Uppgifter: Fanns tidiga tecken på rymningen från Bärby

På onsdagen rymde en ungdom från Bärbyhemmet, och institutionschefen uppgav att de inte kunnat "gjort något annorlunda för att förhindra det". Nu visar det sig att ledningen tidigt visste att en fritagning kunde vara på gång.

Polisen larmades om fritagningen på Bärby vid 14-tiden på onsdagen.

Polisen larmades om fritagningen på Bärby vid 14-tiden på onsdagen.

Foto: Utryckning Uppsala

Uppsala2023-10-05 16:30

Den dramatiska fritagningen, där en 17-årig kille lyckades rymma från ungdomsanstalten Bärby, fick ett abrupt slut.

Polisen lyckades stoppa flyktbilen i Stockholmsområdet, drygt två timmar efter att Bärbyhemmet slagit larm, och tre personer är nu anhållna misstänkta för främjande av flykt.

Efteråt sade Bärbys institutionschef Hans Bouveng till UNT att "jag ser inte att vi skulle kunnat ha gjort något annorlunda för att förhindra det som hände idag".

UNT har dock fått nya uppgifter om vad som egentligen hände på Bärby den här onsdagen.

undefined
På Bärbyhemmet utanför Uppsala, ett så kallat Sis-hem, behandlas unga sexualförövare och ungdomar med missbruk, samt ungdomar som dömts till sluten ungdomsvård.

Fritagningen skedde vid 14-tiden. Redan vid 9-tiden på morgonen uppmärksammade dock personal två okända fordon – en Landrover med falsk registreringsskylt och en taxi – som rörde sig kring Bärbyhemmets infart. Taxiföraren ska ha sagt till personal att han var tidig till en körning, och uppges ha gått ut och kontrollerat så att bildörrarna kunde öppnas från utsidan.

"Vi kan inte utesluta att något är på gång", skrev en av cheferna i ett mejl till personalen.

De tvångsvårdade ungdomarna går i skola på Bärbyhemmets område. Chefen föreslog att skoldagen av säkerhetsskäl skulle avslutas en halvtimme tidigare och att musiklektionen skulle ställas in.

Men 17-åringen hann inte transporteras tillbaka till sin avdelning. Utanför skolbyggnaden lyckades han i stället springa ifrån personalen och hämtas upp av en bil.

undefined
Polisen larmades om fritagningen på Bärby vid 14-tiden på onsdagen.

Det fanns en ytterligare detalj som kastade ljus på ungdomen just den här dagen, och som var känd av både ledning och personal.

Samma förmiddag kom nämligen en ny dom mot 17-åringen. Han var en av de skyldiga bakom ett bombdåd som genomfördes på Södermalm i Stockholm i januari. Gärningen ska enligt Aftonbladet ha haft koppling till en konflikt mellan Rawa "Räven" Majid och den man som av Foxtrotnätverket kallas för "Greken".

Beskedet som kom var att Svea Hovrätt dömer alla sex inblandade unga män, bland annat för allmänfarlig ödeläggelse och vapenbrott. Hovrätten konstaterar i domen att 17-åringen redan vårdas på Bärby. Men de anser att hans nya brott har ett högre straffvärde och skärper därför hans straff till 10 månader i sluten ungdomsvård. Bland annat innebär det att det är svårare för ungdomen att få komma ut på bevakade utevistelser utanför ungdomshemmet.

När UNT ringer upp institutionschef Hans Bouveng på nytt, backar han från sitt tidigare uttalande.

– Det var nog lite spontant sagt. Jag tycker att personalen agerat korrekt. Men det jag kan se nu är att vi kan bli ännu bättre på att förutse sådant här och analysera mer kring risker, säger han.

undefined
Hans Bouveng är institutionschef för ungdomshemmet Bärby.

Enligt Hans Bouveng hade 17-åringen den personal med sig som säkerhetsklassningen kring honom krävde.

– Personalen har instruktioner om att springa efter. Men är det så att de hamnar i numerärt underläge eller man misstänker att personer på utsidan kan vara beväpnade, är det instruerade att backa undan och låta polisen ta över.

Var det vad som hände i det här fallet? 

– Ja.

Institutionschefen menar att den nya domen mot 17-åringen inte påverkade analysen av säkerhetsläget kring honom. Däremot har det cirkulerat fler okända fordon runt Bärbyhemmet den senaste tiden, berättar han. Av den anledningen hade två väktare hyrts in för att bevaka området. Och när de misstänkta fordonen noterades på onsdagsförmiddagen, förvarnade Bärbyhemmet polisen.

– Det var nog mycket det som gjorde att personerna kunde gripas inte långt efter att fritagningen skedde, tror Hans Bouveng.

Trots vakter lyckades ju fritagningen. Borde ni ha satt in större säkerhetsåtgärder när ni noterade bilarna på morgonen?

– Det är svårt att säga att vi kunnat göra så mycket mer i det läget. Polisen har ju svårt att agera när det bara finns misstankar.

undefined
På onsdagen sade Hans Bouveng till UNT att "jag ser inte att vi skulle kunnat ha gjort något annorlunda för att förhindra det som hände idag".

Har ni brustit i ert arbete?

– Vi kommer behöva göra en djupare analys, men spontant kan jag inte se att vi har brustit. Däremot är det en brist att Sis som myndighet inte får särskilda befogenheter. Vi kan till exempel inte begränsa ungdomarnas kontakt med omvärlden fullt ut.

17-åringen är vid det här laget "tillbaka på Sis", berättar Hans Bouveng. Vad det betyder vill han inte utveckla.

Det är inte helt enkelt att motverka att liknande händelser inträffar i framtiden, konstaterar Hans Bouveng.

– Med de befogenheter och lagar som finns i dag måste jag ärligt säga att vi inte till hundra procent kan garantera att det här aldrig händer igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!