Kliniken Caroviva i Uppsala får skarp kritik från IVO (Inspektionen för vård och omsorg) efter en inspektion.
– Kliniken har visat mycket allvarliga brister som kan innebära allvarliga risker för patienterna, säger Göran Olsson, enhetschef på IVO.
Inspektionen som gjordes i november 2023 utfördes med anledning av att många klagomål hade kommit in till IVO. Vid inspektionen granskades bland annat det senaste 30-talet journaler som skrivits på kliniken, som utför både estetisk kirurgi och behandlingar med botox och fillers. Där hittades en mängd brister.
– Det saknas uppgifter i journalerna om hur man förberett patienterna inför operationerna, det vill säga vilka läkemedel de fått, hur de har rengjorts och liknande. Flera journaler saknade signering och vissa journaler där det står hur patienten mår efter en operation är signerade innan operationerna har gjorts, berättar Göran Olsson.
Det innebär att den som skrivit under dem har beskrivit något som inte har hänt. I IVO:s beslut kan man också att läsa om att "verksamhetens personal har strimlat väsentliga journalhanteringar om patientens vård och behandling i samband med patientens hemgång".
Varför ser ni så allvarligt på att Caroviva inte skött journalföringen?
– Patientens journal är inte bara en pappersprodukt utan man ska kunna följa sin journal. Om det blir komplikationer ska sjukvården kunna åtgärda dem på bästa sätt med hjälp av journalen. Vårdgivaren är skyldig att bedriva ett systematiskt kvalitets- och patientsäkerhetsarbete och då är journalföring avgörande, säger Göran Olsson.
Enligt en lag från 2021 måste det vid estetiska behandlingar stå i journalen att patienten har fått skriftlig information om ingreppets innebörd, risker och följder. Detta saknades i samtliga journaler.
Vid sidan av bristerna i journalhantering hittade IVO också stora brister i hur Caroviva hanterat läkemedel. Bland annat har en undersköterska och två anställda utan sjukvårdsutbildning iordningställt och överlämnat läkemedel till patienter före och efter operationer.
– Normalt ska ett läkemedel ordineras av en läkare och innan det ska det göras en bedömning av hur patienten mår. Det kan finnas tillfällen till undantag, till exempel delegering. Men här saknas uppgifter om hur delegeringen upprättats och då finns det inget som garanterar att patienten får sin säkerhet tryggad, säger Göran Olsson på IVO.
Vad händer nu?
– Vi har begärt att få in deras redovisning av varför detta har skett senast 11 oktober och vi förväntar oss att de beskriver vilka åtgärder de ska vidta.
IVO har också begärt att få ut journaler som skrivits efter inspektionen för att se om åtgärderna mot bristerna redan är vidtagna. När de sedan får in redovisningen om åtgärder kommer de göra en bedömning. Om bristerna är borta avslutar de granskningen. Om bristerna fortsatt kan kliniken föreläggas med vite.
– Och är det alldeles för stora brister kan man stänga en klinik, säger Göran Olsson.
UNT har tidigare granskat Carovivakliniken. Då handlade det om hur flera kvinnor upplevde att kliniken försökte tysta dem när de blev missnöjda med sina resultat eller behövde stöd i eftervården. Bland annat krävde Caroviva en patient på en halv miljon kronor efter att hon skrivit en negativ recension om kliniken på nätet. Caroviva skrev också själva öppet på nätet om kritiska patienter och kallade dem aggressiva, hotfulla och labila.
Bidrog UNT:s granskning av Carovivakliniken förra året till att IVO gjorde en inspektion?
– Framförallt är det impulser in till myndigheten och den samlade riskanalysen som gjort att vi valt att inleda en tillsyn. I vår tillsyn tittar vi på olika delar, även mediala uppgifter, säger Göran Olsson.
UNT har kontaktat Carovivakliniken som säger att de inte vill kommentera kritiken från IVO.