Ännu en förskola kan tvingas stänga – rad brister funna

Kommunen hotar nu med att stänga ytterligare en förskola i Uppsala. Bland annat får förskolan varje år kommunala extrabidrag på 30 000 kronor per barn – men kan inte säga hur de använt pengarna.

Förskolan får kritik för en lång rad brister: allt från att barn kunnat rymma till att de får lära sig för lite. Förskolan har samma ägare som den skola som utreds av Skolinspektionen. Arkivbild.

Förskolan får kritik för en lång rad brister: allt från att barn kunnat rymma till att de får lära sig för lite. Förskolan har samma ägare som den skola som utreds av Skolinspektionen. Arkivbild.

Foto:

Uppsala2023-03-07 05:00

UNT rapporterade nyligen om en friskola i Uppsala som utreds av Skolinspektionen efter anmälningar om allvarliga missförhållanden. Bland annat ska en pojke ha pressats av skolpersonal att inte avslöja att han blivit slagen hemma och det finns uppgifter om fejkanställningar.

Ägaren till skolan har även en förskola, som nu får skarp kritik från Uppsala kommun. Om inte förskolan rättar till en lång rad brister kan förskolan tvingas stänga.

undefined
Innemiljön beskrivs av kommunen som "torftig" med följd att barnen fått svårt att sysselsätta sig. Pedagogerna ska ha förklarat att "man har tagit bort material för att barnen annars slänger omkring det." Bilden föreställer inte den aktuella förskolan.

Här är några av de problem som kommunen listar efter inspektion och intervjuer med personal:

  • Varken ledning eller personal har tillräckliga kunskaper om hur barnen ska kunna lära och utvecklas på det sätt de har rätt till enligt skollagen. Vid kommunens inspektion bedrevs ingen undervisning och personalen kunde inte svara på hur de skulle lägga upp undervisningen utifrån barnens behov och intressen.
  • Det finns för lite personal i förhållande till antalet barn. Pedagogerna har också uppgett för kommunen "att de ibland har svårt att ha uppsikt över barnen då de är underbemannade".
  • Lokalerna är för små och för torftigt inredda med bara ett fåtal böcker och leksaker. Även ute finns för lite för barnen att sysselsätta sig med. På gården fanns vid inspektionen trasiga bänkar som barnen kunde göra illa sig på och grindarna stod öppna: "Det var möjligt för barnen att ta sig ut genom dörrarna på förskolan och inte långt ifrån förskolan finns en större trafikerad väg", skriver kommunen. 
  • Förskolan får maximalt strukturbidrag – i fjol 30 000 kronor per barn – som ska användas för att utjämna skillnader i barns förutsättningar utifrån bakgrund. Kommunen påpekar att förskolan exempelvis kunnat använda bidraget till att anställa mer utbildad personal eller lagt större fokus på att utveckla barnens språk, men att detta inte syns i bemanningen. Förskolan har inte kunnat redogöra för hur de använder bidraget.
undefined
Förskolan får kritik för en lång rad brister: allt från att barn kunnat rymma till att de får lära sig för lite. Förskolan har samma ägare som den skola som utreds av Skolinspektionen. Arkivbild.

Förskolan har till den 28 april på sig att åtgärda bristerna. Förskolans rektor säger till UNT att man kommer att klara det:

– Vi är igång och kämpar på. Det måste fixas helt enkelt.

Vad säger du om kritiken att barnen inte får den undervisning de har rätt till enligt lag?

– Om kommunen inte tycker det så får vi visa tydligare hur vi jobbar.

Hur använder ni strukturbidraget?

– Det får vi återkomma om.

Vad är din kommentar till att grindar stått öppna?

– Det är ett problem som funnits ett tag och som vi kanske inte själva tänkt på. Men nu är det åtgärdat.

undefined
Eva Christiernin (S) konstaterar att kommunen i dag kan ställa högre krav på den som vill starta en friskola än man kunnat tidigare.

Det här är den andra fristående förskolan i Uppsala som på kort tid fått skarp kritik. I februari stängde kommunen förskolan Lyktan i Stenhagen. I stora delar handlade det om samma typ av brister: för dålig undervisning, för lite personal och stora frågetecken kring hur strukturbidraget används. 2019 stängdes den fristående förskolan Sanabil Al-Hanan, som även den fick liknande kritik.

– Jag ser otroligt allvarligt på de brister som identifierats. Förskolan är avgörande för barns lärande och möjlighet att lyckas med framtida studier, säger Eva Christiernin (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Behöver ni bli noggrannare när ni ger tillstånd till en friskola?

– Genom vår tillsyn gör vi allt i vår makt för att barn ska garanteras ett tryggt lärande. Tidigare, när de här förskolorna fick tillstånd, hade vi inte samma möjlighet att ställa så skarpa krav på bland annat kompetens som vi gör i dag.

Kommunen har tillsyn

Enligt skollagen ska förskolan stimulera barns utveckling och lärande. Förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn och förskolans lokaler och utrustning ska bidra till barnens utveckling och lärande.

Det finns både kommunala och fristående förskolor. För fristående förskolor gäller i huvudsak samma regler som för de kommunala. Det är kommunen som godkänner fristående förskolor och som har tillsynsansvar över dem.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!