Nyligen rapporterade UNT att Skolinspektionen fått in en rad anmälningar mot en friskola i Uppsala. Under 2022 mottog den aktuella friskolan cirka 10 miljoner kronor i ersättningar från kommunen.
Bland de anklagelser som florerar finns påståenden om att företrädare för skolan skapat en fejkad anställning för att kunna ta ut svarta pengar. Uppgifterna kommer bland annat från en kvinna som UNT träffat.
– Jag blev lovad anställning på skolan och fick veta att det skulle hjälpa mig att få uppehållstillstånd i Sverige. Trots att jag inte satt min fot på skolan har den betalat ut lön för mig men pengarna har satts in på en annan persons konto, säger kvinnan.
Enligt henne gick det till så här: Hon utlovades jobb som lärarassistent och fick ett anställningsavtal med skolan. Men när hon i mars 2022 skulle börja arbeta där fick hon veta att allt kring anställningen ännu inte var klart.
– Hela tiden sköt de upp datumet då jag skulle börja. Efteråt har jag fått veta att skolan betalade ut lön åt mig men att pengarna sattes in på ett konto som tillhörde en kvinna som i verkligheten arbetade på skolan.
UNT har även träffat den skolanställda kvinnan som ska ha fått in pengarna på sitt konto. Hon visar bankuppgifter i sin mobil som tyder på att hon förutom sin egen lön mottagit ytterligare lönebelopp.
– Den här kvinnans lön sattes in på mitt konto. När jag frågade varför sa en företrädare för skolan att jag inte skulle bry mig. Jag blev sedan tillsagd att ta ut hennes lön i bankomater. Jag gjorde uttag på runt 15 000–20 000 kronor per månad som jag i kontanter lämnade till företrädaren.
Hur länge pågick det?
– Ungefär ett år, fram tills nyligen.
Kvinnan som hävdar att hon skenanställdes visar upp ett anställningsavtal från skolan. Där står att hon anställdes i mars 2022 med en månadslön på 25 600 kronor. I ett annat dokument, som är daterat till mitten av mars 2022, intygar en företrädare på skolan att anställningen börjat gälla.
– Men det är inte sant, jag har aldrig satt min fot på skolan som anställd, säger kvinnan.
Enligt vad UNT erfar har Uppsalapolisen nyligen fått in en anmälan som rör just de här påståendena. Brottsrubriceringen är trolöshet mot huvudman och riktas mot personer med kopplingar till friskolan. I anmälan ska det finnas uppgifter om att en person fått lön från skolan utan att ha arbetat där. Den fejkade lönen, totalt runt 300 000 kronor, ska ha delats bland personer som påstås ha varit med på upplägget. Anmälningen ligger med andra ord i linje med vad de båda kvinnorna berättat för UNT.
Enligt kvinnan med den påstådda skenanställningen har hon blivit hotad av den skolföreträdare som ska ha mottagit pengarna.
– Jag fick veta att jag skulle dö om jag avslöjade det hela, säger hon.
En handling som UNT tagit del av visar att polisen har en pågående utredning av det påstådda hotet och att det finns uppgifter om att hotet finns inspelat.
Den aktuella företrädaren uppges ha lämnat skolan.
Skolans rektor, som inte är samma person som den utpekade företrädaren, vill inte lämna några kommentarer. Han hänvisar till att Skolinspektionen utifrån inkomna anmälningar utreder bland annat själva skolverksamheten.
– Jag avvaktar med kommentarer tills utredningen är klar, säger rektorn.
UNT har utan framgång sökt den utpekade företrädaren för skolan.