Eigil Söderin, journalist på tidningen Dagens ETC, har under sex månader träffat personal och ungdomar på ungdomsanstalten Bärby, öster om Uppsala. I en ny serie för Podme Dokumentär, De inlåsta pojkarna, berättar han om sina upptäckter.
Bland annat har han intervjuat en tidigare intagen, som berättar om hur han sattes i avskiljning på Klockbacka i flera veckor och där blev slagen av en anställd. En ljudupptagning visar hur en pojke med utländsk bakgrund trakasseras och misshandlas av den dåvarande avdelningschefen i ett duschrum och uppmanas "pussa Sveriges golv".
Avdelningen Klockbacka, där de tyngst kriminella ungdomarna tidigare vårdades, är stängd sedan i februari 2022, efter misstankar om övervåld mot ungdomarna. Detta har UNT rapporterat om tidigare, liksom det flertal missförhållanden som avslöjats det sedan julen 2021. Både interna och externa utredningar och anmälningar till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, ger bilden av en institution präglad av stora problem.
I februari 2022 omplacerades också åtta av 12 Bärbychefer, eftersom de ansågs vara drivande i tystnadskulturen och de informella ledningsstrukturer som präglade institutionen.
I De inlåsta pojkarna uppger nu Eigil Söderin att två anställda på Klockbacka hade "nära samröre" med de dömda i en stor kokainhärva som utspelades i Höganäs 2020. Ytterligare en i personalen på Klockbacka ska tio år innan sin anställning ha suttit i fängelse för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån. Det är tre personer som alltså hade i uppgift att vårda kriminellt belastade ungdomar och återanpassa dem till samhället.
"Trots alla brister och korruptionsmisstankar har Bärbys chefer gått helt fria, och ingen anställd har dömts för något av alla misshandelsfall", konstaterar Eigil Söderin.
Tanken är att Klockbacka ska öppna igen i början av 2023. Helena Finér, tillförordnad verksamhetchef, säger i dokumentären att 15 ur Klockbackas personal finns kvar inom SiS verksamhet "varav nio är aktivt i tjänst" och jobbar med ungdomar. På frågan om det är lämpligt svarar hon:
"Vi har gjort ett antal polisanmälningar och samtliga polisanmälningar och förundersökningar är nedlagda."
UNT har tidigare kunnat berätta att en femtedel av personalen sagt upp sig sedan de första larmen kom. Den högsta ledningen har i anmälningar kallats för "ett skräckvälde".