Kommunens pinsamma facit på Studenternas: 156 missade fakturor

Kommunens fakturakaos gjorde att elitlag spelade gratis på Studenternas – i flera år. Nu kräver kommunen in 340 000 kronor retroaktivt från klubbarna. Samtidigt framkommer att kommunanställda slutit otillåtna överenskommelser till ett värde av 97 000 kronor.

Totalt har kommunen missat att fakturera för 156 matcher och träningar på Studenternas IP.

Totalt har kommunen missat att fakturera för 156 matcher och träningar på Studenternas IP.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2024-07-02 05:00

Nyheten i korthet

  • Uppsala kommun missade att fakturera elitlag för spel på Studenternas IP, vilket ledde till att de spelade gratis i flera år. Nu kräver kommunen 340 000 kronor retroaktivt från klubbarna Sirius, Dalkurd och IK Uppsala.
  • Anställda inom kommunen har även ingått otillåtna överenskommelser värda 97 000 kronor. Totalt har kommunen missat att skicka ut 156 fakturor för matcher och träningar på Studenternas IP.
  • Efter att ha upptäckt fakturakaoset har kommunen beslutat att bokningar för Studenternas IP ska hanteras via kommunens ordinarie system och nya riktlinjer för användning av IP har införts.

156 gånger har Uppsala kommun missat att ta betalt för matcher och träningar på Studenternas IP. 

– Vi har tagit emot bokningar för de här aktiviteterna, men sedan har vi inte skickat ut fakturor, konstaterar Anna Selqvist, chef för service och kommunikation på det kommunala bolaget Arenor och fastigheter som hanterar bokningar på Studenternas.

Det var under UNT:s granskning av hur träningstider fördelats mellan Uppsalas klubbar som signaler om felaktigheter i faktureringen dök upp. När UNT begärde ut stickprover på fakturor för matcher på Studenternas insåg kommunen att något var galet: några av matcherna hade aldrig fakturerats.

Ett fakturakaos började uppdagas.

Kommunen har nu gått igenom faktureringen för åren 2021, 2022, 2023 och 2024. Genomgången visar att kommunen missat att skicka ut fakturor för 131 ungdomsträningar, 13 ungdomsmatcher, 3 seniormatcher samt läktarkostnader vid 9 matcher. 

– Vi har inte haft de rutiner som krävs för att sköta bokningarna på rätt sätt. Det är såklart allvarligt, säger Anna Selqvist.

undefined
"Vi har inte haft de rutiner som krävs för att sköta bokningarna på rätt sätt", säger Anna Selqvist kommunala bolaget Arenor och fastigheter. Här står hon med arenachefen Stefan Wittberg.

Det är alltså kommunen som har slarvat. Men det gör inte att klubbarna slipper undan. Nu har kommunen skickat fakturor i efterskott till de tre elitföreningar som haft Studenternas som hemvist: Sirius, Dalkurd och IK Uppsala.  

Sirius åker på den största smällen, och ska betala 225 614 kronor. Det beror till stor del på att Sirius har fler lag och behöver läktare till sina A-lagsmatcher.  

Näst mest ska IK Uppsala betala, som får räkningar på 92 929 kronor. Dalkurds summa landar på 20 633 kronor. Dessutom faktureras Gusk för två matcher från 2021, på sammanlagt 2 504 kronor.   

undefined
UNT:s granskning visade på stora orättvisor i Uppsala kommuns fördelning av träningstider till föreningarna.

Totalt kräver kommunen därmed in 341 680 kronor. De flesta felen begicks 2023, då man missade att skicka ut fakturor på 244 000.

Hur har klubbarna reagerat på det här?  

– De tycker att det är olyckligt, men förstår också att rätt ska vara rätt, säger Anna Selqvist. 

Borde föreningarna ha uppmärksammat er på de uteblivna fakturorna?   

– Man bör som förening alltid säkerställa att man betalar för det man använder.   

De fakturor som kommunen nu skickat ut till föreningarna gäller alltså matcher och träningar som lagen anmält, men sedan inte fakturerats för.

undefined
Bristen på fotbollsplaner i Uppsala, särskilt konstgräs, gör att konkurrensen är hård om träningstider.

Vid sidan av detta pågår en annan utredning som rör IK Uppsalas oanmälda träningar på Studenternas. I UNT:s granskning i våras framkom att IK Uppsalas ungdomslag kontinuerligt tränat på Studenternas utan att boka planen eller betala för den. Kostnaden är 695 kronor per timme. Hur många tillfällen det rör sig om kan eller vill Anna Selqvist inte uppge.

– Eftersom frågan fortfarande utreds är det för tidigt att säga något. Vi för diskussioner internt och med IK Uppsala om vad som ska gälla. 

Varför skulle träningarna inte faktureras?

– Det är också för tidigt att säga.

Vad tänker du om att andra klubbar kan tycka att det vore orättvist om en klubb fick träna gratis?

– Det är klart att jag skulle ha förståelse för det. Efter sommaren ska vi landa i något beslut.

