– Jag är rädd. Jag har skrivit på de här pappren och om jag uttalar mig negativt om Tris så kan jag få betala vite, kanske 50 000 kronor i månaden.
Så sade en av källorna i UNT:s granskning "Miljonmaskinen", som handlade om den prisbelönta ideella föreningen Tris, Tjejers rätt i samhället, och vinsterna i de aktiebolag som föreningens grundare nu företräder.
Föreningen Tris har gjort sig nationellt kända för sitt arbete mot hedersproblematik och startade 2015 skyddade boendet Madickengården, som sedan förts ur den ideella föreningen till ett aktiebolag. Bakom bolaget står systrarna Mariet Ghadimi och Talin Davidian, grundarna av Tris.
Uppsala kommun har köpt placeringar för flera miljoner kronor årligen av aktiebolaget. Efter UNT:s avslöjanden i fjol om missförhållanden som enligt anställda effektivt tystats ned med omfattande sekretessavtal, lovade politikerna en utredning. Nu är den klar.
– Vi har sett exakt det UNT har sett med långtgående sekretessavtal i anställningskontrakten. Det är djupt problematiskt att man försöker avtala bort meddelarfriheten, en viktig del av vår demokrati. Det gör att folk inte vågar prata, säger Hanna Victoria Mörck, (V) ordförande i socialnämnden.
Men meddelarfriheten i grundlagen går inte att avtala bort på det här sättet, visar den juridiska bedömning som kommunen gjort. Å andra sidan är det inte olagligt för arbetsgivare att ändå använda tystnadsavtal. Därför har de trots sin olämplighet inte setts som skäl för att kommunen ska kunna bryta avtalen med Madickengården.
– Men vi kommer att ta med meddelarfrihet som ett krav i kommande upphandlingar. Vi vill göra det här tydligt, säger Hanna Victoria Mörck.
Kommunens tillsyn har en brist, berättar hon, och det är inte säkert att alla fakta kommit upp på bordet.
– Flera relevanta personer har inte velat prata med oss. Det är naturligtvis ett problem i en granskning om folk inte vill prata, vi vet ju inte vad de skulle haft att berätta, säger Hanna Victoria Mörck.
Det ska inte röra sig om företrädarna för Madickengården, utan om andra som har varit intressanta.
En av UNT:s källor i granskningen var "Elisabeth". Hon välkomnar att kommunen vill stå upp för rätten att slå larm om missförhållanden.
– Det låter så klart vettigt med krav på meddelarfrihet. Hemlighetsmakeriet som nu gällt har gjort att saker inte kommer fram, säger "Elisabeth", som inte vill säga sitt namn på grund av tystnadsklausuler och böteshot i anställningsavtalet.
Ekonomin är ett annat område som kommunen lyfter i sin tillsyn. En källa som arbetat med familjehemsfrågor inne på Madickengården berättar nu för UNT om hur hen reagerade på hur mycket kommunerna fick betala till Madickengården för en placering och vilken del av det familjehemmet fick.
– Familjehemmen fick be på sina bara knän om allt de behövde till sina placerade, men Madickengårdens företrädare fick det att låta som att hemmen var snikna. Om man som jag sedan vet hur mycket av kommunens pengar de inte fick, så ser man att krocken blir monumental, säger källan.
Madickengården har en vinstmarginal över 50 procent och föregående år var den över 60 procent. Det är unikt höga vinstnivåer i branschen visar UNT:s genomgång. Under 2023 har Uppsala kommun betalat drygt 6 miljoner kronor för placeringar i Madickengården. Mer än 3 miljoner av dem har alltså blivit vinst.
Flera familjehemskällor har berättat för UNT om missnöje med ersättningen. På olika sätt har Madickengården behållit pengar från kommunerna som borde gått till familjehemmen, menar de. I sin tillsyn har kommunen sett "frågeställningar kring ersättningen till familjehemmen", som "i många fall bedöms vara onödigt kostsam." En placering kan kosta 3 500 kronor dygnet och vara i flera i månader, i vissa fall år.
I fjol lades ett förslag i en statlig utredning (se faktaruta) om att kommuner ska kunna betala direkt till familjehemmen, även när det finns en konsult däremellan. Det stöds av Uppsala.
– Det är väldigt dyra tjänster. Den föreslagna direkta relationen mellan kommun och familjehem skulle vara ett bra sätt att stävja problem som att familjehem inte får rimligt betalt, säger Hanna Victoria Mörck.
UNT har under ett par veckors tid upprepade gånger och i flera kanaler sökt företrädare för Madickengården, som inte har återkommit.