– Tiden där en svensk regering accepterar de här usla förhållandena som varit i barn- och ungdomsvården – den är nu över.
Så sade socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) under måndagen, när regeringen och SD kom med ett oväntat besked:
Sis – alltså Statens institutionsstyrelse – ska skrotas.
I dag har myndigheten 21 ungdomshem runtom i Sverige, med uppdrag att behandla unga sexualförövare och ungdomar med missbruk, samt ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård. Men flera av Sis-hemmen har alldeles för många och stora problem, enligt regeringen. Socialtjänstministern listar dem själv: rymningar, grovt våld, sexuella övergrepp och gängrekryteringar.
En utredning ska nu komma fram till en ny typ av organisation som ska ersätta Sis.
Här i Uppsala kommun har Sis-hemmet Bärby varit hårt kritiserat. I december 2021 avslöjades stora problem med informella ledarstrukturer och en utbredd tystnadskultur hos personalen. Verksamhetsdirektören valde då att omplacera åtta av tolv chefer.
Sedan dess har Bärby utretts både internt och av externa aktörer. Revisionsbyrån KPMG slog i somras fast att Bärbyhemmets ledning brutit mot de regler som gäller för statliga myndigheter. Samtidigt har personal vittnat om säkerhetsbrister, överbelastning och att ungdomarna inte får den vård de har rätt till.
Och två av de senaste rymningarna från Sis-hem skedde just från Bärby.
I oktober fritogs en 17-årig kille, trots att Bärby-ledningen fått indikationer på att just detta var på gång. Förra helgen rymde en gängkriminell 20-åring. Han är fortfarande på fri fot.
En anonym anställd på Bärby välkomnar regeringens besked.
– I dagsläget är det helt rätt. Vår primära uppgift är samhällsskydd och där brister vi, säger hen.
Även Hans Bouveng, Bärbys institutionschef, är positiv till regeringens besked, om än inte lika kritisk mot den egna institutionen.
– Jag ser positivt på att man ska göra en översyn av den statliga barn- och ungdomsvården. Man har konstaterat brister och dem kan vi inte bortse från. Ganska mycket är kopplat till bristande resurser, så jag hoppas att detta skapar bättre förutsättningar för oss.
När Bouveng tillträdde på sin tjänst i våras, sade han dock att den största utmaningen på Bärby var att förändra personalkulturen och arbetsmiljön. Det säger han fortfarande.
– Nu är vi inte underbemannade som vi var för elva månader sedan. Nästa jobb är kulturen, en bra arbetsmiljö och säkerställa att personalen har ett bra bemötande mot ungdomarna, men det kan ta flera år.
Tydliga spår av de gamla strukturerna på Bärby finns fortfarande kvar, säger en annan anställd.
– Det är personalen som behöver förändras. Det behövs folk som faktiskt brinner för verksamheten och vill göra gott för samhället. Sis-hemmen har kört fast i den form de har i dag.
Sis var redan innan måndagens besked en myndighet i förändring. Den sittande regeringen och SD föreslog i Tidö-avtalet att ansvaret för den slutna ungdomsvården ska flyttas över till kriminalvården. Detta ska ske 2026. Den nya utredningen, om ett nytt slags Sis, ska vara klar nu i sommar.
Så hur kommer Bärby se ut de kommande åren?
– Egentligen precis som nu. Även om kriminalvården tar över den slutna vården är det bara en liten del av Sis uppdrag. Den kompetens och erfarenhet som finns inom Sis räknar jag med kommer efterfrågas även i framtiden, säger Hans Bouveng.