"Skolan mörkade att barn utsattes för våld"

En friskola i Uppsala utreds efter anmälningar om allvarliga missförhållanden. Bland annat ska en pojke ha pressats av skolpersonal att inte avslöja att han blivit slagen hemma. Skolpolitikern Eva Christiernin (S) säger att hon aldrig tagit del av så grova anklagelser mot en skola.

Under det senaste året har Skolinspektionen fått in en rad anmälningar mot den utpekade friskolan i Uppsala.

Under det senaste året har Skolinspektionen fått in en rad anmälningar mot den utpekade friskolan i Uppsala.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2023-02-28 05:00

En rad anmälningar har inkommit till Skolinspektionen mot en friskola i Uppsala. I en anmälan som skickades in i februari påstås att skolpersonal pressat barn att inte berätta för vissa vuxna på skolan om de utsatts för våld eller andra missförhållanden i hemmet. Detta för att uppgifterna inte ska nå de i personalen som antas vilja göra orosanmälningar till socialtjänsten.

Enligt UNT:s källor domineras skolan av en sluten krets på ett tiotal personer och föräldrar påstås ha fått veta att man inte blandar in socialtjänsten i onödan.

UNT har intervjuat en person som arbetat på skolan i flera år. Hon säger sig i fjol ha blivit vittne till hur allvarliga uppgifter från ett barn undanhölls de sociala myndigheterna.

– Enligt en lärare hade en pojke berättat att han blivit slagen av sin mamma. "Vi måste anmäla det till soc", sa läraren. Jag var med på kontoret när en ledande företrädare för skolan då sa: "Nej, vi pratar med mamman i stället". Företrädaren sa även till pojken att han inte fick berätta om sådana saker. På så sätt försöker delar av personalen skydda föräldrarna så att socialtjänsten inte ska ingripa mot dem, hävdar källan.

undefined
Under det senaste året har Skolinspektionen fått in en rad anmälningar mot den utpekade friskolan i Uppsala.

Skolans rektor, som inte ska ha varit inblandad i händelsen, uppger att Skolinspektionen under ett besök i januari tog upp påståendet att barns uppgifter om missförhållanden tystats ner.

– Men jag har inte hört att något sådant inträffat och jag tror inte att det stämmer, säger rektorn till UNT.  

De anmälningar mot skolan som Skolinspektionen fått in under det senaste året kommer från personer som uppger att de är föräldrar och före detta anställda. Här är påståenden ur några av anmälningarna:

  • Före detta anställd: Det är så stor personalbrist på skolans förskola att barn inte kan vara utomhus på hela dagen. Under ett halvår har det varit en–två vuxna på 20 barn, varav flera med särskilda behov. Enligt ledningen finns inte pengar för att anställa vikarier.
  • Förälder: En outbildad anställd i förskolan har kränkt och skrikit åt mitt barn.
  • Okänd: Personal slår barn som inte lyssnar. De skickar hem barn på skoltid för personalen vill gå hem.
  • Före detta anställd: Personal gör privata inköp för skolans pengar. En person som avtjänat fängelsestraff tillåts arbeta på skolan.
  • Före detta anställd: Skolan har skapat fejkanställningar för nyanlända, som aldrig fått lön. 
  • Förälder: Skolledningen anställer närstående utan tillräcklig utbildning. "Mina barn har slutat där. Jag känner inte att detta är en säker plats för barn. Jag fattar inte hur detta har tillåtits", står det i denna anmälan.

Det bör betonas att de här uppgifterna bygger på anmälningar som ännu är outredda.

undefined
Personalbristen vid skolans förskola har varit så svår att barn inte kunnat vara utomhus på hela dagen, påstår en före detta anställd i en anmälan.

Enligt Skolinspektionens utredare Emma Bäckman pågår en granskning av skolan.

– Vi utreder bland annat om personerna i ledningskretsen har tillräcklig insikt i de föreskrifter som gäller för skolverksamheten, om de är lämpliga att bedriva den och om det finns ekonomiska förutsättningar för verksamheten. 

– Vi undersöker även annat som framkommit i de uppgifter vi fått in men jag vill inte ge mer information innan utredningen är klar, säger Emma Bäckman.

Eva Christiernin (S), ordförande i utbildningsnämnden i Uppsala, konstaterar att det handlar om oerhört allvarliga missförhållanden om anklagelserna stämmer.

– Jag har aldrig tidigare tagit del av anklagelser av den här magnituden mot en skola, säger hon.

Även kommunen har fått in anmälningar och förra veckan gjorde man en oanmäld tillsyn vid skolans förskoleverksamhet. Resultatet av tillsynen är ännu inte klar.

undefined
Enligt utbildningsnämndens ordförande Eva Christiernin (S) gjorde kommunen förra veckan en oanmäld tillsyn vid skolans förskoleverksamhet.

– Får vi signaler om oegentligheter måste vi såklart undersöka det, kommenterar Eva Christiernin.

Hon reagerar starkast över två uppgifter:

– För det första uppgiften att skolan aktivt skulle motverka kontakt med socialtjänsten. För det andra ett påstående om att skolan inte meddelat om barn inte gått i skolan under en period. Vi som kommun har ansvaret för skolpliktsbevakningen, men det hänger ju på att varje skola anmäler när elever inte är där.

Vid en tillsyn på friskolan 2017 konstaterade Skolinspektionen att samtliga fall av kränkning och särbehandling inte rapporterades till skolledningen. Vid en uppföljning 2018 bedömde Skolinspektionen att bristen var åtgärdad.

Skolinspektionen

Skolinspektionen har till uppgift att se till så att skolhuvudmännen, det vill säga kommunen eller den som driver en fristående skola, sköter sina verksamheter.

Skolinspektionen arbetar med lämplighetsprövningar när en skolhuvudman söker tillstånd. Myndigheten utövar även tillsyn över skolor och huvudmän. Verksamheter som inspekteras är bland annat grundskolor, fritidshem, gymnasieskolor, särskolor och kommunal vuxenutbildning.

Vid signaler om missförhållanden ska myndigheten agera skyndsamt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!