Så förändras Uppsala – karta: Här är alla byggprojekt

UNT:s artikelserie har skildrat det nya Uppsala som växt fram. Här hittar du alla artiklar i serien – och ser vår interaktiva karta över kommande byggprojekt i kommunen.

I UNT:s interaktiva karta kan du se kommande bostadsprojekt.

I UNT:s interaktiva karta kan du se kommande bostadsprojekt.

Foto: Joakim Bech/Google maps

Uppsala2020-09-23 05:00

Uppsala bygger mest i landet, i alla fall om man räknar antal lägenheter per tusen invånare. Det här förändrar stadsbilden – Uppsala är inte detsamma som för fem, tio eller femton år sedan.

Utvecklingen har UNT skildrat i en serie artiklar, länkar finns nedan. Men byggandet stannar inte här. Sydöstra staden, omdaningen av Gottsunda och förtätningen i Eriksberg är bara några av de stora projekten som väntar.

I kartan har vi samlat alla planerade eller pågående bostadsprojekt. Vad kommer hända i din stadsdel eller på din ort? Klicka dig runt och läs mer!

"Uppsala sticker ut"

Den senaste byggboomen i Uppsala tog fart i slutet av 2014. Takten vände upp igen förra året, för att svagt bromsa in i år. Och även om det byggs mycket finns bekymmer – andelen bostadsrätter är så hög att marknaden riskerar att bli överhettad.

Läs mer:

Uppsala bygger mest i landet – men det kan slå tillbaka

Här är områdena som växer mest – se dem från ovan

Stabby

Kring Mimmi Ekholms plats i Stabby har helt nya kvarter vuxit upp. Trivsamt, naturnära och tryggt är några av lovorden från de boende.

Läs mer:

Så tänkte kommunen nytt i Stabby – hyllas av de boende

Kravet: Fler restauranger och butiker i bostadshusen

Lindbacken

En tredjedel av alla småhus som byggts i Uppsala kommun de senaste fem åren har byggts i Lindbacken. Här bor Linda Fixelius – som trivs i området som kommer att fortsätta växa. I kommunen som helhet byggs däremot allt färre villor, trots att suget efter att bo i hus är stort.

Läs mer:

Hon kan ha 3000 grannar inom ett par år

Uppsala trotsar råden – bygger nu allt färre villor

Fullerö

Många barnfamiljer har lockats till Fullerö, men det finns en irritation över att varken rondell eller busshållplats ännu är färdiga.

– I rusningstid är det svårt att komma ut på väg 290 för att ta sig till stan. Folk som köar blir desperata. Flera olyckor har inträffat. Det är bara en tidsfråga innan någon mister livet om inget görs, säger Oscar Arnfält som bor i området.

Läs mer:

Utfarten en "dödsfälla": "Folk blir desperata"

Försenad rondell skylls på kommunen

Rosendal

Första bostadshuset i området stod klart 2015. Nu inleds etapp tre i utbyggnaden av Rosendal. Efongo och Anna Imbia lämnade lägenheten i Vilan för en nybyggd lägenhet i området. De trivs såpass bra att de har fått sin son och Efongos mamma att köpa lägenheter i samma hus.

Läs mer:

Lämnade huset – stortrivs med orangeri och vinkällare

Torg, skola och idrottshall – så blir Rosendals hjärta

Kungsängen

Lägenheten kostade åtta miljoner och har utsikt mot Domkyrkan och slottet. Niclas Wadestig trivs i våningen i Industristaden, alldeles vid Fyrisån. Kungsängen har växt fram mellan reningsverket och de gamla industribyggnaderna med silorna som största landmärken. Många boende ser nu fram emot att de senare ska rivas.

Läs mer:

Drömläge på bostaden – men får stå ut med skitlukt

Boende ser fram emot rivning – reningsverket blir kvar

Östra Sala backe

En tidstypisk och upplevelserik stadsdel, är konstvetaren Emilie Karlsmos reaktion på Östra Sala backe. Tanken är att stadsdelen ska binda ihop Årsta och Sala backe, och arkitekturen är typisk med sina blandade material och stilar.

Läs också reportaget inifrån Knäckepilen, det spetsiga zinkhuset som skapar uppmärksamhet längs Fyrislundsgatan och Matilda Nilssons krönika om den prisade gångtunneln som är en tydlig markör för skillnaderna mellan två grannstadsdelar.

Läs mer:

Kristina och Patrik flyttade in i spetsiga metallkåken: "Alltid drömt om ett penthouse"

Vild blandning av stilar och former – Östra Sala backe ska bli modernt

Matilda Nilsson: Binds staden ihop av fler hus?

Sävja/Bergsbrunna

Uppsala var nära att missa fyrspåret. Men lobbyarbetet bakom kulisserna räddade järnvägssatsningen genom att utbyggnadsplanerna i Sävja/Bergsbrunna fördubblades. Enligt översiktsplanen från 2016 skulle området kring Sävja/Bergsbrunna rymma minst 10 000 nya bostäder. Nu planerar kommunen för 22 500 bostäder.

Läs mer:

Jättesatsning på bostäder räddade fyrspåret

Lyxprojekt som lanserats ... och strandat

Uppsala var inte redo för de stora lyxprojekten

Exklusiva lägenheter som blev av – trots allt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!