I efterdyningarna av vårens fotbollsstorm har nu Uppsala fotbollsallians och Uppsala kommun arbetat fram nya riktlinjer för Studenternas IP. Alliansen, som är en samarbetsförening för stadens klubbar, har riktat hård kritik mot kommunens hantering av Studenternas och att IK Uppsala och tidigare Dalkurd gynnats av kommunen. Detta har UNT berättat om i en artikelserie.
Centralt i de nya riktlinjerna är att alla ska kunna veta hur Studenternas används.
– Det är speciellt med Studenternas som är en stängd arena, det gör att alla inte ser hur den faktiskt används. Jag förstår att folk har varit arga och upprörda, men jag tycker att vi har landat det här bra nu, säger Mikael Johansson, projektledare på Uppsala kommuns idrottsförvaltning.
En konkret åtgärd är att åldersspärren på arenan tas bort. Tidigare har det endast varit möjligt för elitlagens äldsta lag under a-laget att vara där, vilket är något som inte har följts. Nu öppnas arenan även för elitlagens yngre lag, men de får då dela plan med äldre klubbkamrater.
– På det här sättet kommer det inte att brytas mot några regler om 13- eller 15-åringar tränar med de äldsta. Men det kommer bara finnas utrustning för elvamannaspel.
Reglerna ska även stoppa fusk med halvplansbokningar. Nu blir det bara möjligt att boka hela planen. Det ska också finnas personal på plats kvällstid för att öka service- och trygghetsnivån.
– Är Studenternas kommunens arenaflaggskepp så tycker vi att det ska finnas personal där på kvällen. Den kostar ändå fem gånger mer att hyra, säger Mikael Johansson.
Ytterligare en skärpning gäller hur kort tid som får bokas. Som minst kan nu 1,5 timme bokas.
– Vi vill få bort problem med att det bokats för kort tid. Det är framförallt en förtroendefråga, alla ska behandlas lika och alla ska veta att om man bokar Studenternas så bokar man för det men verkligen använder och inget annat, säger Mikael Johansson.
Totalt finns 2 000 timmar att fördela på Studenternas, en begränsning som ska garantera den kvalitet på planen som krävs för elitspel. Elitlagens tider kommer att fördelas först, enligt kommunen princip för hur många träningstimmar varje förening ska få. I dag finns tre elitlag, Sirius, IK Uppsala och Gamla Uppsala. Den sistnämnda har dock valt att inte vara på Studenternas.
Förutom elitlagen kommer fotbollsutbildningen på Celsiusskolan att få tider. Det viks också 100 timmar för så kallade eventmatcher, ett sätt för andra klubbar att komma in på Studan.
– Det kan vara en klubb som vill lägga en seriefinal där, eller Upplands fotbollsförbund som vill ha finaler i Upplandscupen där, säger Mikael Johansson.
Den senaste tiden har varit uppslitande men fört konstruktivitet med sig, menar Mikael Johansson.
– Arbetet med Alliansen har varit väldigt givande, de är väldigt bra på att sparka bollen framåt, säger han.
Uppsala fotbollsallians är nöjda med de nya riktlinjerna och det nya samarbetet med Uppsala kommun.
– Vi tycker att det här blir jättebra. Och det är utmärkt att kommunen tar med oss som rådgivare och har gjort anpassningar efter våra önskemål. Det är ett klart tillfrisknande mot hur det varit, säger Mattias Sjunnesson, ordförande i alliansen.
Är det något ni inte fått igenom?
– Nej, kommunen har varit oerhört samarbetsvilliga. Även vi ser Studenternas som en elitanläggning och en eventarena. De tider som kan finnas till förfogande ska sedan fördelas på ett rättvist sätt, det är det vi lagt krutet på.
Exakt hur de nya reglerna slår i praktiken klarnar inte förrän i höst när klubbarnas nya tilldelning av mängden träningstid är gjord. I UNT:s rapportering har IK Uppsala lyft att arenan stått oanvänd. Men det stämmer inte, menar Mikael Johansson:
– Det har funnits olika bilder av det. Jag tror att vi utan problem nu kommer att nå arenans tak på 2 000 timmar. Sirius och IK Uppsala kommer att behöva använda andra planer också för sina ungdomslag.
Nu går samarbetet vidare med andra frågor, som de sociala projekt som många klubbar har, och hur de ska vägas in i fördelningen av träningstider. Här har kritik riktats mot att tid vigd för sociala projekt använts för egna lag.
– Vi har precis börjat att prata om det. Vi kommer inte att titta bakåt, utan siktar framåt, säger Mikael Johansson.