Det nya Uppsala
Vackra bostäder med speciella kvaliteter och förhöjd standard. Så marknadsförs de 48 lägenheterna på Liljegatan 1 i Fålhagen.
Planerna på att riva den tidigare matbutiken och ett Lechehus kunde realiseras först i början av 2017 efter år av överklaganden från upprörda grannar. Två nya större hus skulle byggas på platsen och försäljningen inleddes ganska omgående. Men i slutet av året blåstes projektet av. Fastighetsbolaget Genova hade inte lyckats sälja tillräckligt många lägenheter och dessutom fanns en generell osäkerhet på bostadsmarknaden, bland annat till följd av amorteringskravet.
– Vi pausade projektet för att hela marknaden pausade, helt och hållet, säger Henrik Raspe, chef för projektutveckling på Genova.
För till skillnad från andra projekt som helt gått i stöpet blev stoppet för Liljegatan-projektet bara en paus. Efter knappt ett år kunde planerna återupptas, men det är inte riktigt samma projekt som var tänkt från början.
Under pausen tog man ett rejält omtag för att anpassa bygget till att motsvara ”vad kunderna efterfrågar”. Det innebar bland annat en prissänkning på 15 procent vilket innebar ett sänkt genomsnittligt kvadratmeterpris från drygt 70 000 till 60 000 kronor.
För att få ned priserna gjorde man om hela stomlösningen, bland annat minskade man antalet balkonger rejält. Omtaget gjorde också att man kunde effektivisera processen rent byggnadstekniskt. Men de moderna standardlösningarna, exklusiva materialvalen och lägenheter med mycket platsbyggt ville man inte tumma på.
– Vi har spänt bågen i det här projektet. Men rent ekonomiskt är det inte sådant som materialval som är avgörande för ekonomin i ett projekt. Jämför det med att klä en julgran. Om granen blir för dyr är inte det smartaste att börja plocka av pynt utan man behöver se över själva stommen, säger Henrik Raspe.
Genova är möjligen ett relativt okänt bolag i Uppsala men har fastigheter här och i Stockholmsområdet till ett värde av 4,7 miljarder. Det var också förklaringen att man hade råd att pausa och kunde förändra projektet. Till skillnad mot exempelvis Tobin och Oscar Properties.
– Vi har en underliggande portfölj av kommersiella fastigheter som tryggar kassaflödet. Ska man tänka långsiktigt så kan man inte ta för stora risker i små projekt, säger Henrik Raspe.