Efter UNT:s publiceringar om sexuella övergrepp inom hemtjänsten krismöttes för ett par veckor sedan ledande politiker. I expressfart klubbade de att införa kontroll av brottsregister när man nyanställer.
Men det räcker inte. Det konstaterar nu kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) och äldrenämndens ordförande Tobias Smedberg (V).
På tisdagen tog de chansen att få ut sitt budskap genom en debattartikel i UNT med efterföljande pressträff. Där redogjorde de för vad de kallar "kraftsamling mot välfärdsbrott och för en tryggare hemtjänst".
En central punkt i åtgärdspaketet är att få koll på vilka man anställer. I en satsning, med prislappen 10 miljoner om året, ska en särskild grupp hjälpa till vid intervjuer och bland annat kontrollera att de jobbsökande inte ljuger om referenser.
Varför har ni haft så dålig koll på vilka som kommer hem till några av samhällets allra sköraste?
– En anledning är, som ni uppdagat, att vi under ett antal år inte har haft bakgrundskontroller. Det var ett stort misstag, säger Erik Pelling.
Ska det behövas larm om våldtäkter innan ni agerar kraftfullt?
– Nej det ska det verkligen inte. Men nu har det hänt och vi måste se till att vi snabbt lär oss av det och vidtar åtgärder. Vi tror att detta kommer att göra oss bättre rustade att stå emot även annan välfärdsbrottslighet som infiltrerar den offentliga sektorn.
Inte bara rekryteringen, utan hela sättet att jobba inom hemtjänsten, ska också förändras. Den länge kritiserade minutstyrningen, som på minutnivå bestämmer hur långt besöket hos den äldre får vara, ska slopas i hela Uppsala. I stället ska hemtjänstpersonalen organiseras i små grupper, så att varje äldre bättre lär känna sin hemtjänstpersonal.
– Vi har redan testat det här arbetssättet i Svartbäcken och sett jättegoda effekter, säger Tobias Smedberg.
Under pressträffen kopplade Tobias Smedberg också tillbaka till fallet "Vera", den 84-åriga kvinna som i UNT berättat om hur hon våldtogs av en hemtjänstanställd. I just hennes område, Nyby, har verksamhetschefen haft ansvar för alldeles för många anställda och äldre, uppgav han.
– Det har varit ett mission impossible, ett omöjligt uppdrag att vara chef i äldreomsorgen. Vi måste få ner antalet medarbetare per chef för att se till att rutiner följs.
Har du som ordförande i äldrenämnden tagit ditt ansvar för en bra hemtjänst?
– Nej. Alla vi som är politiker inom svensk äldreomsorg behöver rannsaka oss själva och se att vi måste göra mer. Vi borde ha infört bakgrundskontroller tidigare och haft ett mycket närmare ledarskap som kan fånga upp oegentligheter. Nu kavlar vi upp ärmarna och påskyndar det arbetet, säger Tobias Smedberg.
Från oppositionens sida tycker man att ärmuppkavlandet kommer alldeles för sent. Jonas Segersam (KD), som är vice ordförande i äldrenämnden, menar att det som nu visar sig är ett bristande ledarskap under Socialdemokraternas tolv år långa maktinnehav.
– Under de här åren har det mesta handlat om att spara pengar och hitta fel hos fristående privata utförare. Det är där man lagt energin i stället för att bygga upp ett sunt fungerande ledarskap med personal man kan lita på, säger Jonas Segersam.
Oppositionen kräver att det görs en extern utredning av hela hemtjänsten, enligt Centerpartiets förslag. Men det är inget som det rödgröna styret planerar.
– Det som behövs nu är inte att ett företag gör ännu en utvärdering. Det som behövs nu är handling, säger Tobias Smedberg.