Stora brister på stängda förskolan

Outbildad personal. Knappt tre kvadratmeter per barn. Bidrag som används för att skjutsa barn i stället för att ge dem bättre kunskaper i svenska. Det är några av bristerna som fått kommunen att stänga Lyktans förskola.

Den privata förskolan Lyktans förskola i Stenhagen öppnade hösten 2020. Nu drar kommunen tillbaka förskolans tillstånd.

Den privata förskolan Lyktans förskola i Stenhagen öppnade hösten 2020. Nu drar kommunen tillbaka förskolans tillstånd.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2023-02-17 17:00

Det var hösten 2020 som den privata förskolan Lyktans förskola öppnade i stadsdelen Stenhagen i Uppsala.

Förskolan hade i sin ansökan till kommunen angett att man skulle ha plats för 17 barn – men tog in betydligt fler. I november 2022 var 30 barn inskrivna. Förskolan, som ligger i en tidigare kvarterslokal, har en yta på 80 kvadratmeter vilket innebär 3 kvadratmeter per barn. Det är fyra gånger mindre än Uppsala kommuns rekommendation på 12 kvadratmeter per barn.

Detta är dock bara en av alla de brister som gjorde att en enig utbildningsnämnd på torsdagen fattade det ovanliga beslutet att dra in förskolans tillstånd.

– Det är hemskt att vi tvingas rycka upp tryggheten för en massa barn och deras föräldrar. Men vi kan inte kompromissa. Den grund som läggs i förskolan påverkar resten av barnens liv, säger Eva Christiernin (S), ordförande i utbildningsnämnden.

undefined
De 30 barnen på Lyktans förskola kommer nu att erbjudas platser på andra förskolor.

Kommunen är skarpt kritisk till hur förskolan använt det så kallade strukturbidraget. Bidraget, som betalas ut av kommunen, ska användas till att utjämna skillnader i barns förutsättningar utifrån bakgrund. Lyktans förskola har fått maximalt strukturbidrag för alla 30 barn, totalt 900 000 kronor per år. Eftersom majoriteten av barnen inte har svenska som modersmål borde förskolan anställt fler pedagoger och satsat på att utveckla barnens svenska, enligt kommunen. I stället uppger förskolan att man använt pengarna till att erbjuda barnen skjuts till förskolan.

– Pengarna ska användas för att ge barnen bästa möjliga start i livet. Det har man berövat de här barnen och det gör mig otroligt upprörd, säger Eva Christiernin.

undefined
Eva Christiernin (S). är ordförande i utbildningsnämnden som var enig om att stänga den privata förskolan Lyktans förskola.

Kommunens utredning visar att förskolans ledning samt rektor varken har den utbildning eller erfarenhet – eller förståelse för skollagen – som krävs för att få driva en förskola.

Kompetens saknas också i personalen. Bara en av de anställda är utbildad förskollärare, vilket kommunen anser är alldeles för lite för 30 barn. Och förskolans aktiviteter har, konstaterar kommunen, ingen koppling till läroplanen. Barnen får helt enkelt inte den stimulans de har rätt till.

– Det är uppenbart att den här förskolan drivs av människor som inte vet hur man måste bedriva en förskola, säger Eva Christiernin.

Av den totala lönekostnaden på förskolan går 40 procent till tre personer som inte jobbar i barngruppen (rektor, administratör och chaufför/städare). Detta anser kommunen är en "orimligt stor andel".

undefined
Den privata förskolan Lyktans förskola i Stenhagen öppnade hösten 2020. Nu drar kommunen tillbaka förskolans tillstånd.

I utredningen kan man också läsa att förskolan tidigare hade en anställd som det fanns "graverande uppgifter" om i polisregistret, och som enligt utbildningsförvaltningen "hade ett stort inflytande över verksamheten".

Flera av de som i dag är anställda har provanställning, en saknar anställningsavtal och i ytterligare ett par fall råder oklarheter kring anställningsvillkoren.

– Det är jätterörigt. Det har varit en otroligt svår och utdragen utredning. Vi har fått ny information gång på gång från förskolan. 

Uppsala kommun jobbar nu för att hitta platser på andra förskolor åt de 30 barnen. I början av nästa vecka ska man skicka ut information till föräldrarna med erbjudande om en ny plats.

Lyktans förskola kan dock överklaga beslutet och samtidigt begära att förskolan får hålla öppet tills en domstol avgjort ärendet. 

UNT har upprepade gånger försökt nå personer i förskolans ledning.

Kommunen har tillsyn

Enligt skollagen ska förskolan stimulera barns utveckling och lärande. Förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn och förskolans lokaler och utrustning ska bidra till barnens utveckling och lärande.

Det finns både kommunala och fristående förskolor. För fristående förskolor gäller i huvudsak samma regler som för de kommunala. Det är kommunen som godkänner fristående förskolor och som har tillsynsansvar över dem.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!