Finns en rädsla för att IK Uppsala ska gå i konkurs?

– Vi är alltid måna om att föreningarna ska klara sig ekonomiskt, men rätt måste vara rätt. Vi behöver debitera det som är nyttjat och kan inte ta hänsyn till enskilda klubbars ekonomi.

undefined
På Studenternas har tre lag haft sin hemvist: Sirius, IK Uppsala och Dalkurd. Dalkurd lämnade i våras arenan på grund av stora ekonomiska problem.

Medan Sirius har bra ekonomi har såväl Dalkurd som IK Uppsala avbetalningsplaner gentemot kommunen. Dalkurd fick i våras lämna Studenternas på grund av sin usla ekonomi. Klubbens skuld till Uppsala kommun var i slutet av 2023 på över en miljon kronor, delvis för obetalda hyror för Studenternas.

Hur stora förhoppningar har ni om att få in pengar från lagen?

– Det är klart att det är vår målsättning. Kan man inte betala kan man alltid höra av sig till oss så kan vi titta på avbetalningsplaner eller att förlänga tiden att betala. Det är olyckligt att det blivit fel, men rätt måste vara rätt. Det är vår skyldighet att debitera för de fel som uppdagats.    

UNT har sökt IK Uppsala, som inte vill ge någon kommentar. Vi har även sökt Dalkurd, utan framgång. 

undefined
Sirius är det enda av de tre lagen på Studenternas som har bra ekonomi.

Oscar Zettergren, som ansvarar för Sirius akademi- och ungdomsverksamhet, kommenterar det hela såhär: 

– Det är synd att saker inte gjorts rätt, men bra att det kommit upp så att det blir mer rätt framåt.   

Borde ni själva haft koll på att ni inte betalat för vissa matcher och träningar?   

– Jag får många fakturor eftersom vi är en stor verksamhet. Jag har inte haft något skäl att ifrågasätta att de som jobbar med detta på kommunen gör det på rätt sätt.  

undefined
Det kommunala arenabolaget lät IK Uppsala använda de digitala reklamskyltarna gratis på matcher. Inte okej, menar kommunen som nu tvingar arenabolaget att betala kostnaden på totalt 97 000 kronor.

En särskild utredning har gjorts vad gäller IK Uppsalas användning av de elektroniska reklamskärmarna. Dessa kostar en förening 7 500 kronor per match att hyra. IK Uppsala har använt skyltarna i varje match i damallsvenskan, till ett totalt värde av 97 000 kronor. Men IK Uppsala kommer inte behöver betala något alls för skärmarna.  

– När vi undersökt detta har vi kommit fram till att det ingåtts en muntlig överenskommelse mellan oss på Arenor och fastigheter och IK Uppsala om att använda skärmarna gratis, eftersom skärmarna inte gav klubben några intäkter. Vår personal såg ett värde i att testköra de här skärmarna under IK Uppsalas matcher, säger Anna Selqvist.  

Hur ser du på att ni träffat en muntlig överenskommelse på det sättet?  

– Det ska inte finnas muntliga överenskommelser som inte är förankrade. Vi ska följa de styrdokument som finns. Överenskommelsen gjordes i god tro, man bedömde att den var rimlig. Men vår lärdom är att inte göra sådana.  

Och lärdomen kostar. Det kommunala arenabolaget – som alltså ingått den muntliga överenskommelsen – kommer att behöva betala de 97 000 kronorna till kommunen.  

undefined
Bristen på fotbollsplaner i Uppsala, särskilt konstgräs, gör att konkurrensen är hård om träningstider.

De som tidigare skött bokningarna för Studenternas har blivit fråntagen ansvaret. När fakturakaoset uppdagades beslutade kommunen att Studenternas med omedelbar verkan i stället ska bokas via kommunens ordinarie system, där alla andra planer bokas.

Sedan någon månad tillbaka finns också nya skarpare riktlinjer för hur Studenternas IP får användas. UNT:s granskning visade på fusk och otydligheter kring hur arenan använts, och kommunen har nu tillsammans med Uppsala fotbollsallians (en samarbetsförening för stadens klubbar) enats om nya regler.                                                          

UNT:s granskning

I UNT:s granskning Fusket på Studan har vi i en rad artiklar berättat om hård kritik mot orättvisa i fotbolls-Uppsala. Ungdomslag har inte tävlat på samma villkor när det gäller möjligheter till träning och match under konstgrässäsongen. Det menar samarbetsorganet Uppsalas fotbollsallians, som pekat på att IK Uppsala och tidigare Dalkurd kunnat använda Studenternas på ett sätt som varit utanför reglerna utan att kommunen agerat.

Andra klubbar visade på fusket genom att filma, kartlägga träningsscheman och att begära ut kommunala dokument. Uppsala kommun förnekade länge felaktigheter, men kovände senare och har nu tackat klubbarna för att de blottlagt felen.

IK Uppsala har en helt annan bild av vilka regler som gällt på Studenternas, och har gått till hård kritik mot att kommunen ger kritikerna rätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!