Reaktionen från politiskt håll är stark efter UNT:s artikel om Vigge Ulfsson som fick en tilläggsavgift på 1500 kronor, trots att han hade en giltig biljett på UL/SL-pendeln.
– Det här är inte rimligt. Det här är en person som har studentlegitimation och kunnat verifiera det strax efter att kontrollen utförts. Då ska han inte ha någon tilläggsavgift, säger Jenny Lundström (MP), ordförande i regionens trafik- och samhällsutvecklingsnämnd.
Syftet med kontrollerna är att göra kollektivtrafiken tryggare och säkrare, enligt Jenny Lundström.
– Men utifrån de nedslag som media nu har gjort i den här frågan så är det någonting som skapar otrygghet för våra resenärer. Kontrollen syftar till att sätta dit fuskåkarna, inte de ärliga medborgare som faktiskt gör rätt för sig. Så här kan vi inte ha det i kollektivtrafiken.
Hon säger att man från politiskt håll har haft en dialog med förvaltningen om biljettkontrollerna efter de fall som rapporterades i våras där flera resenärer vittnade om att de fått betala straffavgift efter att aktiveringen av biljetten gått igenom några sekunder för sent.
– Jag ser ett stort behov av tydlig politisk vägledning för förvaltningen i de här frågorna, en vägledning som de sen får bära med sig i arbetet.
Om ni haft en dialog med förvaltningen, varför har det inte hänt något?
– Det är en fråga som jag också ställer mig.
Det politiska initiativ som lades fram av KD i våras ska nu behandlas på nästa nämndsammanträde. Där tänker sig Jenny Lundström att ge ett uppdrag om att ta fram tydliga riktlinjer för hur biljettkontrollen ska skötas.
– Vi har gjort lite efterforskningar. I Västra Götaland hade de liknande problem för ett antal år sedan. Där har de gjort en resa mot en förändrad attityd och vi behöver göra samma resa, säger hon.
Om ni på mötet ger ett uppdrag om att ta fram nya riktlinjer kommer det att dröja ännu längre innan de kan tillämpas i praktiken, hur ser du på det?
– I uppdraget måste vi också signalera vilken inriktning vi från politiken ser ett behov av.
När tänker du att det kommer att ske en förändring?
– Efter den kommunikation vi haft från politiken i den här frågan så blev jag förvånad när jag såg den här artikeln i UNT, för det visar att det inte hänt något i praktiken, vilket var min förväntan. Och det bekymrar mig. Då får vi använda de verktyg vi har och ge ett tydligt uppdrag till förvaltningen, säger Jenny Lundström.