknar Uppsalahem en kostnad på 500 000–900 000 kronor per lägenhet.